Η Γερμανία αποφάσισε να μην εντάξει τελικά στον αμυντικό εξοπλισμό της τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωριστικά Euro Hawks, το κόστος του προγράμματος κατασκευής των οποίων υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ελλείψει πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Δεν έχουμε καμία ελπίδα να λάβει πιστοποίηση αυτό το αναγνωριστικό αεροσκάφος», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Τρίτη 14 Μαΐου 2013
Ποια είναι η ελληνική κεντροαριστερά
Η πρώτη σκέψη που έρχεται κατά νου σε κάποιον που προσπαθεί να μιλήσει πολιτικά, ήτοι, ιδεολογικά για την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι: «Υπάρχει πράγματι πολιτική δυνατότητα αντιμετώπισής της; Έχει σημασία όταν υπογράφεις μια τραπεζική σύμβαση δανεισμού εάν είσαι συντηρητικός ή προοδευτικός, χριστιανός ή μουσουλμάνος;» Σύμφωνα με τον Γερμανό κοινωνιολόγο Niklas Luhmann (1917-1998), οι σύγχρονες κοινωνίες απαρτίζονται από πολλαπλά υποσυστήματα, όπως το οικονομικό, το πολιτικό, το θρησκευτικό κτλ. Και μόνο ένα εξ αυτών, το πολιτικό, για λόγους λειτουργικής επάρκειας παραμένει καθηλωμένο στα γεωγραφικά όρια του κράτους. Όλα τα άλλα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι πλέον παγκοσμιοποιημένα. Άρα, το παραπάνω ερώτημα εξειδικεύεται κάπως έτσι: «έχει σημασία να είσαι αριστερός ή νεοφιλελεύθερος στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, όταν ο δανειστής σου βρίσκεται σε κάποιο άλλο πολιτικό σύστημα;» Όποιος από εμάς απαντήσει εν τέλει με ευκολία στο παραπάνω ερώτημα σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει ή το ερώτημα ή το παγκόσμιο οικονομικό διακύβευμα. Για λόγους διευκόλυνσης της ανάλυσης θα παρατηρήσω απλώς ότι ο Luhmann ανήκει στο συντηρητικό στρατόπεδο των κοινωνικών θεωρητικών και έτσι οφείλουμε να σημειώσουμε πως υφίστανται και άλλες ανταγωνιστικές με τη δική του θεωρίες από το αντίπαλο προοδευτικό στρατόπεδο. Και βέβαια, στο αγωνιστικό πεδίο των ιδεολογιών υφίστανται πάντα ανταγωνιστικές θεωρήσεις.
John Kolesidis-Reuters
Εάν ξεκινούσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας από εδώ θα εγκλωβιζόμασταν σε ένα αναπόδραστο δίλημμα και θα καταλήγαμε πράγματι, αβίαστα στις ίδιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ωστόσο προφανές, ότι η Δημοκρατία, παρότι τούτο αποτελεί κοινοτοπία, δεν έχει αδιέξοδα. Και όλα σχετίζονται. Σ’ αυτήν την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης όλα σχετίζονται με το βαθμό στον οποίο οι πολιτικές που μας επιβάλλονται (κατ’ άλλους καλώς, κατ’ άλλους κακώς) μπορούν να αναγνωσθούν ως μια ισορροπία απέναντι στο εθνικό μας συμφέρον να μετέχουμε σε ένα παγκόσμιο σύστημα που είναι εκμεταλλευτικό και οδηγεί σε ανισότητες και στη δική μας θέση σ’ αυτό το σύστημα: εάν μπορούμε δηλαδή να μετριάσουμε αυτές τις συνέπειες ή και να τις αντιμετωπίσουμε εξ ολοκλήρου επιθετικά και προς όφελός μας. Και είμαι σίγουρος πως κανένας Ελβετός δεν έχει σημαντικές ενστάσεις για τον παγκόσμιο καπιταλισμό, τουλάχιστον όχι τόσες όσες έχουν οι φτωχοί Νιγηριανοί.
Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Αλβανίας – ΠΓΔΜ
Η Αλβανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως καταρχήν πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής αυτής χώρας Αρμπέν Ιμάμι, μετά τη συνάντηση που είχε, στα Τίρανα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι.
Στο επίκεντρο της συζήτησής μας ήταν το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ και ολόκληρης της περιοχής στο NATO και η πάγια θέση μας είναι ότι η ΠΓΔΜ πρέπει και μπορεί να γίνει μέλος, και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό στο θέμα της ονομασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιμάμι.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τακτική με το Ισραήλ
Για πολύ καιρό, η Ευρώπη ήταν απασχολημένη αναλαμβάνοντας το ρόλο του χορού σε μια ελληνική τραγωδία, εκφράζοντας ένα ρεύμα αγωνιών και θρήνων, αλλά αφήνοντας τη δράση σε άλλους. Το σημείο της κοινής θέσης της ΕΕ όφειλε να είναι η άσκηση της συλλογικής μας βαρύτητας, όχι απλώς να είμαστε μαζί σαν κοπάδι για ασφάλεια.
Καθώς οι προοπτικές για την έκβαση της λύσης δύο κρατών αναφορικά με τους Ισραήλ/Παλαιστίνη ξεθωριάζουν, αυτή η συλλογική βαρύτητα χρειάζεται να αναπτυχθεί πιο συλλογικά. Μια νέα έκθεση του ECFR προσπαθεί να προτείνει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, προκειμένου να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά την περιχαράκωση της κατοχής του Ισραήλ και να στηρίξει τους Παλαιστίνιους.
Καθώς οι προοπτικές για την έκβαση της λύσης δύο κρατών αναφορικά με τους Ισραήλ/Παλαιστίνη ξεθωριάζουν, αυτή η συλλογική βαρύτητα χρειάζεται να αναπτυχθεί πιο συλλογικά. Μια νέα έκθεση του ECFR προσπαθεί να προτείνει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, προκειμένου να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά την περιχαράκωση της κατοχής του Ισραήλ και να στηρίξει τους Παλαιστίνιους.
Libya Completes Destruction of Its Bulk Sulfur Mustard Stockpile
Libya has completed the destruction of sulfur mustard agent that was stored in bulk in transportation containers at the depot in Ruwagha, bringing the total amount of Category 1 chemical weapons destroyed by Libya to 22.3 metric tonnes (MT), or nearly 85% of the total declared stocks. Destruction of the remaining 8.82 MT of sulfur mustard that was stored in bulk at Ruwagha resumed on 20 April 2013 and by 4 May the facility completed the destruction under OPCW verification.
Libya also completed the destruction of its remaining Category 3 weapons, in accordance with the timeline it had set in its detailed plan for the destruction of the remaining chemical weapons. What remains now to be destroyed are about 2.45 MT of polymerised sulphur mustard and 1.6 MT of sulphur mustard loaded in projectiles, bombs and bomb cartridges, as well as 846 MT of precursor chemicals (Category 2). The destruction operations were conducted under continuous on-site monitoring by a team of OPCW inspectors.
Ζήτημα ερμηνείας τα προβλήματα του Αιγαίου λέει ο Νταβούτογλου
Ζήτημα ερμηνείας των διεθνών συμβάσεων είναι τα προβλήματα του Αιγαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος κάνει λόγο για απουσία θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς στο Αιγαίο» απαντά η Αθήνα.
«Υπάρχουν στο Αιγαίο μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου το γεγονότος ότι δεν υπάρχουν στο Αιγαίο οριοθετημένα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέρει ο Νταβούτογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντιλέκ Ακάγκιουν Γιλμάζ σχετικά με την κυριότητα νησίδων στο Αιγαίο. Η ερώτηση κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με αριθμό 7/11935 και η απάντηση του Νταβούτογλου φέρει ημερομηνία 15 Μαρτίου.
