Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Το θέμα των νησιών Σενκάκου μπορεί να λυθεί με διάλογο λέει η Ιαπωνία

Την πεποίθησή της ότι η διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου – και την κυριαρχία επί των υδάτων που τα περιβάλλουν – μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου υπογραμμίζει η Ιαπωνία, μετά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τόκιο για το θέμα στο Πεκίνο με τον επερχόμενο κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπίνινγκ.

Το θέμα των νησιών Σενκάκου μπορεί να λυθεί με διάλογο λέει η Ιαπωνία
O Νατσούο Γιαμαγκούτσι (αριστερά) ετοιμάζεται να παραδώσει την επιστολή του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στον νέο ηγέτη της Κίνας, Σι Ζινπίνινγκ ( Πηγή: REUTERS)
Πρώτος στόχος για τη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με τον ιάπωνα απεσταλμένο, είναι η διμερής συνάντηση κορυφής.

Ρουμπινί: Mea culpa η πρόβλεψη για Grexit

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εξηγεί σε συνέντευξή του στο Der Spiegel γιατί έπεσε έξω στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ. 
Μόλις πέρσι στη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ρουμπινί είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Είναι φανερό ότι η πρόβλεψή του δεν έχει επαληθευθεί. 

Τα Επτά Σημαντικότερα Θαλάσσια Στενά για το Παγκόσμιο Εμπόριο Πετρελαίου



Τα διεθνή στενά έχουν τεράστια σημασία για την ναυσιπλοΐα και όπως είναι φυσικό αυτό αφορά και την μεταφορά πετρελαίου, αφού η μισή ποσότητα του αργού πετρελαίου παγκοσμίως μεταφέρεται μέσω δεξαμενοπλοίων. Από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, αξίζει να δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά στενά ανά την υφήλιο για το πετρέλαιο.

Σκοπιανός ιστορικός : «Η Ελλάδα δημιουργεί μειονότητα στα Σκόπια»



Η Ελλάδα επιδιώκει τη δημιουργία «μειονότητας» στα Σκόπια, υποστηρίζει ο Σκοπιανός ιστορικός Ντίμιταρ Βάμβακοφσκι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα  «Dnevnik». Στο στόχαστρο του εθνικιστή ιστορικού, που ενίοτε φωτογραφίζεται στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Θεσσαλονίκη κρατώντας την προκλητική σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας (φωτογραφία δίπλα), έχουν μπει τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

The Politics of Global Recovery in 2013

OS – Could 2013 be a better year for the global economy than 2012 was? The answer, in principle, is yes. In practice, however, the answer could be more depressing.

This illustration is by Paul Lachine and comes from <a href="http://www.newsart.com">NewsArt.com</a>, and is the property of the NewsArt organization and of its artist. Reproducing this image is a violation of copyright law.
 

In the United States, the pieces are in place for stronger growth. The housing market is finally recovering. The Fed has signaled that it is prepared to do more to support growth and bring down unemployment. All that other US policymakers have to do to ensure that 2013 is better than 2012 is avoid shooting themselves in the foot.

Top 10 Failed Social Media Sites

social_media_failed
Almost everyone dreams of creating the next big thing when it comes to social media, but the truth is, starting a site that is valued in the millions and used by people worldwide such as Facebook, doesn’t happen every day, or even every year. Just because you and your friends think you have a great idea, it doesn’t necessarily mean everyone or anyone else will. Even if you’re on par with the genius of someone like Steve Jobs, there is no guarantee of success—the man himself failed big time with his doomed music social network, iTunes Ping. Launched in September of 2010, it was dead and buried just two years later.

Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Τη λίστα με τις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη σύμφωνα με το newstotalk δημοσίευσε το ινστιτούτο Legatum. Οι παράμετροι που συνυπολογίστηκαν για την δημιουργία της λίστας ήταν σύστημα υγείας και η ευημερία των κατοίκων, η ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο, η ελευθερία της εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των σεξουαλικών προτιμήσεων του ατόμου, αλλά και η ασφάλεια των πολιτών.

Venezuela’s Neighbours Walking on Eggshells


CARACAS, Jan 24 2013 (IPS) - Governments of countries in the Americas are relying on the passage of time and a relatively peaceful political atmosphere to sort out the unprecedented institutional situation in Venezuela, whose ailing president Hugo Chávez is out of the country, while the executive team tasked with carrying out his former mandate continues in office.

Krugman Takes Opera Bow as Estonia Sings Blues on Euro Wages


“Stimulate!” sings Paul Krugman’s character in a tongue-in-cheek cantata about his spat with Estonia’s president over austerity. The Nobel Prize winner’s refrain is striking a chord with the nation’s citizens.

Σκηνοθεσία η διάσωση της Ελλάδας;


Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα δεινά των Ελλήνων. «Αντί να βοηθούμε σκεπτόμαστε το δικό μας συμφέρον». Ήλθε ο καιρός να επιδείξουμε ευσπλαχνία στην Ελλάδα, εκτιμά ο γερμανός σχολιαστής Χένρικ Μ. Μπρόντερ.

ESM Chief on Euro Crisis: 'The Mood in Germany Is Often Very Aggressive'


European Stability Mechanism chief Klaus Regling: "When a country has as much debt as Greece does, there's going to be a lot of suffering. There's no way around it."Zoom
REUTERS
European Stability Mechanism chief Klaus Regling: "When a country has as much debt as Greece does, there's going to be a lot of suffering. There's no way around it."
As head of the ESM permanent bailout fund, Klaus Regling is in charge of preventing a collapse of the euro. In a SPIEGEL ONLINE interview, he discusses German worries over bailouts, the debate over aid for Cyprus and personal attacks against him.


