Russian energy company Gazprom said this week it was considering sending a delegation to Algeria to review the prospects for more energy work. The Russian energy giant said it was interested in exploiting the estimated 160 trillion cubic feet of natural gas there. A report published in May warned that Algerian natural gas production was in decline, however, because aging fields were no longer giving up resources. A lack of foreign investments is hurting the situation even further. Though Gazprom is reviewing its options, a warning from the U.N. Security Council suggests it may be awhile before the region's state of affairs are in order enough to support any major foreign interest.
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013
Time to Pull Out of Foreign Stocks?
To venture beyond their borders, or to stay home: that is the conundrum facing investors today.
The headlines from abroad are certainly daunting, ranging from the deeply worrying (such as the escalating violence in Egypt) to the odd (flash strikes by French tourism workers protesting budget cuts and working conditions), but collectively they spell potential trouble for investors in search of growth.
Έρχεται τσουνάμι στο Νότο της Ευρώπης
* Ο Ambrose Evans-Pritchard καλύπτει θέματα διεθνούς οικονομίας για την Daily Telegraph. Έχει πείρα 30 ετών στον τομέα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας το 1991 αρχικά ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον και εν συνεχεία καλύπτοντας ανάλογη θέση στις Βρυξέλλες.
Κανένας από τους βασικούς «παίκτες» της Ευρώπης δεν φαίνεται πρόθυμος να παραδεχθεί ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Ελπίζουν να μπαλώσουν τις τρύπες μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, λες και αυτό θα κάνει κάποια διαφορά. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςπου διέρρευσε επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους για μία ακόμα φορά και με μεγάλη διαφορά. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει την «προθυμία ούτε και τη δυνατότητα» να συλλέξει φόρους.
Billions in Debt, Detroit Tumbles Into Insolvency
DETROIT — Detroit, the cradle of America’s automobile industry and once the nation’s fourth-most-populous city, filed for bankruptcy on Thursday, the largest American city ever to take such a course.
The decision, confirmed by officials after it trickled out in late afternoon news reports, also amounts to the largest municipal bankruptcy filing in American history in terms of debt.
Απρόσμενος σύμμαχος της Βρετανίας ο Letta;
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Enrico Letta έκανε πιθανώς πολύ περισσότερους φίλους από όσους περίμενε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μερικά πολύ λογικά σχόλια που έκανε για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο της Βρετανίας σε αυτή.
Ερωτηθείς από τον Gavin Hewitt του BBC για την επιστροφή σημαντικών εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις Βρυξέλλες, ο κ. Letta είπε,
Israel must agree on borders of Palestinian state, say senior PA leaders
RAMALLAH, West Bank (AP) — After Palestinian leaders demanded further guarantees before restarting talks with Israel, US Secretary of State John Kerry discussed his ideas with the chief Palestinian negotiator in Amman on Friday.
No details were immediately available about Kerry’s meeting with Erekat, which lasted about an hour.
No details were immediately available about Kerry’s meeting with Erekat, which lasted about an hour.
Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ «Έπεσε» το σύμβολο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Με χρέη που αγγίζουν τα 15 δισ.δολάρια η πόλη του Ντιτρόιτ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πόλη που αποτέλεσε σύμβολο της ισχύος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο παρελθόν έγινε ο μεγαλύτερος αμερικανικός δήμος που οδηγείται σε πτώχευση. Βάσει του νόμου, ξεκινά μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, διάρκειας ενός έως τριών μηνών.
Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους. Για ένα δύσκολο βήμα που όμως αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
Σκληραίνει τη Στάση της Έναντι του Ισραήλ η Ε.Ε.
«Πολιτικό σεισμό» χαρακτηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει στα 28 κράτη-μέλη της την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με ισραηλινά ιδρύματα, τα οποία εδρεύουν στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψωμάτων του Γκολάν.
Η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών και αφορά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. μετά το 2014. Πρόκειται για απόφαση υψηλής πολιτικής σημασίας, με την οποία οι 28 υιοθετούν πλήρως τη θέση των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους με βάση τα σύνορα του 1967.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΘΝΑΡ Στη 'δίνη' των μαύρων ταμείων
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία που εμπλέκουν συνεχώς περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (PP) έρχονται στην επιφάνεια, και όπως προκύπτει στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία συμμετοχή είχε και ο πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και νυν πρέσβης της Ισπανίας στη Μεγάλη Βρετανία, Φεδερίκο Τρίγιο Φιγκερόα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που βασική πηγή τους είναι ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος περιμένει να δικαστεί για άλλη υπόθεση απάτης και ξεπλύματος χρήματος, ο 61χρονος πρέσβης της Ισπανίας είχε λάβει 128.000 ευρώ όταν ήταν υπουργός Αμυνας για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα έξι αξιωματικών του στρατού που δικάζονταν τότε για τη μεγαλύτερη τραγωδία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης.
Υπό εξέταση το ενδεχόμενo αμερικανικής επέμβασης στη Συρία
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης στη Συρία, απάντησε την Πέμπτη στο Κογκρέσο ανώτερος αξιωματικός του στρατού, όταν ερωτήθηκε εάν θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερες ενέργειες προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις.
Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων «βρισκόταν υπό συζήτηση στις υπηρεσίες της κυβέρνησης».
Οι σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ Ενόψει μιας λύσης ή επιμονή στο αδιέξοδο;
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η ανάδειξη του Μακεδονικού σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τις εγγενείς αδυναμίες του Βαλκανικού υποσυστήματος ασφαλείας: ρεβιζιονισμός, Μεγάλη Ιδέα και αδυναμία δημιουργίας μιας κοινότητας κρατών που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής μέσα από win-win προσεγγίσεις. Σήμερα η διαμάχη Ελλάδας – ΠΓΔΜ επανέρχεται στο προσκήνιο με έμφαση από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια, την στρατηγική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
Στιγμιότυπο από τα Σκόπια, στις τελευταίες εθνικές εκλογές στις οποίες κέρδισε και πάλι το κόμμα του εικονιζόμενου στις διαφημιστικές αφίσες, Νίκολα Γκρούεβσκι. Ognen Teofilovski/Reuters
Η εσωτερική διαμάχη στα Σκόπια δημιουργεί πιέσεις στο πολιτικό σύστημα και τη βιωσιμότητα της πολιτικής σύμπραξης της αλβανικής συνιστώσας. Οι περισσότερο διαλλακτικοί θεωρούν ότι οι εμμονές σε ιστορικούς άξονες προώθησης των συμφερόντων της χώρας και η αρχαιολατρία συνιστούν μια λανθασμένη επιλογή που δημιουργεί δικαιολογημένες αρνητικές αντιδράσεις στην Ελλάδα έναντι ενός επιθετικού αναθεωρητισμού [1]. Ο εθνικισμός οδήγησε τους γείτονές μας σε ακραίες εκφράσεις μιας αναθεωρημένης ιστοριογραφίας [2] που αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο του προσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής αλλά και της αναθεωρημένης βουλγαρικής πολιτικής έναντι της προοπτικής ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)