Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τακτικές ψυχολογίας ή αλλιώς προπαγάνδα στην υπηρεσία του αμερικάνικού στρατού.



Επιχειρήσεις που βασίζονται στις αρχές της ψυχολογίας (PSYOP) έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορα κράτη για να δελεάσουν μερίδες του πληθυσμού να συμπεριφερθούν με κάποιον επιθυμητό τρόπο. Ο αμερικανικός στρατός καταφεύγει συχνά σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Ο συντάκτης του άρθρου δεν αμελεί να αναφέρει ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις γίνονται αντιληπτές από τους αντιπάλους ως προπαγάνδα.

Το προϊόν αυτών των εγχειρημάτων συχνά βρίσκει έρεισμα σε βαθιά ψυχολογικά χαρακτηριστικά ή ακόμη και προσωπικές συνήθειες του λαού στον οποίο απευθύνεται. Πολύπλοκές κοινωνικές έρευνες σε συνδυασμό με θεωρία ψυχολογίας επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία τις επιθυμητές ψυχολογικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Αμερικάνοι και Βρετανοί στρατιώτες που βρισκόντουσαν σε κατεχόμενες περιοχές ανά την Ευρώπη κατακλύζονταν από φυλλάδια του γερμανικού στρατού που τόνιζαν το ανώφελο της αποστολής τους πληροφορώντας παράλληλα ότι στην πατρίδα οι κοπέλες τους γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης των εβραίων επιχειρηματιών.

Forbes: Ξεχάστε την Ισπανία και την Ελλάδα, η Γερμανία είναι το πρόβλημα.




Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στην οικονομία της Γερμανίας περισσότερο από ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Το περιοδικό Forbes αναλύοντας τα δεδομένα της γερμανικής οικονομίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια εξασθένησης της γερμανικής οικονομίας. Λεει ο Oliver Pursche, συν-διαχειριστής χαρτοφυλακίου της GMG Defensive Beta Fund (MPDAX) και συντάκτης του άρθρου ότι το 15 τοις εκατό των assets της GMG έχει μετατραπεί σε ρευστό ή σε κάποιο άλλο εργαλείο αντιστάθμισης.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι αυτού του είδους η κινητικότητα οφείλεται σε δείκτες της γερμανικής οικονομίας που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί μπορούν να είναι. Πιο συγκεκριμένα. Τον Μάιο ο τομέας μεταποίησης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών και φθίνουσα πορεία κατέγραψαν οι δείκτες PMI, νέας επιχειρηματικότητας, παραγγελιών νέων εξαγωγών, ενώ ανάλογη πτωτική πορεία ήταν αυτή και των δεικτών επενδυτικού ενδιαφέροντος.  

Αυξάνεται ο φόβος για τους χειρισμούς της Ευρώπης




Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας την Τρίτη χτύπησε ιστορικό ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ. Σηματοδοτεί το γεγονός πως περιορίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών πως η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης της πολιτικής για το πώς θα εφαρμοστεί η διασυνοριακή εποπτεία των τραπεζών. 

Το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού τίτλου έφτασε το 6,8%, δύο μέρες μόνο μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να στηρίξουν με 100 δισ. ευρώ τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από την αύξηση των επιτοκίων σε χώρες που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, αυτές στις οποίες τα επιτόκια ήταν σε ιστορικό χαμηλό τις τελευταίες ημέρες. 

«Η κρίση επιδεινώνεται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό», δηλώνει ο Mark Schofield, επικεφαλής αναλυτής στη Citigroup. «Οι επενδυτές συνεχώς αυξάνουν την τιμολόγηση και στα δύο άκρα, σε αυτά που επιβαρύνονται είτε από τη διάλυση της ευρωζώνης είτε -αντίθετα- από τη δημοσιονομική ένωση». 

Μας λυπούνται και στην Αφρική...


Τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι σχετικά. Το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν την εμποδίζει να είναι μια ζάπλουτη χώρα σε σύγκριση με τα αφρικανικά δεδομένα. Και όμως πολλοί Αφρικανοί τη συμπονούν!
Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καιροί που ο πάσα ένας ήξερε πολλά για την ελληνική αρχαιότητα και ελάχιστα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Η δημοσιονομική κρίση της Αθήνας έφερε στο προσκήνιο, τερατωδώς μεγεθυμένες όλες τις νεοελληνικές αρετές και κακίες, όλα τα χούγια και τα κουσούρια μας, κυρίως τις κακίες και τα κουσούρια. Ο πάσα ένας ξέρει τώρα για την ουσία και τις παραμέτρους του νεοελληνικού προβλήματος. Και όταν λέμε ο πάσα ένας το εννοούμε. Ακόμα και στη μαύρη Αφρική. Μας το υπενθυμίζει με μια ξεκαρδιστική ρουμπρίκα της στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου η Έλενα Βέη, Ελληνίδα γεννημένη στη Γερμανία που μετά από σπουδές θεάτρου στράφηκε στη δημοσιογραφία και εδώ και μερικά χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Κεϊπτάουν της Νότιας Αφρικής. Το καταλληλότερο πρόσωπο με άλλα λόγια για να μας μεταφέρει την ελληνομάθεια των Αφρικανών.

Der Spiegel: Θα επιτρέψει η Ευρώπη να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;




Η Ευρώπη στέλνει μηνύματα ανεκτικότητας λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές. Φημολογείται ότι η κίνηση καλής θέλησης έχει ως στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ των μνημονικών κομμάτων.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη η Financial Times Deutschland έγραψε ότι έγκυρες πηγές της ΕΕ δηλώνουν απερίφραστα την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την δέσμευση τους να προχωρήσουν σε αναδιαπραγμάτευση των όρων βοήθειας προς την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Εντούτοις, το εύρος της υποχώρησης της ΕΕ αναφορικά με τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν έγινε γνωστό.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η ενόχληση της Τρόικα από την αποτυχία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσει εμπόδιο στην εκμαίευση πολλών παραχωρήσεων προς την ελληνική πλευρά.

Ράσμουσεν: Δεν θα ήταν σωστή επιλογή μια επέμβαση στη Συρία


«Καταδικάζω απερίφραστα τη συμπεριφορά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και την καταστολή του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν η «σωστή επιλογή», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε ομιλία του ενώπιον αυστραλών δημοσιογράφων, και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.