Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

William Janeway: Can China Innovate at the Frontier?

Can China lead the way on innovation?

Institute for New Economic Thinking co-founder William Janeway addressed this question in his keynote speech at the Institute's conference in Shenzen, China, on Monday. Titled "The Good Life: The Challenge of Progress in China Today," the conference explored the key challenges surrounding China's continued development.

Ρωσία: Πονηρό άνοιγμα θέματος S-300 στο Ιράν…



Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σκοπεύει να ανανεώσει την προσφορά της χώρας του προς το Ιράν για την πώληση πέντε πυροβολαρχιών του συστήματος αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300…

le monde diplomatique: Turkey’s ailing sultan

 


The response of prime minister Recep Tayyip Erdogan to this summer’s protest movement in Turkey made clear his worsening authoritarianism. Yet his AKP party was founded on inclusivity and pragmatic compromise.
 
by Wendy Kristianasen
 
As Turks struggled to grasp the impact of this summer’s protests in Istanbul and other cities across the country, Yeşim Arat, professor of political science at Bogazici University, pointed to a paradox: “Increasingly, democratisation and authoritarianism are going hand in hand, and not just in Turkey.”
If the ruling Justice and Development Party (AKP) is not directly threatened by the protests, the events have implications for the prime minister, Recep Tayyip Erdogan, with three elections due in 2014-2015: local elections in March 2014, presidential that August and parliamentary in June 2015. Erdogan’s ambition to institute an enhanced presidency with himself as a new “sultan” now looks unlikely to succeed after his imperious response to the protests over the development of Gezi Park, a little green area in Istanbul’s treeless centre. There was a sharp drop in the lira immediately after the protests, and questions over his Syria policy increased after car bombings killed at least 50 people in Reyhanli, near the Syrian border, on 11 May.

Ακόμη και τέταρτο πακέτο προβλέπει μέλος της ΕΚΤ Δηλώσεις του Λικ Κοέν

Πιθανότατα άλλες δύο φορές θα χρειαστεί η Ελλάδα περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη εκτίμησε ο βέλγος τραπεζίτης και μέλος του δ.σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λικ Κοέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό La Premiere.
"Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του ελληνικού προβλήματος, θα χρειαστεί να κάνουμε κι άλλες προσπάθειες και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση" δήλωσε ο Λικ Κοέν και συμπλήρωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πολύ αρχή. "Η οικονομική βάση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μικρή και θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε να μπει σταδιακά και πάλι σε τάξη" σχολίασε ο βέλγος τραπεζίτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο για τρίτο αλλά και τέταρτο πακέτο βοήθειας.

Νίκη των αρχών στις εκλογές της Μόσχας;

Ασφαλώς κέρδισαν οι αρχές, είμαι σίγουρη ότι θα το πείτε. Εξάλλου, ο υποψήφιός τους, Sergey Sobyanin, είναι ξανά δήμαρχος. Το θέμα είναι ωστόσο, ότι οι εκλογές της Μόσχας ήταν τόσο σημαντικές όχι σε ό,τι αφορά την επιλογή δημάρχου, αλλά ως μια ευκαιρία για να ξεκαθαριστούν σειρά από θέματα. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα.
Αυτές οι εκλογές ήταν η ευκαιρία του Κρεμλίνου να θέσει τη νέα της τακτική επιβίωσης σε δοκιμασία. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτή την τακτική «αφήστε τους αντίπαλους υποψηφίους να αγωνιστούν, αλλά χωρίς το δικαίωμα να κερδίσουν».

Ομπάμα: Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραμένει η πιθανότητα επέμβασης

Οι ΗΠΑ βαδίζουν στη διπλωματική οδό για λύση στο συριακό ζήτημα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, το οποίο απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα). Ωστόσο διεμήνυσε ότι η στρατιωτική επέμβαση παραμένει μία πιθανότητα...

Ομπάμα: Δίνουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραμένει η πιθανότητα επέμβασης
Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «άγκυρα της παγκόσμιας ασφάλειας» ο Ομπάμα προέβαλε ηθικά, πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα για την ετοιμότητα μίας περιορισμένης στρατικωτικής επέμβασης, ενω προσπαθεί να διαπραγματευτεί μία διπλωματική λύση σε αυτό που ονομάζει ως παραβίαση του κανονισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων από τη Συρία.

Ένας και μόνο νόμος Πώς τα χρόνια της τρομοκρατίας μετέβαλαν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Από το ξεκίνημά του το 1971, ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών δεν ήταν ποτέ τόσο αντιδημοφιλής όσο είναι σήμερα. Ομάδες υπέρ των πολιτικών ελευθεριών επικρίνουν την αδικία της σύλληψης περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Οι υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι οι Αφρο-αμερικανοί σηκώνουν το κύριο βάρος των ισχυόντων κανόνων, καθώς τους έχει επιβληθεί το 55% του συνόλου των καταδικαστικών αποφάσεων για κατοχή ναρκωτικών και το 74% του συνόλου των ποινών φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών. Εξέχοντες πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόεδροι χωρών τής Λατινικής Αμερικής, τάσσονται υπέρ των νέων προσπαθειών για νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Και ψηφοφόροι στο Κολοράντο και την Ουάσιγκτον έχουν υποστηρίξει επίσης τέτοια μέτρα.
Ένας Αμερικανός πεζοναύτης περιπολεί σε ένα χωράφι παπαρούνας σε ένα χωριό της περιφέρειας Γκολεστάν στην επαρχία Φαράχ στο Αφγανιστάν. (Goran Tomasevic / Courtesy Reuters)

Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται, κυρίως επειδή είχε μεγαλύτερη επιτυχία από όσο συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο λόγος έχει αρκετά απρόσμενα να κάνει με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τον οποίο στρατολόγησε επίσης την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA, Drug Enforcement Administration). Η αλλαγή αυτή ωφέλησε πάρα πολύ τους πολέμιους των ναρκωτικών στην Ουάσιγκτον. Η DEA, η οποία είχε λιγότερα από 3.000 στελέχη το 1972, απασχολεί σήμερα προσωπικό πάνω από 10.000 άτομα που εργάζονται σε 312 γραφεία σε 67 χώρες. Και ο ετήσιος προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί από τα 65 εκατομμύρια δολάρια, σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διευθύνοντες την DEA πίεσαν για πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αντιτρομοκρατίας του υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Υπηρεσίας να συλλέγει πληροφορίες, ιδίως την ικανότητά της να παρακολουθεί τηλεπικοινωνίες με στόχο την υποστήριξη των υπηρεσιών αντιτρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.