Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα ενός ιστορικού λάθους, που θα επιτείνει την αυξανόμενη αίσθηση ευρωπαϊκής παρακμής και κατάρρευσης. Το θέμα αφορά την Κύπρο, αλλά δεν έχει τίποτα να κάνει με την διχαστική πολιτική των όρων διάσωσης της χώρας - αν και η προσέγγιση της Ευρώπης σε αυτό το πρόβλημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του αποτελέσματος. |
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
Κύπρος: χαμένη ενέργεια;
U.S. Begins Stealth Bombing Runs Over South Korea
Shin Young-Keun/Yonhap, via Associated Press
WASHINGTON — The American military on Thursday carried out a rare long-range mission over the Korean Peninsula, sending two nuclear-capable B-2 stealth bombers on a practice sortie over South Korea, underscoring Washington’s commitment to defend its ally amid rising tensions with North Korea.
KOSOVO: ‘Government adopts Ashton Plan for North’
On March 27, Pristina adopted an eight-point plan, proposed by European Union High Representative for Foreign Affairs, Catherine Ashton, which is designed to regulate collaboration with Serbian-run local governments in Northern Kosovo.
First proposed on March 21, the Ashton plan defines the terms and conditions under which the local governments can take charge of specific duties, and rules for cooperation between them.
Τι φοβάται η κυβέρνηση από Τρόικα και Γερμανούς
Την προσπάθεια να τονώσει την αγορά επιταχύνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς έχει απελευθερώσει ήδη 3 δισ. ευρώ, για να μπορέσουν από τα διάφορα υπουργεία να μπουν στην πραγματική οικονομία. Πρέπει όμως και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί να λειτουργήσουν, γιατί με τις εξελίξεις στην Κύπρο, οι αποκλίσεις στα έσοδα μπορεί να είναι τέτοιες που να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιέσεις από την Τρόικα, όσον αφορά τη λήψη νέων αποφάσεων.
Cyprus money 'Gift' to US Banks
The Unlikely Benefactor Behind A Cypriot Deal
Monday, 25 Mar 2013 | 6:30 PM ET
Veteran bank analyst Dick Bove says the Cyprus bailout is positive for U.S. banks, because fears that European officials may target depositors in other future bailouts will lead to an outflow of money from Europe and into America.
A lot of nonsense about how the Cypriot economic model was unsustainable-euro zone will slip into depression
LONDON (MarketWatch) — A deal was always likely to be done at the last minute in Cyprus.
The sums of money were too small, and the impact of the country chaotically pulling out of the euro too catastrophic, for the two sides not to be prepared to compromise. Late at night, with a deadline looming, the two sides managed to cobble together a deal. The euro staggers on for another day.
Ο ΟΟΣΑ συντάσσεται με την άποψη του Eurogroup για το haircut στις καταθέσεις
Να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις διασώσεις των τραπεζών ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, υπονοώντας στην ουσία ότι η λύση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των καταθετών στα σχέδια διάσωσης πιθανόν να συνεχιστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Iraq, Afghan wars will cost to $4 trillion to $6 trillion, Harvard study says
The U.S. wars in Afghanistan and Iraq will cost taxpayers $4 trillion to $6 trillion, taking into account the medical care of wounded veterans and expensive repairs to a force depleted by more than a decade of fighting, according to a new study by a Harvard researcher.
Washington increased military benefits in late 2001 as the nation went to war, seeking to quickly bolster its talent pool and expand its ranks. Those decisions and the protracted nation-building efforts launched in both countries will generate expenses for years to come, Linda J. Bilmes, a public policy professor, wrote in the report that was released Thursday.
Από.. το παρελθόν η συνθήκη για το εμπόριο όπλων
Δε μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το εμπόριο όπλων, χωρίς να αναρωτιέται τακτικά εάν εξακολουθεί να ψάχνει για τα σωστά πράγματα στις σωστές θέσεις και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία. Οι στρατιωτικές τεχνολογίες, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους παράγονται και διακινούνται, αλλάζουν συνεχώς και δεν μπορούν να προσδιοριστούν από ένα σύνολο αδιάλλακτων ορισμών και κανόνων το 2013. Το προσχέδιο της συνθήκης για το εμπόριο όπλων (ΑΤΤ) που διαπραγματεύεται ο ΟΗΕ φαίνεται επικίνδυνα πιθανό να μοιάζει με κειμήλιο του παρελθόντος πριν καν έρθει σε ισχύ. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται η προσθήκη διάφορων στοιχείων στο κείμενο πριν από την υπογραφή της Συνθήκης.
Ένα μεταβαλλόμενο εμπόριο όπλων
Ένα μεταβαλλόμενο εμπόριο όπλων
Το εμπόριο όπλων έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες, και συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Στις σύγχρονες συγκρούσεις συχνά χρησιμοποιήθηκαν όπλα που χρησιμοποιούνταν ελάχιστα, ή ήταν ακόμη κι εντελώς άγνωστα, πριν από 20 χρόνια. Οι διεθνείς μεταβιβάσεις όπλων δεν αφορούν πλέον μεγάλες αποστολές πλήρως τελειοποιημένων όπλων που πηγαίνουν απευθείας από τον παραγωγό στη χώρα-παραλήπτη. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία του SIPRI δείχνουν ότι σειρά αναδυόμενων προμηθευτών κερδίζουν σημαντικά μερίδια της παγκόσμιας αγοράς όπλων ή συγκεκριμένους τομείς εξειδίκευσης, κάτι που απεικονίζεται πιο εντυπωσιακά από την πρόσφατη είσοδο της Κίνας στη λίστα των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο. Αυτές οι αλλαγές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς μεταφορές όπλων και τις προσπάθειες για την αποτροπή του ανθρώπινου πόνου και του παρανόμου εμπορίου όπλων.
Τα ζητούμενα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή Τα αμυντικά προβλήματα, τα οικονομικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ
Η «Διατλαντική Ασφάλεια» μιλάει για την διαρκή μας ετοιμότητα ως Σύμμαχοι να είμαστε ικανοί και έτοιμοι για το σήμερα καθώς και για το αύριο. Ο δεσμός που συνδέει έντονα τους συμμάχους εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι η αλληλεγγύη μας και η συλλογική βούληση να προστατεύσουμε τους λαούς μας, τα εδάφη μας και τις κοινές αξίες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη προσπάθειά μας να προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι ακριβώς εκείνα που κάνουν το ΝΑΤΟ την πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου πέρσι. (Yves Herman / Reuters)
Το 2012 ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και οι δύο γιορτάσαμε την 60ή επέτειο της ένταξής μας στην Συνθήκη του Βορειοατλαντικού Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στην αλληλεγγύη της Συμμαχίας, την συλλογική άμυνα και τις συμμαχικές προσπάθειες για τη διατήρηση της διατλαντικής ασφάλειας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
«Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το νέο ενταξιακό κεφάλαιο»
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς στο CNNTürk.
«Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρ. Κοινοβουλίου, καθώς και ο βέλγος πρωθυπουργος, Έλιο ντι Ρούπο, προσκάλεσαν τον Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη», δήλωσε ο Μπαγίς.
Λίστα - φωτιά. Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο
Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.
Μείζον ζήτημα πολιτικό, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις δημιουργεί η αποκάλυψη στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Β. Κορέα: Ετοιμάζει πυραύλους απειλώντας να πλήξει τις ΗΠΑ
|
Κύπρος: «Πραγματική πιθανότητα» εξόδου της χώρας από το ευρώ, βλέπει το IIF
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.
«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)