Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Αναγνωρίζει η Αθήνα το κατοχικό καθεστώς;


Ahmet Davutoglu, Evangelos Venizelos

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας διέψευσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η υποδοχή που προγραμματίζεται στην Αθήνα στον κ. Ερτούγκ χαρακτηρίζεται περίεργη και προβληματική.

Syria becoming 'Mediterranean Afghanistan': Turkey president

Turkish President Abdullah Gul (R) and Japanese Prime Minister Shinzo Abe (2nd L) enter the Yenikapi Uskudar Marmaray station during its inauguration ceremony in Istanbul on October 29, 2013. AFP PHOTO/OZAN KOSE
Turkish President Abdullah Gul (R) and Japanese Prime Minister Shinzo Abe (2nd L) enter the Yenikapi Uskudar Marmaray station during its inauguration ceremony in Istanbul on October 29, 2013. AFP PHOTO/OZAN KOSE

LONDON: Syria could become a "Mediterranean Afghanistan" if the international community does not act to end its civil war, Turkish president Abdullah Gul warned in an interview published by the Guardian on Sunday.

Gul, who was speaking to the British newspaper during a visit to the Scottish capital Edinburgh, called the world's response "very disappointing" and said the UN Security Council's reaction had been a "disgrace".
He argued that many of the war's casualties could have been avoided if the outside world had reacted strongly to President Bashar al-Assad's crackdown against rebel forces, which he warned were now in danger of becoming radicalised.

ΗΠΑ-Ισραήλ: Χοντρό παιχνίδι με την UNESCO…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είχαν προ διετίας σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές του τους στον «πολιτιστικό βραχίονα» των Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποδοχή της ένταξης των Παλαιστινίων στον οργανισμό το 2011, κάτι που συνιστούσε έμμεση αναγνώριση κρατικής οντότητας.
Σύμφωνα με τους κανόνες της UNESCO οι δυο χώρες θα έπρεπε μέχρι χθες να καταβάλλουν τα ποσά που τους αναλογούν. Δεν το έπραξαν, οπότε και τα δικαιώματα ψήφου τους ανεστάλησαν. Το θέμα είναι όμως, ότι από τη σύγκρουση αυτή,μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν βγαίνουν χαμένες οι χώρες, αλλά ο Οργανισμός.

The trouble with democracy

Cover illo for Review - Democracy
Illustration: Simon Pemberton
It has been a bad few months for western democracy. Over the summer we discovered that while democratic citizens and their elected politicians were going about their everyday business, the secret services were routinely eavesdropping on everything they did. It was bad enough to suppose that the politicians were conniving in this. More disturbing was the thought that even the politicians were being kept in the dark about what was going on.

Τελική συμφωνία για την αναθεωρημένη Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ

Μετά από πάνω από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κομισιόν και του Συμβουλίου, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής προέβη σε συμφωνία για την περιφερειακή πολιτική της περιόδου 2014-2020, η οποία πλέον θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του έτους.
Η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης έδωσε χθες (7 Νοεμβρίου) το πράσινο φως για τη συμφωνία με τα κράτη μέλη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού που καλύπτει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα πριν πάει η συμφωνία στην ολομέλεια στις 18-21 Νοεμβρίου.

Γενεύη: Δεν συμφώνησαν για τα πυρηνικά του Ιράν

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν ορισμένα ερωτήματα », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκχσί.

Η Κίνα χαράζει ρότα έως το 2020

Αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Κίνας και κατά συνέπεια και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα λάβουν μέσα στις επόμενες 4 ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα, τα 376 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που συνεδριάζουν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του νέου ηγέτη της χώρας, του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ενας πλανόδιος πωλητής επιδεικνύει το εμπόρευμά του εν όψει της συνέλευσης της Κεντρικής Επιτροπής στην Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Σουβενίρ με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Μάο
Ενας πλανόδιος πωλητής επιδεικνύει το εμπόρευμά του εν όψει της συνέλευσης της Κεντρικής Επιτροπής στην Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Σουβενίρ με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Μάο
Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της τρίτης Ολομέλειας της Κ.Ε. είναι υψηλές, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα θέσουν τις βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κινεζική οικονομία μέχρι το 2020 και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται εάν από αυτήν ο Σι Τζινπίνγκ θα καταφέρει να παρουσιαστεί ως ο νέος Ντενγκ Σιαοπίνγκ και θα φέρει την Κίνα σε νέα μονοπάτια ανάπτυξης ή θα χάσει τη λάμψη του δυνατού ηγέτη που έχει αποκτήσει.

Στα σκαριά εξοπλιστικό για την επιτήρηση της ελληνικής ΑΟΖ

Ρόλο επιτήρησης και προστασίας της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ευρύτερα γνωστής ως ΑΟΖ προετοιμάζεται να αναλάβει το Λιμενικό Σώμα σε μια εξέλιξη που συμπίπτει με τις διεργασίες για την έναρξη των διαγωνισμών παραχωρήσεων υπεράκτιων εκτάσεων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.


Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εν εξέλιξη ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού που συνεπικουρώντας το Πολεμικό Ναυτικό στόχο έχει την επιτήρηση της ΑΟΖ αλλά και όλων εκείνων των θαλασσίων πεδίων στα οποία θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Συμπεριλαμβανομένων αυτών στα νοτιοανατολικά παράλια και γύρω από το Καστελόριζο αλλά και «την προστασία των επενδύσεων οι οποίες θα γίνουν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης» όπως δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού ναυτιλίας και Αιγαίου.