Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Reuters: Αρχίζει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του TAP Γιατί οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ανάβουν "πράσινο φως" τώρα για τον TAP Πηγή: Γιατί οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ανάβουν "πράσινο φως" τώρα για τον TAP

Γιατί οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ανάβουν "πράσινο φως" τώρα για τον TAP
Υπέρ της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, που θα περάσει και απ' τη χώρα μας, αρχίζει να γέρνει η πλάστιγγα στις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό υπογραμμίζει το Reuters σε αφιέρωμα του για τη "μάχη" των αγωγών που είναι σε εξέλιξη στη νότια Ευρώπη.

Προκλήσεις για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

ÂÅËÃÉÏ - Ï ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ËÏÕÊÁÓ ÐÁÐÁÄÇÌÏÓ ÓÔÇÍ ÓÕÍÏÄÏ ÊÏÑÕÖÇÓ ÔÇÓ ÅÅ ÓÔÉÓ ÂÑÕÎÅËËÅÓ (EUROKINISSI // ÓÕÌÂÏÕËÉÏ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ)

Για την τραπεζική ένωση της ΕΕ απαιτείται εκεχειρία, δεδομένης της δύσκολης σχέσης Βερολίνου-Φραγκφούρτης από την αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη, σχέση όπου το Βερολίνο αναλαμβάνει συνήθως το ρόλο του κακού, υποστηρίζει ο Simon Nixon σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «A truce needed for Europes banking union».

Στρατηγικά και επικοινωνιακά παίγνια στην Αν. Μεσόγειο


Του Κώστα Μαυρίδη

Τα θέματα στρατηγικής είναι η ουσία που θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων για τους επόμενους αιώνες στην Αν. Μεσόγειο. Στο υπό εξέλιξη παίγνιο, καθοριστική παράμετρος είναι η αντιπαλότητα Τουρκίας- Κύπρου. Η κατοχή κυπριακού εδάφους αποτελεί για την Τουρκία το πρώτο βήμα στο στρατηγικό της στόχο για επικυριαρχία στο χώρο της Κύπρου. Η εξεύρεση ενεργειακών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθιστά πλέον τον τουρκικό στόχο σε … επιτακτικό. Ενώπιον της πραγματικότητας, η Κυπριακή ηγεσία έπρεπε να επικεντρώνει την στρατηγική διαχείριση των πραγμάτων στην αντιμετώπιση της Τουρκικής επιδίωξης για επικυριαρχία. Αντί τούτου, εμφανίζεται να ενεργεί ως εάν να μην υπάρχει!  Και η όποια επικοινωνιακή τακτική (η τακτική οφείλει να υπηρετεί τη στρατηγική), πρέπει να στρέφεται προς τα έξω στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών μας στόχων, αντί να επικεντρώνεται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης εντός της Κύπρου.



Russian arms 'to deter foreign intervention in Syria'

Russia says it will go ahead with deliveries of S-300 anti-aircraft missiles to Syria, and that the arms will help deter foreign intervention.
Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov said the missiles were a "stabilising factor" that could dissuade "some hotheads" from entering the conflict.

Russia Says Decision to End Embargo on Syria Damages Peace Plans

MOSCOW — A senior Russian diplomat said Tuesday that the European Union’s decision to lift the arms embargo on Syria endangered the prospects for a peace conference next month backed by Washington and Moscow.

Nightmare in Portugal

Paul Krugman - New York Times Blog

The FT has a long, deeply depressing portrait of conditions in Portugal, focusing on the plight of family-owned businesses — once the core of the nation’s economy and society, now going under in droves.

Κερδίζει εμπορικά το ΗΒ από την έξοδο από την ΕΕ;

Πριν από λίγες ημέρες τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου  ενέκριναν ένα ψήφισμα για την υποστήριξη αμυντικών μέσων για τον αποκλεισμό πολιτιστικών και κάποιων αγροτικών προϊόντων, όπως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, από την προτεινόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).
Δικαιολογημένα, οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν ήδη εξαιρεθεί από αυτό που βλέπουν ως ευρωπαϊκό προστατευτισμό. Αυτό εγείρει ανησυχίες για το ότι το πιθανό κέρδος από μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ/ΗΠΑ μπορεί να αποδυναμωθεί, καθυστερήσει ή ακόμη και να μπλοκαριστεί από τα κατεστημένα συμφέροντα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Japan vows tighter nuclear safety after accident at research facility doses 33 with radiation

Japan is pledging tighter nuclear safety after an accident at an atomic research facility exposed 33 people to minor excess radiation, though none were injured.
Researchers exposed to radiation at Japanese lab
Education Minister Hakubun Shimomura, whose agency oversees such research, said Tuesday the government will tighten oversight of such research. He criticized a “low level of safety awareness” at the facility in Tokaimura, north of Tokyo.

Αγκυρα: «Η πιο ρεαλιστική λύση για το φυσικό αέριο είναι η Τουρκία»

Με πρόταση συνολικής διευθέτησης του συνόλου των θεμάτων που άπτονται του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου κατέρχεται η Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας προτείνει να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και αποκαλύπτοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον.
Αγκυρα: «Η πιο ρεαλιστική λύση για το φυσικό αέριο είναι η Τουρκία»
Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστηρίζει ότι «τόσο οι ισραηλινοί αξιωματούχοι όσο και οι ελληνοκύπριοι τοπικοί παράγοντες, αλλά και όσοι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λένε μία αλήθεια. Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί στην περιοχή θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».

Κύπρος: Πρόταση μομφής στα κατεχόμενα

Πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων θα συζητηθεί την Πέμπτη στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ο Ντερβίς Έρογλου (φωτογραφία αρχείου Reuters)Ο Ντερβίς Έρογλου (φωτογραφία αρχείου Reuters)
Το νομοθετικό σώμα του Τουρκοκυπρίων αποφάσισε, με 27 ψήφους υπέρ και 20 κατά, να θέσει υπό συζήτηση την πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης». Είχαν προηγηθεί παραιτήσεις από το «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) του Ιρσέν Κιουτσούκ οκτώ «βουλευτών», οι οποίοι υποστηρίζουν τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, με αποτέλεσμα οι έδρες του κόμματος να μειωθούν σε 22 από 30.

Τι κατάφεραν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (Millennium Development Goals) - μια σειρά από χρονικά δεσμευτικούς στόχους που συμφωνήθηκαν από αρχηγούς κρατών το 2000 - έχουν ενοποιήσει, χαλυβδώσει και επεκτείνει την προσπάθεια να βοηθηθούν οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου. Το συνολικό όραμα της μείωσης κατά το ήμισυ της ακραίας φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2015, το οποίο βασίζεται σε μια σειρά από συγκεκριμένους στόχους, έχει συγκεντρώσει προσοχή και πόρους για θέματα κατά τα άλλα ξεχασμένα. Οι ΑΣΧ έχουν κινητοποιήσει κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για να δωρίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εργαλεία σωτηρίας, όπως αντιρετροϊκά φάρμακα και σύγχρονες κουνουπιέρες. Οι στόχοι έχουν προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), παρέχοντας μια κοινή γλώσσα και φέρνοντας κοντά ανόμοιους φορείς. Στην ομιλία του, το 2008, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς αποκάλεσε τους στόχους «την καλύτερη ιδέα που έχω δει ποτέ για να εστιάσει ο κόσμος στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας».


Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέητς και ο Ιρλανδός ροκ σταρ Μπόνο, πίσω από ένα πανό για την υποστήριξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, στο Νταβός το 2008. Wolfgan
Οι στόχοι θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015, και η συζήτηση για το τι θα πρέπει να ακολουθήσει βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη. Φέτος, μια υψηλού επιπέδου ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την συμπροεδρία του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, της προέδρου της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf και του προέδρου της Ινδονησίας, Susilo Bambang Yudhoyono, θα υποβάλει τις συστάσεις της για μια νέα ατζέντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα εξετάσουν αυτές τις συστάσεις, με τις αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία, να παίζουν αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση οποιασδήποτε νέας συμφωνίας. Αλλά πριν από τη λήψη απόφασης για ένα νέο πλαίσιο, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αξιολογήσει τι ακριβώς έχουν πετύχει μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ).

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Κόλαφος για την Τουρκία από την ΕΕ

Με ένα ανακοινωθέν - κόλαφο για την τουρκική πλευρά, η ΕΕ απέδωσε χθες στην Αγκυρα όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με αυτούς  τους ρυθμούς, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, διαμαρτυρήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
Με αυτούς τους ρυθμούς, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, διαμαρτυρήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
«Η ΕΕ σημείωσε με βαθιά λύπη πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της... Η ΕΕ σημείωσε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει κάνει πρόοδο προς την απαραίτητη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε χθες την 51η επίσημη συνάντησή του στις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. αποφάσισε την άρση του εμπάργκο όπλων στους πολέμιους του καθεστώτος Άσαντ

Αυτή η απόφαση βρήκε σύμφωνες, κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που είναι και οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούσαν επί σειρά μηνών να υπάρξει η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

«Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ» είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Λίστα με αμερικανικά οπλικά συστήματα που στοχοποιήθηκαν από Κινέζους χάκερ

Κινέζοι χάκερ διείσδυσαν στα σχέδια δεκάδων σημαντικών σχεδίων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Ομάδας Ερευνας (Defense Science Board) που απευθύνεται προς το Πεντάγωνο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.
Μεταξύ των σχεδίων υπάρχουν προγράμματα που αφορούν την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα, σημαντικά για την Ευρώπη, την Ασία και την περιοχή του Κόλπου, καθώς και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, σύμφωνα με την έκθεση.