Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το εμπάργκο της Ε.Ε. στο ιρανικό πετρέλαιο

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απαγόρευση των εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τίθεται σήμερα σε ισχύ, σημειώνοντας ότι το Ιράν έχει μια ευκαιρία στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα να σημειώσει πρόοδο για να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


"Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απαγόρευση από την ΕΕ όλων των εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και τις άλλες κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, οι οποίες τίθενται σήμερα σε πλήρη ισχύ», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωσή του.

Οι αλλαγές στο Μνημόνιο θα κοστίσουν 28 δισ. ευρώ


Από την Τρίτη ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, για τον σχηματισμό της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν καταλήξει στις τροποποιήσεις που θέλουν να κάνουν στο μείγμα της πολιτικής του Μνημονίου μέσω της προγραμματικής συμφωνίας τους, ενώ η τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει ότι αυτές οι αλλαγές είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.


Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών που έχουν γνώση των δημοσιονομικών μεγεθών, το πρόγραμμα των τριών κομμάτων για την αλλαγή του Μνημονίου, αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 6,5 και 8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Και στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα 20 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν ως επιπλέον χρηματοδότηση στην περίπτωση που παρασχεθεί παράταση 2 ετών στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της. Αρα, στην υποθετική περίπτωση που «περάσουν» όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης, το κόστος θα είναι έως και 28 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να πρέπει να βρει νέα μέτρα ύψους έως 8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις απώλειες που θα έχουν δημιουργηθεί.

Ιαπωνία: Επαναλειτουργεί ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας


Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο3 του Όι, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επαναλειτουργία αντιδραστήρα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011 και το τέλος μιας σύντομης περιόδου χωρίς πυρηνική ενέργεια για τη χώρα.


Παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου έλαβε στις 16 Ιουνίου την άδεια των τοπικών αρχών και του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου. Αμέσως ξεκίνησε τις προετοιμασίες.

Συμφωνία στη διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία


Μια συμφωνία για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μιας μετάβασης στη Συρία επετεύχθη σήμερα στη Γενεύη κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή Κόφι Άναν.


Οι διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί στη Συρία για να επιλύσει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την αποχώρησή του από την εξουσία, σύμφωνα με τον Άναν.