Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η σχάση του πυρήνα της Ευρώπης: Γαλλία, Γερμανία και «ένωση»

Η απάντηση της Γαλλίας στο Βερολίνο για την «πολιτική ένωση» της Ευρώπης, που ήρθε 24 ώρες μετά την πρόταση που διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ, αποτελεί εξέλιξη μεγίστης σημασίας. Γιατί; Επειδή, όπως δήλωσε ο Καζνέβ, «η θεσμική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα προαπαιτούμενο στις άμεσες απαντήσεις που επιτάσσει η κρίση». 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επί του θέματος Γάλλο υπουργό, η πολιτική ένωση «δεν μπορεί να γίνει ορατή χωρίς την ένταξη των λαών και η ένταξη αυτή θα παραμένει αδύνατη για όσον καιρό η ΕΕ δεν αποδεικνύει την ικανότητά της να δίνει απαντήσεις στην κρίση».

Η GAZPROM ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ SOUTH STREAM

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αντί μελλοντικών πληρωμών διαμετακόμισης, σύμφωνα με πηγή κοντά στο έργο.

Χαρακτηρίστηκα αναφέρεται ότι η Gazprom μπορεί να καλύψει το κατασκευαστικό κόστος, τόσο του ρωσικού όσο και του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού και στη συνέχεια να καλύψει τις ζημιές της από τις πληρωμές διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.

ΠΓΔΜ: Αντίθετη η Βουλγαρία για χρήση γεωγραφικού προσδιορισμού


Η Βουλγαρία δεν είναι σύμφωνη στην ονομασία της ΠΓΔΜ να συμπεριλαμβάνεται γεωγραφικός προσδιορισμός», δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις επιφυλάξεις της Σόφιας για ενδεχόμενη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, του τύπου «Βόρεια Μακεδονία».

Εναλλακτικές ονομασίες του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» είναι «απόλυτα απαράδεκτες για μας» επειδή τα νοτιοδυτικά τμήματα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνονται σε παρόμοια ονομασία, από γεωγραφική άποψη. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

ΔΝΤ: Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε αργά χθες ότι η έρευνά του σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας καταδεικνύει πως οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της χώρας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους για να αντέξουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πλέον.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των 'σοκ' που ίσως υποστεί.