Το τελικό σχέδιο του προτεινόμενου νέου συντάγματος της Αιγύπτου, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου, παρήχθη μέσε σε μια τέτοια αναταραχή πολιτικών ελιγμών, απειλών και οξείας ρητορικής που οι σχολιαστές όπως και οι πολίτες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τους. Από μια φιλελεύθερη δημοκρατική σκοπιά, υπάρχουν πολλά θετικά στο νέο σύνταγμα, ιδίως σε σύγκριση με εκείνο που αντικαθιστά. Για παράδειγμα, οι συντάκτες του όχι μόνο καθορίζουν έναν μακρύ κατάλογο ελευθεριών, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους, αλλά κάνουν, επίσης το κείμενο πιο δύσκολο να παρακαμφθεί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όμως, το σύνταγμα περιλαμβάνει ακριβώς αντίστοιχο αριθμό στοιχείων που προκαλούν ανησυχία. Αναβάλλει την απάντηση στο ερώτημα για την εποπτεία της πολιτικής επί του στρατού, μέχρι να γραφτεί το επόμενο σύνταγμα, σε πολλά χρόνια από σήμερα. Και υπάρχουν ανοιχτά «παράθυρα» και ασάφειες, που μόνο οι πολιτικοί μπορούν να καλύψουν.
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012
Εκτοξεύεται σήμερα ο τουρκικός δορυφόρος Göktürk-2
Πριν από λίγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο τουρκικός δορυφόρος εκτοξεύθηκε με επιτυχία, ενώ στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογάν για να γιορταστεί η επιτυχία. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την εκτόξευση.
—————————————
Από το κοσμοδρόμιο στο Γκανζού της Κίνας εκτοξεύεται σήμερα ο τουρκικός δορυφόρος Göktürk-2, μία ημέρα νωρίτερα του αναμενόμενου, εξαιτίας δυσμενών μετεωρολογικών προβλέψεων.
«Aυτή την εβδομάδα, είσαι πράσινη! Συγχαρητήρια!»
της Αναστασίας Κακοταρίτη
Όχι δεν αναφέρομαι σε ομάδες, ούτε πρασίνισα απ ’το κακό μου! Η παραπάνω ατάκα είναι απ’ τον ανώτερό μου και αναφέρεται στα ποσοστά απόδοσής μου στη δουλειά. Αν έπιασα τους στόχους της εταιρίας κλπ. Και είμαι πράσινη καλέ! Τους έπιασα!
Ναι, όπως καταλάβατε, βρήκα δουλειά. 11 Οκτώβρη έφτασα Εδιμβούργο, 21 Οκτώβρη άρχισα να δουλεύω. Ήρθε τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβα να το συνειδητοποιήσω. Η δουλειά είναι σε μια πολύ μεγάλη εταιρία, εξυπηρέτηση πελατών, τηλέφωνα, emails, κλπ κλπ. Πέρασα μήνα εκπαίδευση, στον οποίο πληρωνόμουν κανονικότατα και τώρα δουλεύω 30 ώρες την εβδομάδα. Δεν θα σας ζαλίσω με λεπτομέρειες. Απλώς θα σας μεταφέρω το κλίμα της δουλειάς κάνοντάς σας ένα μικρό σκωτσέζικο ντους. Μια θα λέμε τα θετικά, μια τ’ αρνητικά.
Επικίνδυνο νέφος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα…τζάκια!
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.
Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη το πρωί της Τρίτης και λόγω της βροχής, καθώς η αιθαλομίχλη κάλυπτε για αρκετή ώρα τον αττικό ουρανό, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.
FT: Sachs: «Οι σημερινές προκλήσεις ξεπερνούν τον Keynes
By Jeffrey Sachs*
Για περισσότερα από 30 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μέχρι το 2008, δεν συζητούσε κανείς για τη διαχείριση της κεϊνσιανής ζήτησης. Το θέμα επέστρεψε, όμως, με τη χρηματοοικονομική κρίση για να κυριαρχήσει στον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Ομπάμα και μεγάλου μέρους των Εργατικών στη Βρετανία.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μέχρι το 2008, δεν συζητούσε κανείς για τη διαχείριση της κεϊνσιανής ζήτησης. Το θέμα επέστρεψε, όμως, με τη χρηματοοικονομική κρίση για να κυριαρχήσει στον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Ομπάμα και μεγάλου μέρους των Εργατικών στη Βρετανία.
Η επάνοδος της θεωρίας του Κέινς, στην οποία πρωτοστάτησαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ο αρθρογράφος Πολ Κρούγκμαν και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκε, συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα απαιτείται επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να αντισταθμιστεί η κατάρρευση της αγοράς κατοικιών.
