Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η Τουρκία ακύρωσε την προκλητική ΝΟΤΑΜ

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ,  με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο  από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίυυ 2015.



Η Τουρκία με την κίνησή της παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η τακτική αυτή φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα και σε πρώτη φάση η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Amid Sanctions Battle, Russia Courts Cyprus

Cypriot President Nicos Anastasiades met with his Russian counterpart, Vladimir Putin, in Moscow on Feb. 25 and the two countries updated their bilateral military agreement. This agreement allows Russian naval vessels to use Cypriot ports for resupply and maintenance. Anastasiades said that Cyprus is Russia's most reliable partner in the European Union and criticized EU sanctions on Russia.
This meeting highlights Cyprus' need to balance between Russia and the West. It also showcases Moscow's interest in keeping good ties with strategic members of the European Union. While the Russian government understands that Cyprus has limited influence on European affairs, Moscow is counting on several EU members to provide support to end the sanctions against it. As the sanctions start to expire in March, Russia will need as much political support as possible.

Πώς θα είναι επιτυχημένες οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις

Η επιτυχία των μελλοντικών ειρηνευτικών επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από την διαχείριση των προσδοκιών, την κατανομή των πόρων και την εξισορρόπηση των συνεισφορών των κρατών», λέει το SIPRI.

Αποτέλεσμα εικόνας για sipri peacekeeping

Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) χαρακτηρίζει την αποσαφήνιση των προσδοκιών,  την ευθυγράμμιση των πόρων και τη δίκαιη κατανομή των βαρών ως βασικά συστατικά των επιτυχημένων μελλοντικών ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Η έκθεση, έχει ως στόχο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για μια ευρύτερη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζεται με τις ειρηνευτικές του επιχειρήσεις.