Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το σχέδιο δημιουργίας της «Φυσικής Αλβανίας»

Σ
Σύρραγες του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που ενώνει το λιμάνι του Δυρραχίου με την Πρίστινα και κατασκευάστηκε από αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία.

Στη δίνη του εθνικισμού βυθίζεται η Αλβανία με το σύνολο του πολιτικού κόσμου της γείτονος να επιδίδεται εσχάτως σε πλειοδοσία αλυτρωτικών δηλώσεων και ενεργειών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του πρωθυπουργού Sali Berisha περί χορήγησης διαβατηρίων σε Αλβανούς όμορων κρατών και την κατάθεση αιτήματος από την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» για διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την ένωση Αλβανίας και Κοσόβου. Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται συνεχώς η δημιουργία της «Φυσικής Αλβανίας», η οποία σε αντίθεση με το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν θα προέλθει από ένοπλη δράση αλλά μέσω “δημοκρατικών διαδικασιών και διαλόγου” με στόχο την “επαναφορά των εθνικών συνόρων που αλλοίωσε το Συνέδριο του Βερολίνου”, πριν την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της «Φυσικής Αλβανίας» είναι η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου και συντελείται ήδη με την ενοποίηση των θεσμών, όπως η εναρμόνιση της νομοθεσίας, η έκδοση κοινών σχολικών βιβλίων, η ενοποίηση διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, η δημιουργία κοινού συστήματος παροχής ενέργειας, η κοινή διπλωματική εκπροσώπηση στο εξωτερικό, η ενοποίηση του φάσματος ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και η δημιουργία “πανεθνικής λίγκας”, ενός κοινού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

FT: Απομακρύνεται η απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης


Η απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το κοινό ταμείο βοήθειας όλο και απομακρύνεται, σύμφωνα με προσχέδιο νομοθετικής πρότασης που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Financial Times κράτη μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατάρρευση των τραπεζών τους, όπως η Ιρλανδία, θα πρέπει να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο κόστος της οικονομικής διάσωσης εάν επιθυμούν να λάβουν βοήθεια από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο παρουσιάστηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου έτους. Τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες τους θ’ αναγκάζονται είτε να επενδύουν απευθείας στις υπό κατάρρευση τράπεζες παράλληλα με τον ESM, είτε θα πρέπει να εγγυώνται ότι θα καλύψουν τις όποιες απώλειες υποστεί το κοινό ταμείο της Ευρωζώνης. Βεβαίως, εφόσον υιοθετηθεί τελικά η παραπάνω πρόταση αποδυναμώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου, να «σπάσουν το φαύλο κύκλο» μεταξύ αποτυχημένων τραπεζών και κυβερνήσεων. Η υπόσχεση των ηγετών της Ευρωζώνης υπονομεύτηκε σχεδόν αμέσως από την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ και τον Οκτώβριο του 2012 από κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας σύμφωνα με την οποία η διάσωση προβληματικών τραπεζών θ’ αφορά μόνο μελλοντικές περιπτώσεις και όχι παρελθοντικές. 

The Interview: Stephen M. Walt

obama

By Zachary Keck


Stephen M. Walt discusses American alliances in Asia, U.S. - China relations, Iran and more.
The Diplomat's Zachary Keck spoke with Harvard University's John F. Kennedy School of Government Professor Stephen M. Walt.
You have written a lot about alliances in your academic work. I am wondering how important you believe alliances will be in U.S. Asia Policy as Washington seeks to deepen its commitment to the region in the years and decades ahead?

Κλάους Λέγκεβι: "Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εσεν χαρακτηρίζει λάθος την πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα και προτείνει μια οικολογική απάντηση στην κρίση
Κλάους Λέγκεβι: "Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα



Η κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην οικονομία. Το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Και η σύγχυση δεν αποτυπώνεται πουθενά αλλού τόσο καλά όσο στη γλώσσα. Το νόημα πολλών όρων έχει αντιστραφεί – η μεταρρύθμιση σημαίνει αντιμεταρρύθμιση, ο «Ξένιος Ζευς» αστυνομική δίωξη των ξένων. Υπάρχουν όμως και όροι, όπως η «ανταγωνιστικότητα» ή το «Σχέδιο Μάρσαλ», που χάρη στην ανανέωσή τους εκφράζουν με καίριο τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Κλάους Λέγκεβι, καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εσεν, χαρακτηρίζει λάθος την πολιτική που ακολούθησε η Μέρκελ για την Ελλάδα και θεωρεί ως ρεαλιστική απάντηση στην κρίση την εφαρμογή ενός οικολογικού «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα.

13 battery startups to watch in 2013



enviaphoto2
SUMMARY:
Here’s 13 rare battery startups working on next-generation manufacturing, chemistry and printing technologies. These battery companies could create innovation that could revolutionize electric cars, the power grid and how we charge up our gadgets and cell phones.
Batteries are the quiet work horses of our gadgets, and our cell phones, and they’ll also one day remake our power grid and our vehicles. But battery innovation is difficult — it takes a long time to develop and commercialize new batteries, and it can also take a lot of money.

