Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

‘Include us in Shanghai Five,’ Erdoğan tells Putin



Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan talks to Russian President Vladimir Putin before a closed-to-press meeting on Friday in St. Petersburg. (Photo: Today’s Zaman)
Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan called on Russian President Vladimir Putin to let Turkey join the Shanghai Cooperation Organization (SCO) during a joint press conference the two leaders held in St. Petersburg.

Seven Syrian Islamist rebel groups form new Islamic Front

Seven Islamist Syrian rebel groups merged Friday in the latest in a string of consolidation attempts, reiterating that their endgame is the setting up of an Islamic state.
The new Islamic Front — formed as the beleaguered opposition ­presses for funding from the Persian Gulf — brings together tens of thousands of fighters, potentially making it the largest rebel force in Syria if the announcement is followed up by unification on the ground. But the group conceded that the merger will be gradual.

ΙΕΑ: Σημαντικός ο νότιος διάδρομος και ο TAP

Οι ποσότητες αερίου που θα περάσουν από το νότιο διάδρομο αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια προμήθειας, αναφέρει στην έκθεσή της World Energy Outlook 2013, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ. Η έκθεση που αποκαλείται και ως βίβλος της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς κάνει ειδική αναφορά στο άνοιγμα του νότιου διαδρόμου (Southern Corridor) και τον αγωγό TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα. 




Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η WEO 2013, η κυριότερη εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου αφορά ακριβώς την Ευρασία και την πολυαναμενόμενη απόφαση του κονσόρτιουμ του που αναπτύσσει τη δεύτερη φάση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν προς την αγορά: αφού διασχίσει την Τουρκία μέσω του προτεινόμενου αγωγού TANAP οι εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν θα κατευθυνθούν  μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας προς τη νότια Ιταλία μέσω του αγωγού TAP, με πιθανή επέκταση από την Αλβανία βόρια προς το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

ΟΟΣΑ: Απέτυχαν στο τεστ φορολογικής διαφάνειας πέντε κράτη

Το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ελβετία και οι Σεϊχέλες δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την φορολογική διαφάνεια, γεγονός που πιθανόν θέτει τις επενδύσεις στις χώρες αυτές σε κίνδυνο, σύμφωνα με ένα διεθνές φόρουμ για φορολογικά ζητήματα.

Τα πέντε αυτά κράτη είτε δεν παρέδωσαν στοιχεία σχετικά με φορολογούμενους σε άλλα κράτη είτε δεν συγκέντρωσαν στοιχεία για τους μετόχους επιχειρήσεων στο έδαφός τους ή και τα δύο, όπως επισήμανε σήμερα το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς.

Σκιώδη «ευρωομόλογα» στα σκαριά

Τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια και την αβεβαιότητα της κρίσης; προσπάθησε να αμβλύνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ υπάρχουν διεργασίες για παροχή φθηνών δανείων ως αντάλλαγμα για “μεταρρυθμίσεις” σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που αναφέρει το Reuters.
«Τα στοιχείο της μεταφοράς κεφαλαίων θα περιοριστεί στο σκέλος της παροχής ενός χαμηλότερου επιτοκίου από αυτό που οι αγορές προσφέρουν στις πιο προνομιούχες ευρωπαϊκές χώρες, αιχμαλωτίζοντας την θετική εξωτερικότητα των μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της Ε.Ε.», αναφέρει το έγγραφο.

ΗΠΑ: Η Αλλαγή Δεν Σταματάει στο Ιράν

Παρακολουθούμε το τελευταίο δίμηνο ένα ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν. Το λιώσιμο αυτό είναι τόσο πιο εντυπωσιακό όσο βλέπουμε ότι το καθεστώς του Ιράν παραμένει ισλαμοκεντρικό και το Ιερατείο του κρατά σφικτά την εξουσία, συναλλασσόμενο με τον «Μεγάλο Σατανά» και τις ΗΠΑ να συναλλάσσονται με τον υπ’ αριθμό ένα έθνος-τρομοκράτη εναντίον του οποίου πρωτοστάτησαν στην επιβολή κυρώσεων.


Είναι πιο εύκολο να καταλάβει κανείς την στροφή του Ιράν από τη στροφή των ΗΠΑ που είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Ποιος είναι ο Αλί Χαμενεΐ; Η κοσμοθεωρία τού Ανώτατου Ηγέτη τού Ιράν

Τον Ιούνιο, ο Χασάν Ρουχανί εξελέγη πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας τού Ιράν. Ο Ρουχανί κατέβηκε στις εκλογές ως μεταρρυθμιστής υποψήφιος, και πολλοί ερμήνευσαν τη νίκη του ως προάγγελο ενός πιθανού ανοίγματος ή εξορθολογισμού τής ιρανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Όμως, η κυρίαρχη φιγούρα στην ιρανική πολιτική δεν είναι ο πρόεδρος, αλλά ο Ανώτατος Ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το ιρανικό σύνταγμα αποδίδει στον Ανώτατο Ηγέτη τεράστια εξουσία πάνω σε όλους τούς μεγάλους κρατικούς θεσμούς, και ο Χαμενεΐ, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 1989, έχει βρει πολλούς άλλους τρόπους για να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή του. Επισήμως ή όχι, η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία τής κυβέρνησης, λειτουργούν όλες κάτω από την απόλυτη κυριαρχία του. Ο Χαμενεΐ είναι επικεφαλής τού κράτους τού Ιράν, αρχιστράτηγος, και κορυφαίος παραγωγός ιδεολογίας. Οι απόψεις του είναι που θα διαμορφώσουν τελικά την πολιτική τού Ιράν, και γι' αυτό αξίζει να εξεταστούν λεπτομερώς.
Δάσκαλος και μαθητής: πορτρέτα των ηγετών τού Ιράν, Τεχεράνη, Νοέμβριος 1997 (Damir Sagolj / Courtesy Reuters).

Ο Χαμενεΐ γεννήθηκε στη βορειοανατολική ιρανική πόλη Μασχάντ, το 1939. Ο πατέρας του ήταν ένας θρησκευτικός λόγιος με λιγοστά μέσα, και ο Χαμενεΐ, ο δεύτερος από οκτώ παιδιά, ακολούθησε την πορεία τού πατέρα του στο θρησκευτικό κατηχητικό (δύο από τα αδέρφια του είναι επίσης κληρικοί). Σπούδασε στην Κόμ, την περίοδο 1958-1964, και ενόσω ήταν εκεί, εντάχθηκε στο αντιπολιτευτικό θρησκευτικό κίνημα του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1962. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιρανική επανάσταση του 1979 κι έφθασε να γίνει έως και πρόεδρος του Ιράν, το διάστημα 1981-1989, και στη συνέχεια να διαδεχτεί τον Χομεϊνί ως Ανώτατος Ηγέτης.