Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
‘A pity they both can’t lose’
As the hulking US war machine comes to life, pivoting menacingly toward Syria, five insights and one suggestion regarding the developing situation to the north:
1) There are still fundamental differences of opinion within the Israeli security establishment as to the preferred results of the looming US offensive in Syria and the eventual outcome of the war.
1) There are still fundamental differences of opinion within the Israeli security establishment as to the preferred results of the looming US offensive in Syria and the eventual outcome of the war.
Western powers face widespread skepticism over military strike on Syria
As Western powers build their case for possible military strikes in Syria, a still-forming coalition on Wednesday confronted a chorus of resistance at home, throwing up possible delays for what initially seemed like a rapid timetable for action.
In Britain, Washington’s staunchest military ally, the ghost of faulty intelligence used to justify the 2003 invasion of Iraq hung over Prime Minister David Cameron’s push to punish the government of President Bashar al-Assad after last week’s alleged chemical attack near Damascus.
Υπάρχει προηγούμενο για τη δράση κατά της Συρίας
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία βαλκανικών πολέμων, ένας από εμάς έγραψε βιβλίο σχετικά με τα διδάγματα από τις ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις. Ένα από τα αυτά τα διδάγματα, σε σχέση με τον πόλεμο στη Βοσνία, προήλθε από τη συνειδητοποίηση ότι «στην πράξη, το να ξεπεραστεί η παράλυση ενός πολέμου που απειλεί αξίες αλλά όχι-άμεσα- τη βασική ασφάλεια, απαιτούσε μια ουσιαστική σύγκλιση της οργής και της αποφασιστικότητας μεταξύ των βασικών δυτικών συμμάχων». Η εμπειρία αυτή πρότεινε:
«ένα τελικό συμπέρασμα…. Ότι είναι ίσως το πιο απογοητευτικό για τους αναλυτές και τους σχεδιαστές. Η αμοιβαία παράλυση –ακόμη και εν όψει του μεγάλου κακού- είναι στη φύση μιας δημοκρατικής συμμαχίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κρίσεις πρέπει πραγματικά να «ωριμάζουν» προτού οι εξωγενείς δυνάμεις μπορούν να ενωθούν και να τις αντιμετωπίσουν. Από τη στιγμή που θα ωριμάσουν ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευκαιρίας για μια αποτελεσματική επέμβαση, θα έχει χαθεί.
Διακυβεύονται πολλά για την Κίνα στη Μέση Ανατολή, αλλά... δεν μπορεί να τα φτάσει
Η επιδείνωση της διαμάχης στη Συρία έχει εκθέσει μια δυσάρεστη αλήθεια πίσω από την αγαπημένη, μη παρεμβατική πολιτική της Κίνας: το Πεκίνο δεν μπορεί να κάνει πολλά για να επηρεάσει τα γεγονότα ακόμη και εάν το ήθελε.
Έχοντας αδύναμες και μη δοκιμασμένες στρατιωτικές δυνάμεις, ανίκανες να προβάλουν δύναμη στη Μέση Ανατολή, η Κίνα μπορεί μόνο να παίξει ένα χαμηλό ρόλο κλειδί, σε μια περιοχή που είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια.
Έχοντας αδύναμες και μη δοκιμασμένες στρατιωτικές δυνάμεις, ανίκανες να προβάλουν δύναμη στη Μέση Ανατολή, η Κίνα μπορεί μόνο να παίξει ένα χαμηλό ρόλο κλειδί, σε μια περιοχή που είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια.
Άσαντ: Η Συρία θα νικήσει Ο πρόεδρος Ασαντ δηλώνει ότι η Συρία θα βγει «νικητής»
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η χώρα του θα βγει «νικητής» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπαρ του Λιβάνου.
Αρκετές χώρες της Δύσης, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, κάνουν λόγο για στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ Βρετανικά μαχητικά θωρακίζουν τις κυπριακές βάσεις - Ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο
Σε ευρύτερη κλιμάκωση οδηγείται η συριακή κρίση ύστερα από τις πληροφορίες ότι η Ρωσία εντείνει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, αλλά και τις προληπτικές κινήσεις της RAF πάνω από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου.
Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία αποστέλλει ένα αντιτορπιλικό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή.
Πώς θα εκδιωχθεί ο Άσαντ Και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να το προσπαθήσουν
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία ως «αναμφισβήτητη» πραγματικότητα - ένα θέμα που δεν μπορεί να τύχει διαφωνίας. Το ονόμασε «ηθική αισχρότητα» κι έριξε το φταίξιμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η δήλωση ήταν μια απροκάλυπτη ομιλία πολέμου. Το μόνο ερώτημα τώρα είναι ποια μορφή θα πάρει αυτός ο πόλεμος και πόσο καιρό θα διαρκέσει η μάχη.
Ένας διαδηλωτής κατά των ισραηλινών αεροπορικών χτυπημάτων την συριακή Σανάα κρατά την φωτογραφία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ νωρίτερα φέτος. (Khaled Abdullah / Courtesy Reuters)
Πολλές είναι οι φήμες που κυκλοφορούν. Μια είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα προτιμούσε μια απλή «τιμωρητική» εκστρατεία. Ορισμένες διαρροές σε συγκεκριμένο χρόνο στα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά μια τέτοια στρατηγική δεν θα επιτύχει τίποτα, αν ο στόχος είναι να αποτρέψει το καθεστώς Άσαντ να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε έξι-επτά χειρουργικές επιθέσεις στις κρύπτες προηγμένων όπλων στο εσωτερικό της Συρίας, πιθανόν επειδή προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο ίδιος ο αριθμός των επιχειρήσεων πιστοποιεί πόσο λίγο έχει αλλάξει νοοτροπία ο Άσαντ: εξακολουθεί να εισάγει υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)