Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Νουριελ Ρουμπινί: Ο κόσμος απειλείται από μια ακόμη οικονομική κρίση




Μια νέα καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Σύννεφα από όλον τον κόσμο μαζεύονται με το σύννεφο της Ευρώπης να είναι το μεγαλύτερο από όλα.

Πρώτον, η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει. Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό και οι οικονομίες σε μπελάδες βυθίζονται σε ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα βαλκανοποιείται καθώς διακόπτονται οι διακρατικοί και διατραπεζικοί δεσμοί. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε μερικούς μήνες από τώρα.

Με τη δυνατότητα δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλία να δυσχεραίνει, η ευρωζώνη μπορεί πολύ σύντομα να πρέπει να τείνει χέρα βοηθείας όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα των δυο χωρών αλλά και στις ίδιες τις χώρες για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

New York Times: Η Θεσσαλονίκη δίνει μαθήματα δημόσιας διοίκησης στην Αθήνα.



Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την πρόσφατη επιτυχία της διοίκησης του αναφορικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού της πόλης του, έδωσε συνέντευξη στους New York Times. Όπως αναφέρει το έντυπο είχε υποσχεθεί να δώσει ένα γερό χτύπημα στη γραφειοκρατία και το έκανε.

Ο Μπουτάρης πίστευε και πιστεύει ότι οι 5000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη. 3000 θα ήταν αρκετοί. Επειδή δε μπορεί να απολύσει κάποιους από αυτούς χρησιμοποίησε μεθόδους όπως παροχή κινήτρων, στόχων και αξιολογήσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα τους.

Michael Hudson: Εργαζόμαστε περισσότερο, παράγουμε περισσότερο αλλά χρεωνόμαστε περισσότερο για να το απολαύσουμε.




Έστω ότι ζούσατε το 1945 και κάποιος σας ενημέρωνε για την τεχνολογία του μέλλοντος. Αυτό που θα φανταζόσασταν θα ήταν ότι οι άνθρωποι του μέλλοντος θα ζούσαν σε ένα περιβάλλον ευδαιμονίας. Η αυξημένη παραγωγικότητα θα αύξανε τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο.

Γιατί δε συνέβη κάτι τέτοιο; Γιατί δεν είμαστε όλοι πλούσιοι να απολαμβάνουμε την οικονομία την πολυτέλειας που μας είχαν υποσχεθεί; Ποιος απολαμβάνει τους καρπούς της μεγαλύτερης παραγωγικότητας;

Υπό τον Στάλιν το πλεόνασμα κατέληγε στο κράτος. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός το κατευθύνει σε διάφορους τομείς. Στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υποδομές, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς αλλά κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δάνεια, μετοχές και ομόλογα.

Πολύ αυστηρή στάση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ προαναγγέλλει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ με αφορμή την υπόθεση Μίτρεβα

Η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διεμήνυσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της Σπάσκα Μίτρεβα.

Η Σπάσκα Μίτρεβα, η οποία πολιτογραφήθηκε Βουλγάρα υπήκοος το 2009 και μετακόμισε στη Σόφια, ενώ μέχρι τότε ζούσε στη Γεύγελη της ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη εδώ και αρκετά χρόνια με τον πρώην σύζυγό της, πολίτη της ΠΓΔΜ, σχετικά με την επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους.