Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Russia Urges Syrian Leader to Negotiate with His Opponents

 RussiaSyria’s longtime ally, urged the Syrian president, Bashar al-Assad, on Friday to negotiate with his opponents as further signs emerged that Moscow and other international parties to the conflict were coalescing around the idea of a transitional government as a key to solving the nearly two-year-old Syrian crisis.


During a news conference with his Egyptian counterpart in Moscow, the Russian foreign minister, Sergey V. Lavrov, said he had urged a visiting Syrian government delegation “to maximally put into action its declared readiness for dialogue with the opposition.” Mr. Lavrov also said Moscow had requested a meeting with Sheik Ahmad Moaz al-Khatib, the head of the largest exile Syrian opposition coalition.

Argentina’s Pan American Energy to spend $3.4 billion on natural gas work in 2013-2017

Argentina’s Pan American Energy says it will spend $3.4 billion on natural gas exploration and output in the country over the next five years.
A statement issued Friday says the company struck a deal with the Argentine government to boost the price it will get for natural gas to $7.5 per million British thermal units.

ΑΠΟ ΤΟ NORDIC EXPLORER Ξεκίνησαν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Κρήτη

Στην Κρήτη βρίσκεται από χτες το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer της εταιρίας PGS, στο πλαίσιο των σεισμογραφικών ερευνών για την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Δυτική και Νότια Ελλάδα.
Σύμφωνα με το marinetraffic.com το πλοίο βρίσκεται στα νερά Νότια του Νομού Ηρακλείου από τις 02:49 τα ξημερώματα της Πέμπτης ή τουλάχιστο τότε άνοιξε το σύστημα AIS, αφού δεν υπάρχει αρχείο της πορείας του για τις προηγούμενες ημέρες. Tουλάχιστο για 15-20 ημέρες είχε κλειστό το σύστημα εντοπισμού του, όπου τότε ερευνούσε την περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Εσοδα άνω του 1 δισ. αναμένονται από την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υποδηλώνουν ένα τίμημα και για τις δύο επιχειρήσεις που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, δεν αποκλείεται, μόνον η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, να φέρει έσοδα ικανά για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του στόχου που έχει τεθεί για τα έσοδα του Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου για το 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος εσόδων για την επόμενη χρονιά είναι 2,5 έως 2,6 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ ξεκαθαρίζει το σκηνικό και προς το τι ενδιαφέρει τις εταιρείες που μετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ρωσική Gazprom και η ελληνική M&M Gas Co, που αποτελεί κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Οϊλ, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη ΔΕΠΑ. H κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και η κοινοπραξία των PPF και ΓΕΚ Τέρνα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη ΔΕΣΦΑ. Τέλος, η ρωσική Negusneft είναι ο μόνος επενδυτής που ενδιαφέρεται για την απόκτηση και των δύο επιχειρήσεων, δηλαδή του 100% της ΔΕΠΑ και του 65% της ΔΕΣΦΑ. Το θετικό για το Ταμείο και την κυβέρνηση είναι ότι, οι τέσσερις στους πέντε ενδιαφερομένους για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν ιδιαίτερα «βαθιές τσέπες» και η επίτευξη ενός ικανοποιητικού τιμήματος για τον πωλητή δεν θ’ αποτελέσει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Μόντι: Τίθεται επικεφαλής, αλλά όχι υποψήφιος, συμμαχίας κεντρώων δυνάμεων

«Το πολιτικό μας μανιφέστο έτυχε ευρείας αποδοχής από τις κεντρώες δυνάμεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα είμαι επικεφαλής της συμμαχίας αυτής», δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
«Για την Γερουσία θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στην βουλή θα έχουμε μια σειρά από συνδυασμούς», διευκρίνισε ο Μόντι. Πρόσθεσε ότι «έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί».

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Στο φως το σχέδιο της Θάτσερ για διάλυση του κοινωνικού κράτους

Η Θάτσερ και ο υπουργός Οικονομικών της σερ Τζέφρι Χάου προετοίμαζαν κυριολεκτικά την πλήρη διάλυση του κράτους πρόνοιας και του δημόσιου συστήματος Υγείας της Βρετανίας, αλλά αντιμετώπισαν πραγματική ανταρσία από το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα τελικά να «βάλουν νερό στο κρασί τους», όπως γράφει ο Γκάρντιαν με βάση τα έγγραφα από τις συνεδριάσεις των υπουργών που δημοσιεύτηκαν για το 1982.
Στο φως το σχέδιο της Θάτσερ για διάλυση του κοινωνικού κράτους
Η πρώτη Αναθεώρηση Κεντρικής Πολιτικής που συντάχθηκε τη χρονιά εκείνη (τρίτη της Θάτσερ στην πρωθυπουργία) κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου και συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση που κράτησε μισή ημέρα. Μεταξύ των προτάσεων που περιείχε, περιλαμβάνονταν:

Κύπρος: Έως και 500 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα από πετρέλαιο

Αρχίζουν σήμερα στο κυπριακό υπουργείο Εμπορίου διαπραγματεύσεις με τον ιταλικό κολοσσό ENI και την νοτιοκορεατική CoGas, για το τεμάχιο 9 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο θεωρείται χρυσοφόρο, αφού εκτιμάται ότι περιέχει και πετρέλαιο. 
Όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος" της Κύπρου, στις 7 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική Total για το τεμάχιο 10, το οποίο επίσης εκτιμάται ότι περιέχει πετρέλαιο.

Μη μποϊκοτάρετε τη Χαμάς

Η κατάπαυση του πυρός της 21ης Νοεμβρίου, που τερμάτισε την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς άφησε άλυτα βασικά ζητήματα. Ακόμα και αν ηρεμία έχει αποκατασταθεί προσωρινά στην περιοχή, η ιστορία δείχνει ότι είναι απίθανο να διαρκέσει. Κατά την τελευταία δεκαετία, η απουσία της βίας δεν σημαίνει ειρήνη αλλά απλώς μια προσωρινή ανάπαυλα μέχρι την επόμενη έκρηξη. Μετά από κάθε κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν ξεχνούν τις αδικίες και τις δολοφονίες που κατά κύριο λόγο υποκίνησαν τις εχθροπραξίες. Με την απουσία μιας πολιτικής λύσης που να αντιμετωπίζει των πυρήνα των καταγγελιών κάθε πλευράς, η υποτροπή στη βία είναι αναπόφευκτη.
Σε δεύτερο πλάνο τα μέλη της αλ Κασάμ, του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς.(Mohammed Salem / Reuters)

Αν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν να ανατρέψουν αυτήν την τάση, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους προσέγγιση με τη Χαμάς. Ιστορικά, το Ισραήλ απέτυχε να επωφεληθεί από τη σποραδική εμφάνιση πιθανών συνομιλητών μέσα στη Χαμάς, προτιμώντας αντ' αυτού να βασίζεται σε προσωρινές καταπαύσεις πυρός σε συνδυασμό με «σκοτεινές» δολοφονίες. Το «κούρεμα του γκαζόν» - η μεταφορά που χρησιμοποιεί ένας αριθμός Ισραηλινών αξιωματούχων για να περιγράψουν αυτό που βλέπουν ως μια αναγκαία αγγαρεία για περιοδική καταστροφή της υποδομής της Χαμάς στη Γάζα - είναι μια μη βιώσιμη λύση που απλώς διαιωνίζει τον κύκλο της βίας. Το μποϊκοτάζ της διεθνούς κοινότητας στη Χαμάς, το οποίο στηρίχτηκε στην αιτιολογία ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση που ενεργεί για την καταστροφή του Ισραήλ, έχει αποτύχει. Μια νέα προσέγγιση είναι απολύτως απαραίτητη.

Νίκολιτς: «Η Σερβία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Η Σερβία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς προσθέτοντας ότι με δεδομένη την απόφαση της Σερβικής Βουλής όποιος θέλει να αποφασίσει με διαφορετικό τρόπο, πρέπει να συμβουλευθεί πρώτα τους Σέρβους πολίτες.
"Δεν θα προτείνω ποτέ να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, ούτε θα είμαι σύμφωνος, αν οι πολίτες της Σερβίας υιοθετήσουν τέτοια απόφαση» τόνισε ο κ. Νίκολιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες δοκίμαζαν φάρμακα σε Ανατολικογερμανούς ασθενείς

Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δοκιμές φαρμάκων σε ασθενείς νοσοκομείων της Ανατολικής Γερμανίας, συχνά εν αγνοία τους, αποκαλύπτει η εφημερίδα Tagespiegel επικαλούμενη αρχειακά έγγραφα.
"Διαθέτουμε έγγραφα που βεβαιώνουν την ύπαρξη συμβολαίων ανάμεσα σε δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες και κρατικούς θεσμούς της Λαϊκή Δημοκρατίας της Γερμανίας για δοκιμές φαρμάκων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεργάτης των εθνικών αρχείων της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας εν μέρει το δημοσίευμα.

Η Λισσαβώνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε σε 5,6% του ΑΕΠ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2012, έναντι 6,7% που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτου Στατιστικών (INE).
Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους στο πλαίσιο του σχεδίου χρηματοπιστωτικής βοήθειας που της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υποχώρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2012

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποχωρήσει το 2012. Η ανάπτυξη μετά το 2009 ήταν απογοητευτική διότι η αναδουλειά που προέκυψε σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης εξακολουθεί να υπάρχει σε σημαντικό βαθμό. Με τόσο σημαντική παραγωγική δυναμικότητα να παραμένει αδρανής υπάρχει η ευκαιρία για δυναμική ανάπτυξη το 2013, όμως, μόνο αν οι κυβερνήσεις γίνουν αποτελεσματικότερες.
Κάθε οικονομία έχει τα δικά της, ιδιαίτερα, προβλήματα, ωστόσο η αποτυχία των πολιτικών είναι επαναλαμβανόμενη. Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες λαμβάνει σχεδόν την ίδια μορφή: Οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να κάνουν τη δημοσιονομική πολιτική τους αποτελεσματική, δηλαδή να συνδυάσουν την επαρκή, βραχυπρόθεσμη, ενίσχυση της οικονομίας με αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη πολιτική ελέγχου των δημοσίων οικονομικών. Η πρόωρη δημοσιονομική λιτότητα (ή ανεπαρκής ενίσχυση της οικονομίας αρχικά) περιορίζει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία. Οι κυβερνήσεις έχουν παγιδευτεί σε αδικαιολόγητη λιτότητα διότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεσμευτούν ότι θα επιβάλλουν πολιτική λιτότητας αργότερα όταν οι οικονομίες θα είναι σε θέση να την αντέξουν καλύτερα. Προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών οι κυβερνήσεις είναι υπερβολικές όσον αφορά τη λιτότητα. Δέσμιες της έλλειψης αξιοπιστίας, οι κυβερνήσεις έχουν εξουσιοδοτήσει τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν την πολιτική ενίσχυσης της οικονομίας. Στις ΗΠΑ η FED ανταποκρίθηκε με θαυμαστές καινοτομίες και το Δεκέμβριο δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει την πολιτική επιθετικής νομισματικής πολιτικής μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει στο 6,5% ή μέχρι ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 2,5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούσα ακόμη στην βρεφική ηλικία, έχει μικρότερο περιθώριο κινήσεων. Παρ’ όλα αυτά υποσχέθηκε να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να προφυλάξει το ευρώ και ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Η πιο συντηρητική Τράπεζα της Ιαπωνίας μέχρι σήμερα κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας. Προκειμένου να πιέσει την ΤτΙ, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Σίνζο Αμπε απείλησε σχεδόν ανοιχτά την ανεξαρτησία της τράπεζας.