Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, της πλούσιας Αυτόνομης Περιφέρειας στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκρινε σήμερα τη διακήρυξη που προλειαίνει το έδαφος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στην Ισπανία.
Η διακήρυξη απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι παρατάξεις που την υπερψήφισαν ήσαν: το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Δεν μάθαμε τίποτα από το Αφγανιστάν

Πόσο απογοητευτικό είναι. Ξοδέψαμε 12 χρόνια, δισεκατομμύρια στερλίνες και 440 βρετανικές ψυχές στο Αφγανιστάν και το μόνο που καταφέραμε είναι να κάνουμε τους δρόμους της Βρετανίας, σύμφωνα με την πλειονότητα όσων συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, λιγότερο ασφαλείς. Και τώρα φαίνεται ότι ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε την ίδια διανοητική δομή και στη Βόρεια Αφρική. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε», μας λέει ο πρωθυπουργός, «είναι μια εξτρεμιστική ισλαμική βίαια τρομοκρατική οργάνωση με δεσμούς στην Αλ-Κάιντα, σαν αυτή που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν». Μόνο που τώρα δεν έχουμε (να αντιμετωπίσουμε), ή δεν θα έχουμε (να αντιμετωπίσουμε). Εκτός κι αν επαναλάβομε το λάθος να προκαλέσουμε εχθρότητα εναντίον μας, εκεί όπου δεν υπήρχε πριν.

Η σφαγή το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία η οποία προκάλεσε αυτές τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ήταν μια άσχημη, τραγική και αιματηρή επιχείρηση. Αλλά προς Θεού, ας μην βιαστούμε να δηλώσουμε το Σαχέλ –αυτή την τεράστια ακυβέρνητη έκταση όπου η Σαχάρα συναντά τα λιβάδια της υποσαχάριας Αφρικής- το τελευταίο θέατρο στον «παγκόσμιο πόλεμό μας κατά της τρομοκρατίας». Υπήρχε χάος από πάντα, ήταν το θέατρο μιας παλαιάς διαμάχης μεταξύ των κτηνοτρόφων και των γεωργών η οποία συνέβη από την πρώτη στιγμή, εκεί που η έρημος συναντά τις καλλιέργειες. Μόνο που στην σύγχρονη εποχή μας, έχουμε παράσχει άλλα μέσα διαβίωσης σε αυτούς που παλεύουν στην κόψη της ύπαρξης, με διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και ανθρώπων, και την ευκαιρία να κερδίσουν τεράστια λύτρα από την απαγωγή δυτικών.

Ο TAP Υπέβαλε στην Αλβανία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στις 21 Ιανουαρίου, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ υπέβαλε στην κυβέρνηση της Αλβανίας την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αλβανικό τμήμα του έργου.
Ο ΤΑΡ ολοκλήρωσε την μελέτη σε συνεργασία με Αλβανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες, με βάση το αλβανικό δίκαιο και σε συμμόρφωση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμο θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κωνσταντινούπολη ένα αεροδρόμιο που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ικανό να διαχειρίζεται 150 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, ενώ το κόστος του προγράμματος κατασκευής του αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 7 δισεκ. ευρώ.
Ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο θα είναι το τρίτο της Κωνσταντινούπολης και θα έχει συνολικά έξι διαδρόμους, είναι η 3η Μαΐου. Δεν είναι σαφές πότε θα κατακυρωθεί το συμβόλαιο.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 650.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους

Περισσότεροι από 650.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Νταβός η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην πόλη αυτή.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου, έκανε λόγο για 600.000 πρόσφυγες.

Big Data's International Influence

Fidelity-BigData-BlogPost-1.jpg

Can simple text messages alert a team halfway around the world that there may be a disease outbreak in the remote Sub-Saharan region? Could mobile payments help predict a possible coming food shortage?

While analysis of big data is nothing new for private companies and the government, the nonprofit sector's  introduction to that technology and data could play a crucial role in many international development initiatives.

Η Κύπρος μεταξύ των χωρών με τους καλύτερους ερευνητές, σύμφωνα με την Κομισιόν



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ΕΣΕ) θα χορηγήσει το ποσό των 680 εκατ. ευρώ σε 302 επικεφαλής ερευνητικών σχεδίων σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση της Κομισιόν, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους καλύτερους ερευνητές.

«Πυρπολητής 1/2013»: Ξαφνική κινητοποίηση το πρωί


Μεγάλη κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σημειώθηκε σήμερα το πρωί με τη διεξαγωγή της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Πυρπολητής 1/2013».
Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 23ης  Ιανουαρίου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, με σκοπό την κατάληψη- ανακατάληψη αεροδρομίου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου, την εξασφάλισή του για δυνατότητα υποδοχής επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων και ταυτόχρονη ενεργοποίηση του συνόλου του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας.

