Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Egypt's Muslim Brotherhood Recovers After Morsi's Ouster

It is unclear what will become of the Egyptian Muslim Brotherhood in the wake of the July 3 ouster of President Mohammed Morsi. In the short term, the world's oldest and largest Islamist movement will continue to denounce the coup and engage in protests which, coupled with the security crackdown on the Brotherhood, will likely result in violence. Eventually, however, the group will try to revive itself by re-assimilating into Egypt's political institutions, though it is in no hurry to attempt to reclaim the presidency.
In Egypt, the Muslim Brotherhood Recovers after Morsi's Ouster

Analysis

On July 4, Egyptian security forces continued to hold members of the Muslim Brotherhood's leadership, particularly those affiliated with its political arm, the Freedom and Justice Party. In addition to Morsi, who remains in what military authorities are describing as "preventative" detention, many key figures such as supreme guide Mohammed al-Badie; his deputy and the movement's top strategist and financier, Khairat El-Shater; and Freedom and Justice Party chief Saad El-Katatny have been taken into custody -- as have hundreds of others.

N. and S. Korea agree to reopen industrial park

North and South Korea agreed Sunday to try to revive their touchstone economic cooperation project, one that the North suspended three months ago during a period of back-and-forth military threats, South Korea said after the conclusion of lengthy cross-border talks.
The agreement to reopen the jointly-operated Kaesong Industrial Complex appeared preliminary, but it offers the first clear sign of progress as the two Koreas try to repair badly frayed relations.

Αίγυπτος: Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι

Μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου ορίστηκε το Σάββατο ο μέχρι τώρα ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ. Η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει αργότερα, απόψε.
Το ότι ο Μανσούρ επρόκειτο να ονομάσει τον Ελ Μπαραντέι πρωθυπουργό είχαν αναφέρει νωρίτερα πηγές της προεδρίας και το κίνημα Ταμαρόντ, που διοργάνωσε πολλές από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ανατραπέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι.

Placebo για την ανεργία των νέων...

Η Angela Merkel προσκάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Βερολίνο για να συζητήσουν την ανεργία των νέων, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της προηγούμενης εβδομάδας είχε την ανεργία των νέων ως κεντρικό ζήτημα. Αλλά το Βερολίνο, ασφαλώς, είναι οι νέες Βρυξέλλες. (Και τι τρέχει με το Βίλνιους; Εξάλλου, η Λιθουανία μόλις ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ). Τι καλύτερη απόδειξη θα μπορούσε να υπάρξει ότι η Σύνοδος της ΕΕ ήταν σαφώς μια συγκέντρωση χαμηλού προφίλ, που δείχνει την έλλειψη τόσο φιλοδοξίας όσο και απαντήσεων.
Ουσιαστικά, η Πρωτοβουλία για την Ανεργία των Νέων (ΥΕΙ), η οποία στόχο έχει να στηρίξει τους νέους ανθρώπους σε περιοχές με το δείκτη της ανεργίας υψηλότερα του 25%, θα γίνει πλήρως λειτουργική μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, και τα 8 δισ. ευρώ που διατέθηκαν σε αυτόν από τον πολυετή προϋπολογισμό, θα καταβληθούν ήδη από το 2014-2015.
Η ΕΕ θα προάγει την κινητικότητα μεταξύ νέων που αναζητούν εργασία μέσω του προγράμματος «Your First EURES Job», το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει περίπου 5.000 ανθρώπους να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ. Η Ένωση θα υποστηρίξει επίσης υψηλής ποιότητας προγράμματα εκμάθησης μέσω της έναρξης της αποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία».

Αιγυπτιακή επανάσταση πάλι από την αρχή Πώς θα γίνει σωστά η μετάβαση αυτή την φορά

Η αιγυπτιακή εξέγερση του 2011 έγινε για πολλούς λόγους, αλλά ένα σύνθημα που ένωνε σχεδόν όλους τους Αιγύπτιους ήταν η ανάγκη για μια νέα συνταγματική τάξη - κάτι που θα προωθούσε τη δημοκρατία και θα διασφάλιζε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας. Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων συμμετείχε σε νέες διαδηλώσεις, στις 30 Ιουνίου. Για άλλη μια φορά, οι λαϊκές διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη στρατιωτική παρέμβαση, αυτή την φορά για να ανατρέψει τα αποτελέσματα της προηγούμενης επανάστασης. Και πάλι, οι στρατηγοί καθαίρεσαν τον Πρόεδρο και ανέστειλαν το σύνταγμα. Αλλά αυτή την φορά, τα θύματα ήταν ο Μοχάνεντ Μόρσι και το σύνταγμα που είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα μόλις ένα χρόνο πριν. Τώρα οι Αιγύπτιοι θέλουν να προσπαθήσουν, για ακόμη μια φορά, να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό και σταθερό μέλλον. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν τον αρχικό τους στόχο άμεσα.
Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν καμία συνταγματική παράδοση. Έχουν, άλλωστε. Χρονολογείται παλαιότερα από εκείνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ούτε φταίει ότι η αιγυπτιακή συνταγματική παράδοση στερείται εκλεπτυσμένων λύσεων, πλούτου ιδεών ή ευρείας απήχησης. Τα έχει όλα αυτά.

Υπογράφηκε η σινο-ελβετική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα και η Ελβετία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί το πρώτο σύμφωνο του είδους αυτού που συνάπτει η Κίνα με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Κίνα – Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αίγυπτος: Εκρηξη σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου

Έκρηξη έπληξε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία, στην χερσόνησο του Σινά. Το γεγονός αυτό ακολουθεί μια σειρά φονικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, σε σημεία ελέγχου της ευρύτερης περιοχής του Σινά, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση και επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Αίγυπτος: Εκρηξη σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στον αγωγό και αν πρόκειται για βομβιστική ενέργεια αντίδρασης προς την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο αγωγός, που προμηθεύει φυσικό αέριο την Ιορδανία, έχει γίνει στόχος επιθέσεων πάνω από 10 φορές από τη στιγμή που ανετράπη ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης.