Το Ιράν έχει τριπλασιάσει τα αποθέματα ουρανίου που διαθέτει και έχει την φιλοδοξία να κατασκευάσει συνολικά 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα.
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013
Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία για τα κοιτάσματα, γιατί;
Καθησυχάζει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Μεσογείου.
Το ότι προβαίνει σε αυτή την κίνηση βέβαια μια μέρα μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει εναλλακτικά δύο πράγματα, έστω κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε καχύποπτοι και «άπιστοι Θωμάδες»… είμαστε όμως: Ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από ελληνικής πλευράς ότι και η Ελλάδα θα αποφύγει να ανοίξει τέτοιο «κεφάλαιο» (κακό σενάριο), είτε η Τουρκία έχει αποφασίσει να προσεγγίσει το θέμα πιο «εποικοδομητικά» (καλό σενάριο) και θα εξηγήσουμε…
Yes, The US Industrial Revolution Was Built On Piracy And Fraud
Mike Masnick
from the a-little-history-lesson dept
Missed this when it first came out, but Bloomberg ran a fantastic report at the beginning of February, highlighting how piracy and fraud were key components to helping America catapult into the industrial revolution. In fact, there are reasonable arguments to be made that if the US was not a "pirate" nation, it would not have had the kind of success that it has had as the industrial world leader. We've discussed some of this in the past, and have highlighted how Eric Schiff's research showed how other countries (the Netherlands and Switzerland) industrialized by explicitly rejecting patents. The US didn't go that far, but it did involve quite frequent copying of the efforts of others and then improving on them, without fear of repercussions.
Εμποδίζοντας τις εκλογές στην Κένυα
Καθώς οι Κενυάτες οδεύουν προς τις κάλπες, οι παρατηρητές προετοιμάζονται για μια επανάληψη των φρικιαστικών προεδρικών εκλογών του 2007 στη χώρα, οι οποίες προκάλεσαν ένα κύμα εθνοτικής βίας που άφησε νεκρούς περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από μισό εκατομμύριο άλλους. Η βία ήταν ακόμα πιο τραυματική γιατί στην αρχή τα πράγματα φαινόταν να πηγαίνουν καλά. Οι Κενυάτες ψήφισαν ειρηνικά και σε μεγάλο ποσοστό. Όμως, όταν κατέστη σαφές ότι ο νυν πρόεδρος, Μουάι Κιμπάκι έχανε, νόθευσε την καταμέτρηση και ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο. Η δημόσια απογοήτευση ξύπνησε μακροχρόνια λανθάνουσες εθνοτικές εντάσεις. Η σύγκρουση, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα, τελικά οδήγησε την Ανατολική Αφρική σε τέλμα. Θεωρείται ότι κόστισε στην οικονομία της Κένυας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Οι περισσότεροι από εκείνους που προώθησαν και διέπραξαν τέτοια βία δεν έχουν ακόμη λογοδοτήσει.
Μια γυναίκα περπατά μπροστά από μια αφίσα της εκστρατείας του Ράιλα Οντίνγκα. (Siegfried Modola /Reuters)
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο αυτές οι εκλογές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η αναμέτρηση είναι στήθος με στήθος. Κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο, στις 10 Απριλίου, μεταξύ του Ράιλα Οντίνγκα, του σημερινού πρωθυπουργού του βιαστικά οικοδομηθέντος κυβερνητικού συνασπισμού της Κένυας και του Ουχούρου Κενυάτα, του αναπληρωτή πρωθυπουργού και γιου του πρώτου προέδρου της Κένυας. Η μικρή διαφορά είναι ανησυχητική: Είναι απίθανο κάθε πλευρά να είναι σε θέση να επιτύχει μια γρήγορη νίκη και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη νοθεία για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο ηττηθείς είναι σχεδόν βέβαιο, κατά συνέπεια, ότι θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Κάποια μορφή βίας, με άλλα λόγια, φαίνεται εξασφαλισμένη. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει, αν θα εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο και πόσοι άνθρωποι θα εκτοπιστούν, θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν.
Επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ζήτησε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ ζήτησε σήμερα η Συρία να λάβει εκ νέου τη θέση της στον Αραβικό Σύνδεσμο, μετά την προσωρινή της παύση από τις εργασίες του παναραβικού οργάνου που αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2011.
Ο Μανσούρ στη διάρκεια ομιλίας του σε υπουργική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ζήτησε την «επιστροφή της συριακής κυβέρνησης στην έδρα της στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά την αποτυχία των αραβικών χωρών να επιλύσουν τη συριακή κρίση».
Για ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμάζεται η Β.Κορέα
|
Μην ξεγράφετε την Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική
Μην ξεγράφετε την Ελλάδα ως περιφερειακό παράγοντα εξωτερικής πολιτικής. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει κάποιος την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα. Συνοδευόμενος από όλους τους υπουργούς της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού και σειρά επιχειρηματικών παραγόντων, ήταν εκεί για να υπογράψει μια δέσμη διμερών συμφωνιών με την Τουρκία. Όλα αυτά στο πλαίσιο του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» -την από κοινού κυβερνητική δημιουργία την οποία η Τουρκία αρέσκεται να δημιουργεί με γείτονές της, από το Αζερμπαϊτζάν και την Αίγυπτο, μέχρι και τη Βουλγαρία. Η αντίθεση με τις παλαιές ημέρες της δεκαετίας του ’90, όταν η Αθήνα και η Άγκυρα ήταν στα πρόθυρα του πολέμου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Όπως έγραψα πριν από λίγο καιρό, η φημισμένη πολιτική μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας, έχει αποτέλεσμα μόνο στα Βαλκάνια, και πρόκειται για μια εξαίρεση καθώς το όλο concept ήταν σε κρίση από την αρχή της Αραβικής Εξέγερσης. Επιπλέον, και σε αντίθεση με το τι επικρατεί, η Ελλάδα δεν είναι το βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Η Λευκωσία και η Αθήνα είναι πολύ κοντά, ιδιαίτερα με το νέο κεντροδεξιό πρόεδρο στην Κύπρο, αλλά έχουν δύο ξεχωριστές εξωτερικές πολιτικές. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν μάλλον ρεαλιστικές. Με ένα κύκλο εργασιών στο εμπόριο ύψους 5 δισ. δολαρίων το 2012 και τις ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις την περίοδο άνθισης της Τουρκίας στην περιοχή να ανέρχονται στα 6,5 δισ. δολάρια (2005-2011), φαίνεται ότι η εντατικοποίηση της συνεργασίας αποδίδει, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει χάσει το 20 του ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια.
Επενδυτική επιστροφή του Κατάρ
«Σάρκα και οστά» αρχίζει να αποκτά η συμφωνία Ελλάδας-Κατάρ για επενδύσεις στη χώρα μας, αφού από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα ο «νούμερο 2» του εμιράτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Στην επιστροφή και την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Κατάρ στην Ελλάδα αναφέρονται, στο μεταξύ, σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times, υπογραμμίζοντας την αγορά από τη βασιλική οικογένεια του νησιού Οξυά στο Ιόνιο έναντι τιμήματος 4,9 εκατ. ευρώ.
Με αντίποινα εάν δεχτεί επίθεση απειλεί η Σεούλ
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος να αντεπιτεθεί αν δεχτεί επίθεση από την γειτονική Βόρεια Κορέα, μία ημέρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός του 1953.
"Αν η Βόρεια Κορέα προκαλέσει και απειλήσει τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών μας, καθιστούμε σαφές ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για μία ισχυρή και αποφασιστική τιμωρία, όχι μόνο κατά της πηγής της επιθετικότητας και των δυνάμεων που την στηρίζουν, αλλά και εναντίον της κορυφής της διοίκησης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κιμ Γιονγκ-χιούν, υποστράτηγος του νοτιοκορεατικού στρατού.
The End of the Latin American Left Will Hugo Chávez's revolution die with him?
ALVARO VARGAS LLOSA
The exact condition of Hugo Chávez continues to be a Churchillian riddle wrapped in a mystery inside an enigma. The Venezuelan president, who won his third reelection last October and has been hospitalized in Cuba for many weeks with cancer, missed his own inauguration in January. In his absence, Vice President Nicolás Maduro, Chávez's hand-picked successor, has been left in charge of the government indefinitely. But Maduro is no Chávez, lacking both the charisma and the power base of Venezuela's mercurial leader. And it's not just a problem for the chattering classes in Caracas: The question haunting the Latin American hard left, which Chávez has dominated in the last decade, is who will take his place.
BBC: Chavez illness 'brought on by the enemy
5 March 2013
Venezuela's President Hugo Chavez is undergoing his "most difficult hours", his deputy has said.
Nicolas Maduro spoke at length in a speech apparently designed to reassure citizens despite the failing health of Venezuela's leader.
Venezuelan leader Hugo Chavez dies
Caracas, Venezuela (CNN) -- Hugo Chavez, the polarizing president of Venezuela who cast himself as a "21st century socialist" and foe of the United States, died Tuesday, said Vice President Nicolas Maduro.
Chavez, who had long battled cancer, was 58.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)