«Καμπανάκι» εμπλοκής στην πολύκροτη τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να «τρέξει» γρήγορα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους χτυπά σε δημοσίευμά του το Bloomberg, καθώς αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα να μην αναλάβει τελικά τον ρόλο του εποπτικού οργάνου για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο πριν από τα τέλη του 2014.
Σάββατο 22 Ιουνίου 2013
Χρήση αεροπορικής βάσης από Ρώσους – Συμφωνία Λευκωσίας- Μόσχας για διευκολύνσεις
Η Μόσχα και η Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννης Κασουλίδης, που πραγματοποιήθηκε στην Πετρούπολη, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ.
Τουρκία: Στρατιωτικό ελικόπτερο δέχτηκε πυρά στο Χακκάρι
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Παρασκευή ότι στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε δύο διοικητές, δέχθηκε επίθεση σε περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η περιοχή κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους.
Σύμφωνα με τις αρχές, το ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια και δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβαίνοντες σε αυτό.
Does the European Central Bank’s President Have Any Clothes?
By Desmond Lachman
Among the more useful lessons that I learnt about how markets really worked during my stint as an economist on Wall Street came from a seasoned, albeit cynical, emerging market bond-trader at Salomon Brothers. He taught me that when the winds are strong even turkeys fly. By which he meant to say, never mind a country’s poor economic and political fundamentals. When global liquidity conditions are favorable and when everyone is stretching for high yielding assets, even in the worst of circumstances that country’s bond prices will rally.
If ever there was a time that this lesson has relevance for the European economic outlook, it is now that Ben Bernanke has intimated that he might soon be taking his foot off the Fed’s money printing accelerator and put an end to the Fed’s extraordinary monetary policy accommodation by 2014. Considering that it has been the Fed’s actions that has helped keep the European sovereign bond market afloat, Mr. Bernanke’s announcement all too likely presages the renewed intensification of the European sovereign debt crisis.
"A Smarter Way to Deal with China"
Op-Ed, Los Angeles Times
Author: Joseph S. Nye, Harvard University Distinguished Service Professor
Belfer Center Programs or Projects: International Security
The right U.S. strategy includes 'power with,' not just 'power over.'
China will almost certainly pass the United States in the total size of its economy within a decade or so. But if one looks also at military and "soft power" resources, the U.S. is likely to remain more powerful than China for at least the next few decades. Does it matter?
Time to Pull Our Troops from Europe
BY SEAN KAY |
While traveling this week to Europe, President Barack Obama has an opportunity to begin a bold initiative to realign the transatlantic relationship and advance America's interests in further European integration. The G8 summit began Monday morning with the announcement of a new U.S.-European economic initiative -- the Transatlantic Trade and Investment Partnership -- which could open up a U.S.-EU free trade zone. That is an excellent start. But, as the United States continues to pressure its NATO allies to increase their domestic military capabilities and lessen their reliance on the United States, European allied defense spending remains a serious irritant in transatlantic relations -- and it's the wrong priority.
Putin turns to mega-projects to crank up investment in Russia
Russian President Vladimir Putin announced Friday at an annual forum for international investors that his government will draw on the country’s pension fund to finance a highway and two ambitious rail upgrades — mega-projects that economists said would do little to address Russia’s most pressing economic needs.
The country’s gross domestic product grew at an annual rate of just 1.6 percent in the first quarter of this year, and the government is seeking to show that it is prepared to invest in the Russian economy, in hopes of persuading private investors to follow suit.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΙΓΚ Δεν έχει ληφθεί απόφαση για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών
Το Λονδίνο "δεν έχει λάβει την απόφαση" να εξοπλίσει τους σύρους αντάρτες, δήλωσε σήμερα στην Ντόχα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, λίγο πριν από την έναρξη εκεί μιας συνόδου της ομάδας των Φίλων της Συρίας που πρόκειται να συζητήσει αυτό το θέμα.
"Στο ζήτημα αν θα πρέπει να παράσχουμε μια οποιαδήποτε θανατηφόρο βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση, η θέση παραμένει η ίδια: δεν έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση", δήλωσε ο Χέιγκ προς τους δημοσιογράφους.
Πώς η Γερμανία βγήκε κερδισμένη από την κρίση του ευρώ Και γιατί τα κέρδη της μπορεί να είναι φευγαλέα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να είναι σε μεγάλα κέφια. Όχι μόνο η γερμανική οικονομία ανέκαμψε από την οικονομική κρίση του 2008-9 –κάτι που αναγέννησε τις εξαγωγικές βιομηχανίες και οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά την ανεργία- αλλά το πέτυχε την ώρα που οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες ακόμη παραπαίουν. Εκεί που άλλες χώρες βλέπουν μόνο οικονομικές δυσκολίες στο μέλλον τους, η Γερμανία βλέπει μια εισροή εξειδικευμένων μεταναστών, χαμηλό κόστος δανεισμού, έναν εξισορροπημένο προϋπολογισμό και μια αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων. Όλα αυτά είναι ευτύχημα για τη γερμανική οικονομία – και για την Μέρκελ που ετοιμάζεται για την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο.
