Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ukraine - Full Circle to the EU Integration Issue

The European Union and Ukraine signed a political association agreement today, after Russia took steps toward annexing Ukraine’s Crimean Peninsula, bringing us full circle to the very issue that led to the burgeoning of the Maidan protest movement and the overthrow of Ukrainian president Viktor Yanukovych in February.



The deal, signed on the sidelines of an EU summit in Brussels, brings Ukraine and the EU closer to political and economic cooperation, while the free trade portion of the deal will have to wait until Ukraine holds new presidential elections in May.

Τι το ξεχωριστό συμβαίνει με την Ελλάδα;

Η κρίση του ευρώ φαίνεται να έχει τελειώσει. Τα ασφάλιστρα κινδύνου συνεχίζουν να υποχωρούν και δύο χώρες –Ιρλανδία και Πορτογαλία- έχουν ήδη βγει από τα προγράμματα προσαρμογής τους. Μπορούν τώρα να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, και οι οικονομίες τους φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ξανά.



Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει ακόμη προβλήματα στο να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος προσαρμογής και έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία ατελείωτων διαπραγματεύσεων για ένα ακόμη πακέτο χρηματοδότησης. Το πρόβλημα μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: εξαγωγές (ή μάλλον, η απουσία αύξησης των εξαγωγών).

Αντιδρά το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων

Η ρωσική σημαία κυματίζει τώρα σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμους που ολοκληρώνουν την προσάρτηση αυτής της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ανησυχεί πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Λαβρόφ και Κέρι στην κατοικία του Ρώσου πρέσβη στο ΠαρίσΛαβρόφ και Κέρι στην κατοικία του Ρώσου πρέσβη στο ΠαρίσΦωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters"Η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υψώθηκε σε 189 στρατιωτικές μονάδες και θεσμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που στάθμευαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας", αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
H Ρωσία συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργός Άμυνας. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τον αριθμό των στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντόνοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων  Ίταρ-Τας.
ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείουΟ ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

Επιβεβαιώνει την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους ο Ερντογάν

Την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσε ο  πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ενα συριακό (μαχητικό) αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό», είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.

Ν. Αναστασιάδης: «Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στον εφιαλτικό κίνδυνο της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας».
Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο το στάτους κβο, σημείωσε ότι είναι υποχρέωση αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δοθεί το συντομότερο τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.