RBS: Πάνω από 600 δισ. ευρώ ο πλούτος της Κύπρου


Η πασίγνωστη Royal Bank of Scotland σε έκθεσή της υπολογίζει τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υδρογονάνθρακες να υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μεγάλα οφέλη και αυτό είναι το γερό «χαρτί» που κρατάει η νήσος στη διαπραγμάτευση για την οικονομική βοήθεια που αναζητεί…

Οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, μέχρι το 2019, θα καλύπτουν το 10% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις Κυπρίων αρμοδίων, μετά το 2020, η Κύπρος, όχι μόνο θα πληρώσει τα χρέη της, αλλά θα δημιουργήσει και ένα ισχυρό απόθεμα… 

Τι παστίλιες πουλάνε;

Σταύρος Θεοδωράκηςτου Σταύρου Θεοδωράκη

Ξέρει ελληνικά ο Χαβιέ Μπαρδέμ; Αυτή ήταν η πρώτη απορία όταν τον είδα να λέει σε άψογα ελληνικά «παστίλιες για τον πόνο του άλλου».Ξέρει ελληνικά; Αν ναι, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλον τον ελληνικό ανδρικό πληθυσμό. Και μετά είναι και ένα άλλο ερώτημα. Ο Μπαρδέμ συμμετέχει σε αντίστοιχες καμπάνιες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;  Δηλαδή και οι Ιταλίδες ακούν τη βραχνή φωνή του; Και οι Σουηδέζες; Παρεμπιπτόντως πώς είναι τα βραχνά σουηδικά;  Ή μήπως  από όλες τις χώρες του κόσμου επέλεξε την Ελλάδα για να μιλήσει «για τον πόνο του άλλου»; Αυτό μου φαίνεται πιο πιθανό. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φημισμένη χώρα του δυτικού, τουλάχιστον, κόσμου, στο εμπόριο του πόνου του άλλου.

United Kingdom Moves Away from the European Project

British Prime Minister David Cameron will deliver a speech in London on Jan. 23, during which he will discuss the future of the United Kingdom's relationship with the European Union. Excerpts leaked to the media suggest that harsh EU criticism will figure prominently in the speech, a suggestion in keeping with Cameron's recent statements about the bloc. But more important, the excerpts signal an unprecedented policy departure: renegotiating the United Kingdom's role in the European Union. London has negotiated exemptions from some EU policies in the past, even gaining some concessions from Brussels in the process; this time, it is trying to become less integrated with the bloc altogether.

Cameron has pledged to hold a referendum after 2015 on the United Kingdom's role in Europe. He has also said he would reclaim powers London surrendered to the European Union. While they no doubt reflect similar anxieties across the Continent, such statements are anathema to the European project, and by making them, Cameron could be setting a precedent that could further undermine the European Union.

The Greek Depression

When European finance ministers approved another $64 billion in aid to Greece in December, Europhiles breathed a collective sigh of relief. Economic catastrophe had been averted and the so-called "Grexit" now seemed unlikely. The $64 billion, like previous installments, would soften Greece's fiscal adjustment program -- the severest in history -- and the country would gradually recover. Inside Greece, however, economic salvation has felt far less reassuring. The government coalition has aired a predictable sense of optimism, but overburdened and overtaxed citizens do not share its enthusiasm for the country's grim economic outlook. Bailout or not, economic despair is now descending over Greece.

Η Βόρειος Κορέα Απειλεί να Ενισχύσει τα Πυρηνικά της

Με σκληρή απειλητική ανακοίνωση απάντησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την πυραυλική δοκιμή του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και στην διαφαινόμενη δρομολόγηση της χρονικής επέκτασης των υφιστάμενων κυρώσεων.

Η Πιονγιάνγκ αντέδρασε άμεσα στην καταδίκη, προειδοποιώντας ότι δεν θα μετάσχει στις συζητήσεις για την από- πυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη και τις πυρηνικές της δυνατότητες. «Θα λάβουμε μέτρα για την τόνωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής μας δύναμης, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποτροπής» ανέφερε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Πύρρειος νίκη για τον Νετανιάχου

Οριακή νίκη πέτυχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ, ενώ αναζητά το συντομότερο δυνατό να σχηματίσει ευρεία κυβέρνηση.
Πύρρειος νίκη για τον Νετανιάχου
Το κοινό ψηφοδέλτιο των κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος Ισραελ Μπεϊτέινου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν λαμβάνει 31 έδρες, έναντι 42 που διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η εκλογική επιτροπή.