Η νέα ανισότητα κατά τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς
Joseph E. Stiglitz
Το τίμημα της ανισότητας
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος,
Εκδ. Παπαδόπουλος, 2012, σελ. 492
Oταν κανείς δεν είναι υπόλογος για την παγκόσμια καταιγίδα που ξέσπασε μετά το 2008 και κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για όσα ακολούθησαν, τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται εντός του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Και τα δύο διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από κοινωνικές δυνάμεις -ήθη και θεσμούς- που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανισότητας… Στο «Τίμημα της ανισότητας» ο Stiglitz, νομπελίστας οικονομολόγος του Κολούμπια, μιλώντας για το 1% που ευνοείται εις βάρος του 99%, δεν μιλάει μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά για οικονομίες που χάνουν το μέλλον τους. Μιλάει για την ανησυχητική εικόνα της Ευρώπης, για την Ελλάδα… για ακρωτηριασμένες δημοκρατίες και συστήματα ευαίσθητα στα οικονομικά συμφέροντα. Σε αυτά, η διόγκωση της οικονομικής ανισότητας επιτείνει την ανισορροπία της πολιτικής ισχύος, στο πλαίσιο μιας φαύλης διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων. Δεν πρόκειται για μια θεωρητικο-πολιτική βάση φθόνου ως προς τα δικαίως αποκτηθέντα μυθώδη εισοδήματα του 1%. Η αντίρρησή του Stiglitz έγκειται στον συνολικότερο τρόπο με τον οποίο οι μακροοικονομικές πολιτικές, κυρίως η νομισματική, αντανακλούν συμφέροντα και ιδεολογίες αυτών που βρίσκονται στην κορυφή. Αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του 1% απέχει από το κυρίαρχο δόγμα της «θεωρίας της οριακής παραγωγικότητας» και ότι οι αποδέκτες των υψηλών εισοδημάτων «ζουν έξω από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» – κάτι με το οποίο συμφωνεί ο έτερος νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν στο «Τέλος στην ύφεση τώρα» (Πόλις, 2012).
Global Capital Rules
It’s official. The International Monetary Fund has put its stamp of approval on capital controls, thereby legitimizing the use of taxes and other restrictions on cross-border financial flows.
Not long ago, the IMF pushed hard for countries – rich or poor – to open up to foreign finance. Now it has acknowledged the reality that financial globalization can be disruptive – inducing financial crises and economically adverse currency movements.
So here we are with yet another twist in the never-ending saga of our love/hate relationship with capital controls.
The Economist: Demographics: Nonsense nonsense crisis
AMERICA and Europe face a troubling demographic future. Declining birth rates will probably result in an older population and a smaller share of the population working to pay for their retirement. Does this necessary spell doom and gloom?
Megan Mcardle reckons so, but Dean Baker dismisses such arguments as “nonsense”. He shows that if productivity continues to increase (even at a lower rate than we’ve experienced historically) then we can still expect rising levels of prosperity. But which factor will dominate, aging or productivity, is uncertain. History is on Mr Baker’s side. Since industrialisation, each new cohort was more productive than the last. The productivity of labour depends on capital and innovation. There are diminishing returns to capital, so sustainable increases in productivity come from new innovation. Ms McArdle, channeling endogenous growth models, is concerned there will less innovation in the future. Younger workers are more innovative and entrepreneurial; an aging labour force might mean much less or no productivity growth. Future productivity of labour will also depend on capital-intensity. An old population requires more people to work in labour-intensive jobs like elder care, there's not much scope to improve productivity of labour in such sectors—at least not in a humane way.
How many nukes does it take to be safe?
We are rightly mourning the horrific killings in Newtown, Conn.’s Sandy Hook Elementary School and discussing the threats posed by semiautomatic rifles. On another front, the United States is moving ahead with plans to spend hundreds of billions of dollars on nuclear weapons — an even more destructive force — with no serious public discussion.
Twenty years from now, how many nuclear warheads on strategic submarines will the United States need? That’s not an abstract question. The country is engaged in a costly, ambitious modernization of its nuclear weapons complex and development of a new generation of delivery systems — new strategic submarines, bombers and intercontinental ballistic missiles that will be operating more than 50 years from now.
