Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

WSJ: Οι Ελληνες ακούν ξανά το κάλεσμα της θάλασσας

Οι «χρυσές» αμοιβές για τα ναυτικά επαγγέλματα έφεραν εντυπωσιακά ξανά στην κορυφή της εκτίμησης των νέων Ελλήνων την απασχόληση με τα επαγγέλματα που θεμελίωσαν την τεράστια ναυτική μας παράδοση, όπως γράφει η Wall Street Journal.
WSJ: Οι Ελληνες ακούν ξανά το κάλεσμα της θάλασσας
Η κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία παρείχε ευκολότερες επιλογές απασχόλησης και οι Έλληνες ναυτικοί «άφησαν στο πόδι τους» αλλοδαπούς να στελεχώνουν τα πληρώματα των ελληνόκτητων πλοίων. Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και την έλλειψη προοπτικής μίας σύντομης οικονομικής ανάκαμψης, οι νέοι στην Ελλάδα όλο και περισσότερο στρέφονται ξανά σε επαγγέλματα που απαξίωναν, σημειώνει η εφημερίδα.

State Department strains to avoid Israeli-Palestinian textbook dispute

State Department spokeswoman Victoria Nuland did rhetorical backflips Monday to avoid taking any position on a new U.S.-funded study that faulted both Palestinian and Israeli textbooks as misleading and one-sided.
Palestinian students share a schoolbook while studying in the school library in the West Bank city of Ramallah on Feb. 4, 2013. Israelis and Palestinians depict each other in schoolbooks as an enemy and largely deny their adversary's history and existence, according to a U.S. government-funded study published on Monday. REUTERS/Mohamad Torokman
Palestinian students share a schoolbook while studying in the school library in the West Bank city of Ramallah on Feb. 4, 2013. Israelis and Palestinians depict each other in schoolbooks as an enemy and largely deny their adversary’s history and existence, according to a U.S. government-funded study published on Monday. REUTERS/Mohamad Torokman

“We don’t get ourselves in the middle,” Nuland said during a lengthy back and forth with reporters trying to get her to rate the objectivity of the report, say whether the United States agreed or disagreed or whether it planned to make any use of the study.

Οι χειρισμοί για την ΑΟΖ με το βλέμμα στην Αγκυρα - Προειδοποιούν οι ΗΠΑ



Τα υπέρ και τα κατά της ανακήρυξης και οι φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Στη σκιά των σκέψεων Σαμαρά για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της αντίδρασης Ερντογάν στον διορισμό των ιμάμηδων από την ελληνική πολιτεία, εισέρχεται στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου στην Αγκυρα.

Σενάρια διάλυσης της Τουρκίας έως το 2030 από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ


Δυνητικά επικίνδυνη για την εδαφική ενότητα της Τουρκίας ενδέχεται να αποδειχτεί τα επόμενα χρόνια η πιθανή δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν, σύμφωνα με την έκθεση... «Στρατηγικές Τάσεις 2030» (Global Trends 2030) του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council) των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης και πρόβλεψης.

13,000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ως το 2020


Η ΕΕ σχεδιάζει μια τεράστια επέκταση των υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δεσμευτικούς στόχους πολλαπλασιασμού του αριθμού των σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για μία χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.



 «Χρειαζόμαστε στόχους», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Siim Kallas, παρουσιάζοντας τη στρατηγική καθαρών καυσίμων την περασμένη εβδομάδα.

«Προτείνουμε να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020, και τουλάχιστον 10% αυτών να πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε δημόσιους χώρους».

Προειδοποίηση Ιράν, Ρωσίας προς Ισραήλ

Νέφος μυστηρίου εξακολουθεί να περιβάλλει την πρόσφατη επιδρομή την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία εναντίον συριακού στόχου, ενώ Δαμασκός, Τεχεράνη και Μόσχα απηύθυναν αυστηρές προειδοποιήσεις στο Τελ Αβίβ.



 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την καταγγελία της Δαμασκού ότι ερευνητικό κέντρο των συριακών ενόπλων δυνάμεων επλήγη από πυραύλους ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών τα χαράματα της Τετάρτης. «Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα πρόκειται για απρόκλητη επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους, κάτι που ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και είναι απαράδεκτο, ανεξαρτήτως κινήτρων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ηνωμένο Βασίλειο: δεν διεκδικούμε - τώρα ή στο μέλλον - ΑΟΖ για τις βάσεις στην Κύπρο

Δεν έχει την παραμικρή πρόθεση ή και δικαιοδοσία η βρετανική κυβέρνηση να διεκδικήσει -ή έστω να εξετάσει το ενδεχόμενο να το πράξει- δικαιώματα επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου στα νότια των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε, εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βαρόνη Warsi, ξεκαθαρίζοντας ότι και βάσει της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δεν δικαιούται να προβάλει τέτοιες διεκδικήσεις.



Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο το ζήτημα ηγέρθη στη βρετανική Βουλή από τον Λόρδο Kilclooney ο οποίος, απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση, διερωτήθηκε κατά πόσο η Βρετανία έχει λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο πιθανών εσόδων από την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου «στα κυρίαρχα ύδατα» που εκτείνονται μπροστά από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Προστασία αμάχων σε περίπτωση παρέμβασης

Η προτεινόμενη από τη Βραζιλία ιδέα της «ευθύνης με παράλληλη προστασία» (RWP) έχει συμπαγή άποψη για το πώς η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντά όταν γίνονται στόχος άμαχοι πληθυσμοί. Οι υποστηρικτές της RWP ισχυρίζονται ότι αυτό θα καταστήσει τις παρεμβάσεις για την ασφάλεια αμάχου πληθυσμού, ιδιαίτερα στρατιωτικές παρεμβάσεις, πιο υπεύθυνες και πιο αναλογικές και πιο συγκρατημένες σχετικά με την κακή χρήση της διεθνώς αποδεκτής «ευθύνης για την προστασία» (R2P). Μερικοί από τους αντιπάλους του RWP το εκλαμβάνουν ως ένα σκόπιμο τέχνασμα από κράτη που είναι φίλα προσκείμενα με την Κίνα και τη Ρωσία, για να εμποδίζουν την παρέμβαση. Στην πραγματικότητα, αυτή η συζήτηση αποσπά την προσοχή από τις λιγότερο ευχάριστες αλήθειες για το R2P.

Η αντιπροσωπεία της Βραζιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε μια έρευνα προτείνοντας το RWP στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Νοέμβριο του 2011, λίγες ημέρες αφότου τελείωσε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη με τη δολοφονία του πρώην προέδρου, Muhamar Gaddafi. Οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν ότι η αποστολή στη Λιβύη απέδειξε την ανάγκη για διευκρινίσεις σχετικά με το R2P. Για τους Βραζιλιάνους, η αποστολή προχώρησε πιο πέρα από τις αρμοδιότητες του R2p με βάση την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην πραγματικότητα αφορούσε περισσότερο την εκδίωξη του καθεστώτος Gaddafi παρά την προστασία των πολιτών. Μια άποψη που εξέφρασαν επίσης διάφορες άλλες αναπτυσσόμενες δυνάμεις, και κυρίως η Ινδία και η Νότια Αφρική. Αντιθέτως, το ΝΑΤΟ, είδε την αποστολή στη Λιβύη ως μια επιτυχία: μια γρήγορη, αποφασιστική παρέμβαση που απέβαλε μια σημαντική απειλή για τους πολίτες, εντός των παραμέτρων του R2P.

Σε ελεύθερη πτώση οι αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Όπως αναδείχθηκε στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το CER το Δεκέμβριο στο πλαίσιο του Γαλλό-Βρετανικού αμυντικού φόρουμ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες, από τα 200 στα 170 δισ. ευρώ, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008. Ως απάντηση, οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει σειρά νέων διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών. Στόχο έχουν να περιορίσουν την επίδραση των περικοπών του προϋπολογισμού για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Αλλά μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται ότι συγκριτικά πολύ χαμηλή. Στις συζητήσεις του Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες εκτιμούσαν το ποσό στα 200-300 εκατ. ευρώ. Πολλές ευαισθησίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια καθιστούν δύσκολο για τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν προσπάθειες συνεργασίας στην άμυνα. Αλλά σε μια περίοδο που η γειτονιά της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ασταθής και οι ΗΠΑ περικόπτουν επίσης τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις, οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ζημιά στις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.

Παρά τις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν τις δεύτερες μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως. Και δεν μειώνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το επίπεδο χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεών τους. Σύμφωνα με έρευνα του 2011 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Φινλανδία και Δανία έχουν διατηρήσει σταθερές τις αμυντικές τους δαπάνες τα τελευταία χρόνια, ενώ οι Πολωνία και Σουηδία τις έχουν αυξήσει.

Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου

Με πια σειρά θεμάτων που αφορούν στην περιοχή μας κυκλοφορεί το ανανεωμένο και από πλευράς εμφάνισης τεύχος Φεβρουαρίου, του Foreign Affairs, The Hellenic Edition. Μετά από 90 χρόνια, το περιοδικό χρησιμοποιεί φωτογραφία στο εξώφυλλό του, σηματοδοτώντας την στροφή σε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της ανάλυσης των διεθνών θεμάτων.
Χαρακτηριστική της νέας προσέγγισης είναι μια ακόμα καινοτομία για το Foreign Affairs: ο διευθυντής σύνταξης του Foreign Affairs των ΗΠΑ, Jonathan Tepperman, συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ με αφορμή την Συρία αλλά και για το παλαιστινιακό, το Ιράν και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η συνέντευξη αυτή παρουσιάζεται με τον τρόπο της ερώτησης και απάντησης, και όχι με τον συνηθισμένο για το Foreign Affairs τρόπο της κλασσικής κειμενογραφικής ανάλυσης.

Πιθανή Αποχώρηση της Sintez από τον Διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ

Ανατροπή δεδομένων στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο αποχώρησης της ρώσικης Sintez. Πηγές από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τονίζουν πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν κεραυνός εν αιθρία εξαιτίας διαφόρων γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Να σημειωθεί ότι στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ έχουν μείνει πέντε σχήματα, εκ των οποίων οι δύο εταιρείες είναι ρώσικες, Gazprom και Sintez, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν και οι δύο ελληνικής η M@M (Motor Oil και Μυτιληναίος) και το group PPF - ΓΕΚ.

«Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί ως δούλο της την Τουρκία»

Ακροαριστερή οργάνωση, που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως «δούλο» της, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Ο λόγος για το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μέλος του οποίου ήταν ο 40χρονος καμικάζι αυτοκτονίας Ετζεβίτ Σανλί, που πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα στο φυλάκιο ασφαλείας της πρεσβείας, την ώρα που περνούσε από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, σκοτώνοντας έναν φρουρό και τραυματίζοντας σοβαρά μια δημοσιογράφο.