Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Συρία: Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η μεθόριος με το Ιράκ


Οι Σύριοι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα μεθοριακά φυλάκια της Συρίας με το γειτονικό Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών από τη Βαγδάτη.


«Όλα τα μεθοριακά φυλάκια μεταξύ Ιράκ και Συρίας είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες του τακτικού στρατού και ένοπλους πολίτες, δήλωσε ο Άντναν αλ-Ασάντι.

Κομισιόν: Η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημά για στήριξη


Η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Κομισιόν.


Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, δήλωσε στον ανταποκριτή του πρακτορείου στις Βρυξέλλες ότι «η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημά της για χρηματοδοτική στήριξη».

Ισπανία: «Όχι» στη λιτότητα λένε οι πολίτες, με την ανεργία να αγγίζει το 25%


Οι Ισπανοί καλούνται από τα συνδικάτα να βγουν απόψε στους δρόμους σ' όλη τη χώρα για να πουν «όχι» στο νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, στην αύξηση του ΦΠΑ, στις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ανέργους.


«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» είναι το σύνθημα των διαδηλώσεων, αυθόρμητων ή οργανωμένων, που πολλαπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση, στις 11 Ιουλίου, αυτού του προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ.

PUTIN ΚΑΙ OBAMA ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ASSAD ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η πιθανότητα να παράσχει η Μόσχα ασφαλές καταφύγιο εξορίας για τον ταλανιζόμενο Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του ομόλογού του Barack Obama, δήλωσε συνεργάτης του Κρεμλίνου την Πέμπτη.


« Δεν συζήτησαν οποιοδήποτε προορισμό », δήλωσε ο βοηθός του Putin, Yury Ushakov, στο RIA Novosti.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δαμασκό προανήγγειλε ο συριακός στρατός


Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα κοντά την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της Δαμασκού, όταν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες έχουν αναπτύξει τεθωρακισμένα άρματα και έχουν πολλαπλασιάσει τα οδοφράγματα στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και κατοίκους. Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην περιοχή Ιχλας, κοντά στην έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου και στην Πανεπιστημιούπολη της Δαμασκού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις ζώνες των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη στιγμή που οι στρατός καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές των μαχών.
«Οι ακραίας σφοδρότητας συγκρούσεις αυτές θα συνεχισθούν τις προσεχείς 48 ώρες για να εκκαθαριστεί η Δαμασκός από τους τρομοκράτες πριν από την έναρξη του ραμαζανιού», δήλωσε πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΙΟ ΡΥΘΜΟ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Fed)

Η αμερικανική οικονομία επεκτείνονταν με « ήπιο έως μέτριο ρυθμό » τον Ιούνιο και τις αρχές του Ιουλίου, ωστόσο η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης βελτιώθηκε μόνο « κατά ελάχιστο » στην αμερικανική επικράτεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για την επίδοση της  εθνικής οικονομίας, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς στις περισσότερες περιοχές και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται σιγά-σιγά εξίσου.

Ν.Υ Τimes: Ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος κατά συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων


Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με ισραηλινούς ομολόγους τους για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης κατά του συριακού οπλοστασίου, τη στιγμή που το καθεστώς της Δαμασκού δείχνει ότι παραπαίει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Τimes.


Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα, το Πεντάγωνο δεν διάκειται θετικά απέναντι στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, διότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να συσπειρώσει υποστηρικτές κατά μίας ξένης επέμβασης.

Ενέκρινε αλλαγές στους κανονισμούς παρακολούθησης των παγκόσμιων οικονομιών το ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Τετάρτη αλλαγές στους κανονισμούς παρακολούθησης των παγκόσμιων οικονομιών, κάνοντας υποχρεωτική την αξιολόγηση από το ΔΝΤ για το αν και πόσο η πολιτική γραμμή κάποιας χώρας επηρεάζει το διεθνές νομισματικό σύστημα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.


Μέχρι πρότινος το ΔΝΤ έκανε τις αξιολογήσεις αυτοπροαιρέτως, αλλά η οικονομική κρίση έδειξε ότι η πολιτική γραμμή μιας χώρας μπορεί εύκολα να επηρεάσει και άλλες.

Δάνεια ύψους 20 δισ. στην Αφρική από την Κίνα


Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αφρικανική ήπειρο για να υποστηρίξει τις υποδομές, τη γεωργία και τις βιοτεχνίες.


Το Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί την 5η υπουργική διάσκεψη Κίνας-Αφρικής, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δυο πλευρές έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 2009.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