Η δημοκρατία και το πολιτικό Ισλάμ
Παρόλο που η παρούσα πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο μεταξύ ισλαμικών και άλλων πολιτικών οργανώσεων κορυφώνεται, ο αγώνας τους δεν είναι ιδεολογικός. Η μάχη που διεξάγεται στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων είναι κατά κύριο λόγο ένας αγώνας για την κατανομή της πολιτικής εξουσίας στη μετά-Mubarak Αίγυπτο. Δεν είναι η ίδια η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που οδηγεί την κυβέρνηση. Αντ΄ αυτής, δημιουργήθηκε το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης για να ανταγωνιστεί στην πολιτική σφαίρα, και ο πρόεδρος Mohammed Morsi επισήμως παραιτήθηκε από το κίνημα όταν εξελέγη το περασμένο καλοκαίρι. Προφανώς, η Αδελφότητα παραμένει η πολιτική βάση του Morsi, και αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις του σε στενή διαβούλευση με τους ηγέτες του κινήματος. Αλλά οι συμβολικές διακρίσεις είναι σημαντικές: Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό κόμμα, για να λάβει μέρος στις εκλογές, η Αδελφότητα αναγνώρισε την κοσμικότητα του πολιτικού αγώνα στην Αίγυπτο. Οι σύμμαχοι-κλειδιά του Morsi στο παιχνίδι εξουσίας, στο στρατό και στα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων, ανησυχούν περισσότερο να διατηρήσει την σταθερότητα με ευνοϊκούς όρους, αντί να προωθήσει το νόμο της Σαρία. Και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι υπερασπίζεται την δημοκρατική μετάβαση και τα συμφέροντα του κράτους ενάντια στις απειλές της αναρχίας και κάποιες ασαφείς συνωμοσίες ξένων κέντρων, παρά αυτοανακηρύχθηκε ο πρωταθλητής του Ισλάμ κατά της αποστασίας και απιστίας. Εξάλλου και οι κοσμικοί πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούν ως “Νέο Mubarak” ή ακόμη και “νέο Φαραώ”, αλλά όχι “νέο Χομεϊνί”.
ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ [ΦΑ]
Με τίτλο «Το Ισραήλ θα πουλήσει το φυσικό αέριο του στην Κίνα» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του έγκριτου think tank INSS [Institute for National Security Studies] άρθρο γνώμης τουEran Oded που πραγματεύεται ορισμένες παραμέτρους που θα πρέπει να εξετάσει η ισραηλινή κυβέρνηση κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής εξαγωγών ΦΑ σε τρίτες χώρες.[1]
Στα εισαγωγικά σχόλια, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει ρυθμίσει ορισμένα ζητήματα που άπτονται της παραγωγής και πώλησης του ΦΑ που έχει εντοπιστεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα εξ αυτών φέρουν όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, σε μία βιομηχανία που χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
«ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Σε.... διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται η αυτοεξορία του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο Βέλγιο, καθώς ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεντέρ, έριξε εμμέσως βολές στην κυβέρνηση Ολάντ για τη φορολογία στη Γαλλία.
«Δεν κατανοούμε αυτό τον τρόπο εξεύρεσης ενός αποδιοπομπαίου τράγου, λέγοντας ότι υπάρχει μια γειτονική χώρα όπου οι Γάλλοι θα βρουν καταφύγιο. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο στο Βέλγιο για την προσέλκυση οιουδήποτε Γάλλου πολίτη», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας στο δίκτυο RTL. Aντιθέτως, υπενθύμισε, «υπήρξε μια εξέλιξη του γαλλικού φορολογικού συστήματος που ίσως έχει συνέπειες», αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να επιβάλει φόρο 75% στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια.
Ο βορειοκορεατικός δορυφόρος δεν φαίνεται να λειτουργεί
Ο δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά την περασμένη εβδομάδα η
Βόρεια Κορέα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίας των χωρών της Δύσης, δεν φαίνεται να
λειτουργεί γιατί δεν στέλνει κανένα σήμα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αστροφυσικός
που παρακολουθεί τις διαστημικές πτήσεις.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην
Ασία θεωρούν ότι η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου την περασμένη
Τετάρτη ήταν επιτυχημένη. Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά αντικείμενο το οποίο το
καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε ως δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος
μεταδίδει και πατριωτικά τραγούδια.
Μπερλουσκόνι: Τα προβλήματα της Ιταλίας πηγάζουν από τη Γερμανία
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη
κυριαρχείται από τη Γερμανία, η οποία είχε επιβάλει μέτρα λιτότητας στην
Ιταλία. Οι δηλώσεις έγιναν ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται πιθανώς για την
έκτη εκλογική του αναμέτρηση, στις δύο δεκαετίες της πολιτικής του
σταδιοδρομίας.
«Η δεινή κατάσταση στην οποία
βρισκόμαστε είναι το αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την
Ευρώπη, όπου η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι σε
συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου του.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)