Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η εξέλιξη του πολιτικού συστήματος στην Βουλγαρία

Η πτώση τού Τείχους τού Βερολίνου έγινε η αιτία τής αλλαγής τού πολιτικού συστήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Βουλγαρία. Στο χρονικό διάστημα από το 1879, οπότε υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα του νέου βουλγαρικού κράτους (το λεγόμενο Σύνταγμα του Tarnovo) μέχρι το 2014, οι Βούλγαροι είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν το παλιό φιλελεύθερο σύστημα και τα «τρία μεγάλα» πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα: τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό και την δημοκρατία.
Ο πρώην πρωθυπουργός τής Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεχάρσκι, υποκλίνεται στο κοινοβούλιο μετά την παραίτησή του στις 24 Ιουλίου 2014. (Stoyan Nenov/Reuters)

Είναι ειρωνικό, αλλά το Σύνταγμα του Tarnovo, το οποίο ήταν ένας αρκετά φιλελεύθερος και δημοκρατικός βασικός νόμος για το νεοσύστατο βουλγαρικό κράτος, έγινε ένα μόνιμο ορόσημο στο βουλγαρικό πολιτικό τοπίο. Η πολιτική ζωή από το 1879 ως το 1948 περνά κάτω από το σύμβολο των συνεχών αγώνων και των προσπαθειών για την προστασία και την διατήρηση του Συντάγματος του Tarnovo.

No easy choices: Realpolitik in Mesopotamia

US president Barack Obama is leading an international effort to “degrade and ultimately destroy” the Islamic State in Iraq and the Levant, known as ISIS or ISIL, which has occupied large swathes of Syria and Iraq. The US has attacked the terrorist group in both countries; it will also train Iraqi Sunni forces, and support Syria’s moderate opposition. Success, however, could depend on the ability of the West and its Arab allies to co-operate – at least informally – with Damascus and Tehran.

No easy choices: Realpolitik in Mesopotamia

ISIS poses a threat to Europe. The group has promised that some of the approximately 2,500 European fighters in its ranks will return to attack European targets. A number of ISIS-inspired plots in Europe have already been foiled. In July, eight EU states agreed to share intelligence and co-operate to apprehend returning fighters, and to stop ISIS from recruiting in European cities. At the European Council meeting in October, the remaining 20 member-states should also sign up.

«Στρες τεστ» για το κινεζικό μοντέλο

Την περασμένη Τετάρτη, η Κίνα γιόρτασε την 65η επέτειο της ανακήρυξης Λαϊκής Δημοκρατίας από τον Μάο Τσετούνγκ. Η εθνική εορτή προσέφερε στο πλέον πολυάνθρωπο έθνος της Γης την ευκαιρία να ανακεφαλαιώσει την τεράστια απόσταση που διήνυσε υπό την ηγεσία του ΚΚΚ και να στοχαστεί πάνω στις μεγάλες προκλήσεις που συνοδεύουν την πυρετική οικονομική ανάπτυξη μετά το ιστορικό άνοιγμα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ στην παγκόσμια αγορά.



Τούτη τη φορά, όμως, τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα δεν φώτισαν τον ουρανό του Χονγκ Κονγκ. Το κοσμοπολίτικο λιμάνι, που φιλοξενεί επτά εκατομμύρια κατοίκους σε έκταση μικρότερη από το ένα τρίτο της Αττικής, αποτέλεσε ηχηρή παραφωνία στο εορταστικό σκηνικό με το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών. Διεθνή μέσα ενημέρωσης παραλλήλισαν τη νέα κρίση με τα δραματικά γεγονότα του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Οι χολιγουντιανοί σκηνοθέτες δεν άργησαν να βρουν και τα απαραίτητα σύμβολα: τη θέση του θρυλικού ανθρώπου με τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, που στεκόταν μόνος του απέναντι στα τανκς, το 1989, ήρθε να πάρει ο άνθρωπος με την ανοιγμένη ομπρέλα, απέναντι στα δακρυγόνα της αστυνομίας. Σε χρόνο μηδέν, η «επανάσταση της ομπρέλας» είχε επιβληθεί στον κυβερνοχώρο.

Πώς θα βγει η ευρωζώνη από το βούρκο


Η οικονομία της ευρωζώνης έχει σοβαρά προβλήματα. Η ανεργία έχει “κολλήσει” υψηλότερα του 11%, και η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερα των στόχων για πολλοστή φορά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επρόκειτο να έχουν μια σύνοδο κορυφής στις 7 Οκτωβρίου για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Το μόνο ζήτημα στην ατζέντα ήταν η “εγγύηση για τους νέους”, ένα μικρό πρόγραμμα για να μπουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Η αναβολή της συνόδου αντανακλά το αυξανόμενο χάσμα σχετικά με το πώς να αντιστραφεί η ευρωπαϊκή οικονομία, της οποία η δεινή κατάσταση απειλεί το πολιτικό μέλλον της ΕΕ. Σε αυτό το σταυροδρόμι, μια ριζοσπαστική στρατηγική πέντε αξόνων απαιτείται για να βγάλει την ευρωζώνη από αυτή την ύφεση. Υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, προσωρινές μειώσεις φορολόγησης των εισοδημάτων, φορολογική μεταρρύθμιση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού στις προϊόντικές αγορές και πιο επιθετική νομισματική πολιτική, όλα πρέπει να συμβούν για να επιφέρουν ανάκαμψη.

Ελλάδα-Αίγυπτος: Το Κατάλληλο Momentum για την ΑΟΖ

Δυο σημαντικες ενεργειες του νεου Προεδρου της Αιγυπτου Αμιντελ Φαταχ Σισι (στη φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ομπάμα) που αφορουν στις σχεσεις Αιγυπτου με την Κυπρο, με κυριο αποδεκτη την Τουρκια και οχι μονο, στο διαστημα των τελευταιων ημερων, δημιουργουν μια νεα θετικη πραγματικοτητα και για τις μελλοντικες εξελιξεις στο Κυπριακο αλλα και για το μελλον των Ελληνο-Αιγυπτιακων σχεσεων που με καταλληλους χειρισμους μπορουν και πρεπει πλεον να τεθουν σε νεα εποικοδομητικη βαση.
Η πρωτη αφορα στην αποφαση του Αιγυπτιου Προεδρου να προχωρησει η χωρα του στην συνεκμεταλλευση με την Κυπρο των κοιτασματων υδρογονανθρακων που βρισκονται στις ΑΟΖ των δυο χωρων αντιστοιχα, μια αποφαση που συνοδευτηκε και απο την εκδοση Προεδρικου διαταγματος για την επικυρωση της σχετικης συμφωνιας των δυο χωρων. Η δευτερη αφορα στην απορριψη απο την Αιγυπτο στα πλαισια της προσφατης συνοδου του Οργανισμου Ισλαμικης Συνεργασιας ,της Τουρκικης θεσης για τον ορο « Τουρκικη Δημοκρατια της Βορειας Κυπρου», απορριψη που υποστηριχθηκε και απο αλλες συμμετεχουσες χωρες.

China, Russia flex muscles in increasing number of close calls with U.S. aircraft

A recent spate of dangerous midair encounters between American military aircraft and Chinese and Russian planes in the Pacific is the result of increasingly assertive strategies by both U.S. adversaries to project power far beyond their borders, according to the top U.S. Air Force commander in the region.
China, Russia flex military muscles in skies above Pacific
Air Force Gen. Herbert “Hawk” Carlisle, the head of U.S. Pacific Air Forces, said China’s naval and air forces in particular are “very much continuing to push” and becoming more active in international waters and airspace in Asia.