Οι οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔEH από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν τα 170 εκατ. ευρώ.


image
Στα 170 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών του κράτους

Ως... μέγα χορηγό δείχνει να αντιλαμβάνεται τη ΔEH ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας. H αίσθηση αυτή προκύπτει από τον μακρύ κατάλογο υπηρεσιών, φορέων και ιδρυμάτων που δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, στερώντας από την Επιχείρηση σημαντικά έσοδα σε μια περίοδο που το πρόβλημα ρευστότητάς της βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στις 31/12/2012, οι οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔEH από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν τα 170 εκατ. ευρώ. Kεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, δήμοι και περιφέρειες, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης υγείας ανά την επικράτεια, επιστημονικά ιδρύματα, σχεδόν το σύνολο των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης, μουσεία, κέντρα αθλητισμού και κέντρα πολιτισμού περιλαμβάνει ο κατάλογος των 320 συνολικά φορέων που δεν έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους στη ΔEH, αλλά συνεχίζουν παρ’ όλα αυτά να ηλεκτροδοτούνται κανονικά.

Wall Street Journal: Παραλογισμός με το φορολογικό στην Ελλάδα

Wall Street Journal: Παραλογισμός με το φορολογικό στην Ελλάδα
Δριμεία κριτική στο ελληνικό φορολογικό νομοσχέδιο ασκεί η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις «τιμωρητικού χαρακτήρα» που γίνονται στην Ελλάδα θα οδηγήσουν την οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση, αντί να την βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

«Μπορεί μια χώρα να οδηγηθεί η ίδια, μέσω των φόρων της, στην οικονομική λήθη; Ένας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα διεξάγει ένα πείραμα για να διαπιστώσει αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», σημειώνει η WSJ, με αφορμή την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (αδιανέμητα κέρδη) στο 26% από 20% και του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του ατομικού εισοδήματος στο 42% από 40%.

Sour U.S.-Russia relations threaten Obama’s foreign policy agenda

A poisonous unraveling of U.S. relations with Russia in recent months represents more than the failure of President Obama’s first-term attempt to “reset” badly frayed bilateral relations. It threatens pillars of Obama’s second-term foreign policy agenda as well.
Alexander Zemlianichenko/AP - From Syria and Iran to North Korea and Afghanistan, Russian President Vladimir Putin holds cards that he can use to help or hurt Obama administration objectives.

From Syria and Iran to North Korea and Afghanistan, Russian President Vladimir Putin holds cards that he can use to help or hurt Obama administration objectives.
Obama badly needs Russian help to get U.S. troops and gear out of landlocked Afghanistan. He also wants Russian cooperation — or at least a quiet agreement not to interfere — on other international fronts.

ΟΟΣΑ: Σταθεροποιούνται οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση εμφανίζουν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης, μετά από μια περίοδο επιβράδυνσης, κυρίως στις τρεις σημαντικότερες οικονομίες της --Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία--, αλλά και της αναθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με εξειδικευμένους δείκτες που εκπονεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), και οι οποίοι δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού αυτού, μετά από μια περίοδο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, «οι ενδείξεις αναστροφής (της πτωτικής της πορείας) είναι περισσότερο ισχυρές» από ό,τι το Δεκέμβριο του 2012.

Συναγερμός στη Γαλλία για τη μάχη στο Μάλι

Αντιμέτωπος με μια σειρά ακανθωδών ζητημάτων στο εσωτερικό και με «λαβωμένη» τη δημοτικότητά του, ο Φρανσουά Ολάντ ρίχνεται κυριολεκτικώς στη μάχη.
  Γάλλος στρατιώτης περιπολεί στην περιοχή του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης


Γάλλος στρατιώτης περιπολεί στην περιοχή του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης
Γαλλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από την Παρασκευή στόχους των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένας Γάλλος πιλότος όταν αντάρτες κατέρριψαν τα ελικόπτερό του, ενώ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν χθες με επίκεντρο την πόλη Γκάο στα βόρεια, ενώ θα συνεχιστούν για «όσο διάστημα χρειαστεί», όπως τόνισε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.

