Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το Κομπανί και το μέλλον τής Τουρκίας: Γιατί ο στρατός ίσως πάρει το πάνω χέρι

Τούρκοι στρατιώτες παρατηρούν την συριακή πόλη Κομπανί, στις 4 Οκτωβρίου 2014. (Murad Sezer / Courtesy Reuters)

Η Τουρκία προσδοκούσε την πτώση τού Άσαντ από τότε που πρωτοξέσπασαν οι διαδηλώσεις στην Συρία το 2011. Όμως, έχει απογοητευτεί σε κάθε περίσταση, και τώρα δεν είναι μόνο ο Άσαντ που έχει το πρόβλημα, αλλά επίσης και η Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα έχει αντιμετωπίσει την βία έξω από τα σύνορά της απείλησε και την δική της πολιτική ισορροπία και ενίσχυσε εκ νέου τον στρατό της. Επίσης, έφερε στο χείλος τής κατάρρευσης την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε η Τουρκία με το κουρδικό κίνημα.

In dry Pakistan, deaths from toxic liquor continue

In a dry country such as Pakistan, it can be hard to find a drink. And those who can often turn to bootleggers for concocted brews of who knows what.

Relatives on Wednesday stand beside an ambulance transporting the body of someone who died after consuming toxic liquor in Karachi, Pakistan. (Shahzaib Akber/European Pressphoto Agency)
This week, that search for a buzz during Eid celebrations led to deadly consequences.
Mahmoud Abbas is 79. His hold on the Palestinian people is tenuous. The institution he 

governs from the dilapidated Muqata compound in Ramallah is a poorly managed dictatorship. 

He is in the ninth year of a four-year presidential term, overseeing a regime that arrests young 

Palestinians who criticize it on Facebook.

Palestinian Authority President Mahmoud Abbas after addressing the 69th Session of the UN General Assembly in New York, September 26, 2014. (photo credit: AFP/Timothy A. Clary)



Yet all that is secondary to the most glaring indignity of his rule: he is kept in power not by his 

own political acumen or even police power, but by Israel’s efficient suppression of his 

opponents, primarily Hamas, in the West Bank.

Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία

Η Συμπεριφορά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις εικασίες στις οποίες στηρίζεται η προσέγγιση των ΗΠΑ στη στρατηγική αποτροπής που βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τον Elbridge Colby, Robert M. Gates Fellow στο Center for a New American Security.


Μιλώντας στο IISS στις 6 Οκτωβρίου, με θέμα την «Πολιτική Ελέγχου των Όπλων των ΗΠΑ και τη Στρατηγική Στάση Απέναντι σε μιαν Ανακάμπτουσα Ρωσία», ο Colby υποστήριξε ότι το μοντέλο της μετα-Σοβιετικής αποτροπής της Ουάσινγκτον και η προσέγγισή του για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, πρέπει τώρα να επανεξεταστούν. 

ΕΕ: Οι διαφορές επισκίασαν τη Σύνοδο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας ωστόσο οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και πάλι στο εάν πρέπει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ή να παραμείνει η Ευρώπη πιστή στο αυστηρό πλαίσιο λιτότητας. Γαλλία και Ιταλία βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανυποχώρητη Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ να ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Τα χαμόγελα απατούνΤα χαμόγελα απατούν
Σε ό,τι αφορά το κεντρικό ζήτημα της συνόδου δηλαδή την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, επί τάπητος τέθηκαν αρκετά μέτρα όπως η παροχή ποσού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες σε διάστημα δύο ετών (2014-2015). Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια "εγγύηση για τους νέους", που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση —για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)— αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού αρχικά είχε ζητήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ και την απλοποίηση των διαδικασιών, τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι "να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί".

Κομπανί: Αποκλείει μονομερή χερσαία επιχείρηση η Τουρκία - νέα αεροπορική επιδρομή

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί», δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«...Διεξάγουμε συνομιλίες...Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα απέχει από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.