Η κοινή αντίληψη λέει ότι η επιτυχία της Γερμανίας είναι η δύσκολα αποκτηθείσα ανταμοιβή της για την αυστηρή οικονομική της διαχείριση. Παρά ταύτα, ο δημοσιονομικός συντηρητισμός και οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι υπεύθυνες από μόνες τους για τη βασισμένη στις εξαγωγές ανάπτυξη της Γερμανίας, η οποία είναι εν πολλοίς προϊόν προσαρμογών των εταιρικών και εργασιακών σχέσεων που τόνωσαν τις γερμανικές βιομηχανίες. Η χώρα οφείλει επίσης πολλά για την οικονομική της επανάκαμψη στη συγκεκριμένη δομή της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης όπως και στην εργασιακή και οικονομική κατάπτωση στην οποία οδήγησε η κρίση στην ευρωζώνη. Το ρευστό των μεταναστών και των επενδυτών ρέει στην χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγουν τις ολέθριες συνθήκες τις οποίες η Μέρκελ και οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. βοήθησαν για να δημιουργηθούν μέσω της μονολιθικής προσήλωσής τους στη λιτότητα, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση των τιμών.
Μέρκελ προς Πούτιν: Φέρτε πίσω τα λάφυρα του πολέμου
Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα λάφυρα πολέμου που παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη εικαστική-πολιτιστική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προς το ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα εκθέματα θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης με τον Πούτιν και των εγκαινίων της έκθεσης που παρουσιάζεται στο περίφημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Η μεγάλη διαφορά Ευρώπης - Αμερικής
Την Τετάρτη το βράδυ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε και στις ειδήσεις που ενδεχομένως να «έβγαιναν» από τη συνέντευξη τύπου. Η είδηση τελικά ήρθε, ο Μπερνάνκε μίλησε επιθετικά ξαφνιάζοντας τις αγορές, τονίζοντας ότι με τα επίπεδα ανεργίας κοντά στο 7,0% και την εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε τους επόμενους μήνες (2014) να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης της FED στην αμερικανική οικονομία μιας και η ανάκαμψη είναι προ των πυλών. Όλο το ρίσκο της αγοράς μετατοπίστηκε στο δολάριο, με το χρυσό να αγγίζει τιμές 2010, και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το τρένο της αμερικανικής οικονομίας παίρνει ξανά μπροστά.
Ας δούμε όμως και τις πολιτικές προεκτάσεις των παραπάνω δηλώσεων: Η πραγματικά μεγάλη είδηση των ημερών, είναι η προώθηση -από τον Ομπάμα- του σχεδίου για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερης εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης*, αλλά και τα μηνύματα που «βγαίνουν» για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών τα επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σκεπτόμενος τόσο τις αμερικανικές εξαγωγές, όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ, προχωράει στην υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με φανερά περισσότερα οφέλη για την Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη.
Ας δούμε όμως και τις πολιτικές προεκτάσεις των παραπάνω δηλώσεων: Η πραγματικά μεγάλη είδηση των ημερών, είναι η προώθηση -από τον Ομπάμα- του σχεδίου για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερης εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης*, αλλά και τα μηνύματα που «βγαίνουν» για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών τα επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σκεπτόμενος τόσο τις αμερικανικές εξαγωγές, όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ, προχωράει στην υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με φανερά περισσότερα οφέλη για την Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη.
LA Times: Η CIA εκπαιδεύει Σύρους αντάρτες στην Τουρκία
Η CIA σε συνεργασία με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν μυστικά από το περασμένο έτος, σε βάσεις στην Ιορδανία και την Τουρκία σύρους αντάρτες, αναφέρει την Παρασκευή, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Los Angeles Times.
Στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης τουλάχιστον δύο εβδομάδων, τα οποία περιελάμβαναν ασκήσεις με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, δήλωσαν στην εφημερίδα ένας αμερικανός αξιωματούχος και ένας διοικητής των σύρων ανταρτών.
Βραζιλία: Δέσμευση της προέδρου Ρούσεφ για τη διατήρηση της τάξης
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός της προς το έθνος, στον απόηχο των ιστορικών διαδηλώσεων, να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και να κάνει «πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ».
Η Ρούσεφ επίσης, προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει μια «μικρή βίαιη μειονότητα (…) να καταπατήσει ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κίνημα», αναφερόμενη προφανώς στις λεηλασίες της Πέμπτης στο περιθώριο των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκέντρωσαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)