Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Συρία: Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εξέγερσης


Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 11.815 άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).


Συνολικά τα 17.012 θύματα περιλαμβάνουν, 11.815 άμαχους, 4.316 μέλη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας και 881 λιποτάκτες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών της στη Συρία.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΠΛΩΝ

Μια μελλοντική παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων θα πρέπει να υπογραμμίζει τις γενικές αρχές για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και θα πρέπει να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίσουν για τους ειδικότερους τρόπους εφαρμογής τους, δήλωσε ένας Ρώσος ανώτερος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων  στη Νέα Υόρκη.


« Το έγγραφο της Συνθήκης πρέπει να θεσπίζει γενικούς κανόνες και αρχές, ενώ ο τρόπος εφαρμογής τους θα πρέπει να αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις με βάση τις ιδιαιτερότητες της εθνικής νομοθεσίας και την υφιστάμενη πρακτική », είπε ο Alexander Deineko, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Παρασκευής.

Μόνο αν «απειληθεί σοβαρά» θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ το Ιράν


Το Ιράν ενεργεί «με τη λογική» και δε θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ απ΄όπου διακινείται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, παρά μόνον εάν «απειληθούν σοβαρά» τα συμφέροντά του, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί.


"Έχουμε σχέδια που αφορούν το κλείσιμο των στενών του Χορμούζ, γιατί η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να έχει σχέδια για κάθε περίσταση», δήλωσε ο Ιρανός στρατηγός σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η Χίλαρι Κλίντον στην Καμπούλ


Η Ουάσινγκτον παραχώρησε το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ» στο Αφγανιστάν, γεγονός που παρέχει ειδικά προνόμια στη χώρα αυτή από την οποία το μεγαλύτερο μέρος των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού, θα αναχωρήσουν στα τέλη του 2014, ανακοίνωσε σήμερα στην Καμπούλ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.


Η παραχώρηση του καθεστώτος αυτού προβλέπεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στις αρχές Μαΐου.

Παράταση της εντολής της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία πρότεινε ο Γενικός του Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν συνέστησε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει την εντολή της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία (UNSMIS) αλλά και τον «αναπροσανατολισμό» της, προκειμένου να αποκτήσει έναν πιο «πολιτικό» ρόλο, να περιοριστεί η «στρατιωτική συνιστώσα» της και να προωθήσει μια «λύση» στη σύγκρουση στη χώρα.


Σε έκθεσή του προς το ΣΑ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και του Γερμανικού Πρακτορείου, ο Μπαν προτείνει να ανανεωθεί πριν από τη λήξη της την 20ή Ιουλίου η εντολή της ομάδας, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον τακτικό στρατό της Συρίας και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.