Η τζιχάντ έρχεται στην Κένυα

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, ο Ελτζίβα Μπουάϊρ Ολιάχα, μέλος της παραστρατιωτικής ομάδας αλ Σαμπάαμπ, σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες περισσότερους στο κέντρο του Ναϊρόμπι. Η επίθεση ήταν σημαντική, όχι μόνο επειδή ήταν μέρος μιας ξαφνικής ανάκαμψης της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Κένυα, αλλά και επειδή ο Ολιάχα είναι γεννημένος Μουσουλμάνος στην Κένυα. Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί υπέθεταν ότι οι στρατολογήσεις της αλ Σαμπάαμπ στην Κένυα περιορίζονταν στην σομαλική μειονότητα της χώρας, που αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αλλά η επίθεση του Ολιάχα καθώς και άλλες παρόμοιες απαιτούσαν μια επανεκτίμηση της φύσης των εχθροπραξιών στην Κένυα.
Κενυάτες αστυνομικοί της GSU περιπολούν στον τόπο επίθεσης με χειροβομβίδα στην Μομπάσα (Joseph Okanga / Reuters)

Παρά το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στην Κένυα –μια από τις πρώτες μεγάλες επιθέσεις της αλ Κάιντα, το 1998, είχε στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι - για χρόνια οι ντόπιοι μουσουλμάνοι Κενυάτες δεν έλαβαν σχεδόν ποτέ μέρος σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Κένυα, η οποία κυριαρχείται από μια μεγάλη χριστιανική πλειοψηφία, έχει μια ιστορία θρησκευτικής ανεκτικότητας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός της δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, οι ντόπιοι Κενυάτες ήταν συνήθως από την άλλη πλευρά της τρομοκρατίας: Η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία (AMISOM), μια ειρηνευτική συμμαχία των στρατών της ανατολικής Αφρικής που δημιουργήθηκε το 2007 για να βοηθήσει στην στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας και στην καταπολέμηση της αλ Σαμπάαμπ, είχε ένα σημαντικό κενυάτικο τμήμα.

Διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο επιχειρούν στον ΟΗΕ

Ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη τάση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να διασυνδέουν όλο και περισσότερο το Κυπριακό με το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας του φυσικού της πλούτου και πιο συγκεκριμένα των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τελευταίο κρούσμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.
Η βασική ενόχληση της Λευκωσίας αφορά στο ενδεχόμενο σταδιακά το ζήτημα των υδρογονανθράκων να καταστεί ζήτημα των διακοινοτικών συνομιλιών.
Η βασική ενόχληση της Λευκωσίας αφορά στο ενδεχόμενο σταδιακά το ζήτημα των υδρογονανθράκων να καταστεί ζήτημα των διακοινοτικών συνομιλιών.
Ιδιαίτερη ανησυχία -αλλά και ενόχληση στη Λευκωσία- προκαλεί όχι μόνο η συνεχής ενασχόληση των Ηνωμένων Εθνών με το ζήτημα αλλά και ο τρόπος ενασχόλησης.

Σκληρό «Πόκερ» για τις ΑΟΖ

Mπρος γκρεμός και πίσω... ΑΟΖ για την κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά. Δεδομένη η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανοίξει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά τόσο η δυσχερής θέση της χώρας, όσο και οι εν εξελίξει ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να καίνε ένα χαρτί που η κυβέρνηση ήθελε να παίξει πριν τις Γιορτές. 
Οι τελευταίες κομψές προειδοποιήσεις της Άγκυρας φρενάρουν την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει πως «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». 

Ευρώπη: Εξασθενίζει η κρίση αλλά επιδεινώνεται η ανάπτυξη

Ίσως, λέω ίσως, τα χειρότερα της κρίσης της Ευρώπης να έχουν παρέλθει. Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται σε όλη την ήπειρο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν και το φαινόμενο της φυγής κεφαλαίων από τις ασθενέστερες οικονομίες περιορίζεται. Τα σενάρια για επικείμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ακόμη και η Ελλάδα, η δημοσιονομική «αιμοραγία» της οποίας βύθισε την Ευρωζώνη σε κρίση πριν από τρία χρόνια, έχει αρχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του ελλείμματος που συμφώνησε με τους δανειστές της.

«Έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική κατάσταση από οικονομική άποψη», δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi. «Μιλήσαμε πολύ για τον κίνδυνο μετάδοσης, όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει και η θετική μετάδοση, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Και αυτό παίζεται αυτή τη στιγμή». Τα σχόλιά του ώθησαν το ευρώ στα 1,32 δολάρια, το μεγαλύτερο του κέρδος έναντι του δολαρίου σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα κατέρρεε αν εγκατέλειπε την ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποβάθμισε σήμερα τη σημασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του για το θέμα αυτό.
Ο Κάμερον είπε στο ραδιόφωνο του BBC πως η διεξαγωγή σύντομα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε «λανθασμένη επιλογή» και κατέστησε σαφές πως, αν και δεν πιστεύει ότι η Βρετανία θα «κατέρρεε» αν εγκατέλειπε της ΕΕ, είναι προς το συμφέρον της χώρας να παραμείνει.

Alpha Bank: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, τα οποία και δείχνουν ότι η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) μειώθηκε κατά -4,6%% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2012, έναντι πτώσης της κατά -4,8% τον Οκτώβριο του 2012, -4,5% τον Σεπτέμβριο του 2012 και -2,4% τον Νοέμβριο του 2011.
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 722 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012 από αρνητική ροή 1,04 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012.