In an interview with SPIEGEL ONLINE, he explains why he's not a popular figure in Germany and why there is no alternative to tough austerity programs for the heavily indebted euro-zone countries.

The Resource Race: China Dips Toes in Arctic Waters

Photo Gallery: China Joins Race for Arctic Resources
Photos
AP/ Xinhua

China is hungry for natural resources, and the Arctic is home to a wealth of them. Growing alarm about its ambitions has led Beijing to take a softer approach, stressing exploration and research over exploitation.

Πιονγκγιάνγκ: «Αίτημα του λαού» η πυρηνική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί «το αίτημα του λαού της».
"Η πυρηνική δοκιμή είναι αίτημα του λαού», γράφει η Rontong Sinmun επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος στο κύριο άρθρο της με τίτλο: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Έργα και ημέρες της Κυπριακής Προεδρίας

Τα αστέρια ήταν ευθυγραμμισμένα όταν η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αποτελεσματική Δανία, στο δεύτερο μισό του 2012. Στις 25 Ιουνίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της προεδρίας, η κυβέρνηση της Κύπρου, υπό τον μη δημοφιλή Κομμουνιστή πολιτικό Δημήτρη Χριστόφια, αναγκάστηκε να ζητήσει πακέτο διάσωσης (που ανέρχεται σε περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ του νησιού) για να διασώσει το τραπεζικό σύστημα. Η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που προχώρησε σε αυτό, μετά από τις Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, αλλά η πρώτη που παίρνει την ίδια στιγμή την εκ περιτροπής προεδρία, γεγονός που υπονόμευσε σοβαρά την αξιοπιστία της να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής του Συμβουλίου σχετικά με τα ζητήματα της οικονομικής μεταρρύθμισης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ένα άλλο εξοργιστικό ήρθε από το μποϋκοτάζ της Τουρκίας στην Κυπριακή Προεδρία, το οποίο όχι μόνο πάγωσε τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αλλά είχε μια αρνητική, αν και περιορισμένη, επίδραση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας γενικότερα. Τελικώς, τα εγγενή εμπόδια για την ανάληψη της προεδρίας τέθηκαν από τη γεωγραφική απόσταση του νησιού σε σχέση με τις Βρυξέλλες και από το μέγεθος της διοίκησης του τρίτου μικρότερου κράτους-μέλους της ΕΕ. Με δεδομένα αυτά τα τρομακτικά εμπόδια, το χαμηλότερο επίπεδο των προσδοκιών και το υψηλό επίπεδο της αντίληψης, αποτελεί ίσως έκπληξη το ότι η κυπριακή προεδρία κατάφερε να εμφανίσει σημαντικό αριθμό θετικών αποτελεσμάτων. Αναμφίβολα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αέναη κίνηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά επίσης και στην ρεαλιστική προσέγγιση την οποία επέδειξε η Κύπρος στη νέα της θέση.

Βασικές προτεραιότητες και αποτελέσματα
Κάθε ορθή αξιολόγηση μιας μεμονωμένης προεδρίας της ΕΕ είναι γεμάτη με δυσκολίες καθώς το έργο του Συμβουλίου υπερβαίνει το εξάμηνο εκ περιτροπής σύστημα και οι προτεραιότητες έχουν τεθεί για τρεις συνεχόμενες προεδρίες (το αποκαλούμενο τρίο). Στο δεύτερο μισό του 2012, τρεις προτεραιότητες ξεχώρισαν: η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και η οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Στην ουσία, η Κύπρος προσπάθησε να ολοκληρώσει το έργο των προκατόχων της στο τρίο, της Πολωνίας και της Δανίας. Μια ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών (π.χ. μέσω της πολιτικής για τη συνοχή), έθεσε την ημερησία διάταξη της Κύπρου εκτός από το πρόγραμμα του τρίο.

ΓΕΕΘΑ: Οι Έρευνες Υδρογονανθράκων Διευρύνουν το Χώρο Ευθύνης των Ενόπλων Δυνάμεων – Χρειάζονται Περισσότερα Μέσα

Τη σημασία προάσπισης του συνόλου του θαλάσσιου και εναερίου χώρου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός, Μιχαήλ Κωσταράκος, μιλώντας για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο διεξάγοντας έρευνες υδρογονανθράκων.
Ο Μ. Κωσταράκος μίλησε στα πλαίσια του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ενεργειακής Ασφάλειας και Αμυνας-Μελλοντικές Στρατηγικές», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, και διοργανώθηκε από τη Defencemedia.

Αντιδράσεις στην Κύπρο για δημοσίευμα του Economist

Ενόχληση προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Economist που αναφέρεται σε πιέσεις της τρόικας για εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία.
Αντιδράσεις στην Κύπρο για δημοσίευμα του Economist
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, έναντι της επιλογής για μεταφορά μέσω αγωγών, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «αποφεύγονται πιθανά προβλήματα λόγω πολιτικής αστάθειας». Ως παράδειγμα έφερε την διαφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας κατά το πρόσφατο παρελθόν, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προμήθεια αερίου και να «παγώσει» η κεντρική Ευρώπη.