Frustrated with diplomacy, some in Congress seek total ban on Iran’s oil
After failing to halt Iran’s nuclear advances with harsh economic sanctions, a group of U.S. lawmakers and analysts is proposing a more drastic remedy: cutting off Iran entirely from world oil markets.
Advocates of the measure say increases in oil and gas production in the Middle East and North America have made it economically feasible to organize the first truly global boycott of Iranian crude. Such an effort, if successful, would sideline the world’s fourth-biggest oil producer and could force Iran to change its nuclear policies.
Ποιες διεξόδους έχει πλέον η Κύπρος
Κρίση είναι εκείνη η κατάσταση απρόσμενων, έκρυθμων και ταχύτατων εξελίξεων που εμπεριέχει την προοπτική σύγκρουσης ή κατάληξης σε αποτελέσματα με απρόβλεπτες ή και καταστροφικές συνέπειες για τον ή τους εμπλεκόμενους. Η κρίση είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ζωής αλλά και της πολιτικής, εσωτερικής και διεθνούς, και, κατά την κινεζική αντίληψη, εμπεριέχει την προοπτική των αντιφατικών στοιχείων της επιτυχίας ή της καταστροφής. [1]
Η σημαία της Κύπρου μαζί με την ελληνική, σε διαδήλωση μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στις 19 Μαρτίου 2013. John Kolesidis-Reuters
Τα αίτια μιας κρίσης, όπως και κάθε σύγκρουσης ή μοιραίου συμβάντος, συνήθως υφέρπουν, χωρίς ωστόσο να την προκαλούν. Αρκεί όμως ένα γεγονός, τυχαίο ή από πρόκληση, ένας λανθασμένος χειρισμός ή απόφαση που ως πυροκροτητής θα θέσει τις διαδικασίες σε κίνηση. Τούτο κατέστη φανερό στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα μετά την κρίση της Κούβας, και οδήγησε αφενός τη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων να μελετήσει πρώτη το φαινόμενο, αφετέρου τον πρώην Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μακναμάρα να διατυπώσει την άποψη ότι εφεξής δεν θα πρέπει να σκεπτόμαστε και να δρούμε με όρους εξωτερικής πολιτικής, αλλά με όρους διαχείρισης κρίσης.
Σαχ Ντενίζ: Μακροπρόθεσμα Είναι Απαραίτητοι και οι Δύο Αγωγοί στο Νότιο Διάδρομο
Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν θα δώσει προτεραιότητα σε έναν από τους δύο ανταγωνιστικούς αγωγούς ( TAP, Nabucco West) τον Ιούνιο, αλλά μακροπρόθεσμα θεωρεί ότι και οι δύο είναι απαραίτητοι για την ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε ο Αλ Κουκ, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της BP για την περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ανοίξει ο Νότιος Διάδρομος, θα είναι διαθέσιμες και άλλες πηγές φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής. Οι πηγές αυτές θα προέλθουν τόσο από την Κασπία, όσο και από τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιράκ, ενώ ο Κουκ δεν παρέλειψε να αναφέρει ως πιθανή πηγή και τη ΝΑ Μεσόγειο, όπου η Κύπρος και το Ισραήλ αναπτύσσουν τα δικά τους κοιτάσματα αερίου.
ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ «Πύρρεια» νίκη Μπορίσοφ με αποχή - ρεκόρ 50%
Κρίνοντας από το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, θα συνεχίσει να πλέει σε πελάγη πολιτικής αστάθειας με την απειλή της ακυβερνησίας να αποτελεί πλέον ορατό ενδεχόμενο.
Το Κεντοδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ χρίστηκε νικητής συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων, ποσοστό το οποίο ωστόσο απέχει πολύ από το να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία (για την αυτοδυναμία θα χρειαζόταν περίπου το 43%).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)