Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μόνο Αμμόχωστο βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες


ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÌÅ ÔÏÍ ÁÍÔÉÐÑÏÅÄÑÏ ÔÙÍ ÇÐÁ

Του Κώστα Βενιζέλου
Δυναμικό είναι το μπάσιμο των Αμερικανών στο Κυπριακό ενώ είναι σαφές πως διαπιστώνεται μια αλλαγή κλίματος στην Ουάσινγκτον έναντι της Λευκωσίας. Η αλλαγή του κλίματος συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή και το φυσικό αέριο και λιγότερο με την Κύπρο. Ρόλο σε αυτή την αλλαγή κλίματος διαδραματίζει και το Ισραήλ, τα συμφέροντα του οποίου ταυτίζονται πλήρως με τις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται και μέσω Κύπρου.

Αιχμές από το ΕΛΛΙΝΥ για τις Καθυστερήσεις στις Έρευνες Υδρογονανθράκων



2 Οκτωβρίου 2013 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ – www.elliny.gr) παρακολουθεί, όπως πάντα, με
μεγάλη υπευθυνότητα και ανησυχία τις εξελίξεις στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (Ε&Π
Υ/Α) στη χώρα μας.

Group of international experts tasked with dismantling Syria’s chemical arsenal enter country

An advance group of international inspectors arrived in Syria on Tuesday to begin the ambitious task of overseeing the destruction of President Bashar Assad’s chemical weapons program, kicking off a mission that must navigate the country’s bloody civil war as well as the international spotlight.
Bilal Hussein/Associated Press - A convoy of inspectors from the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons prepares to cross into Syria at the Lebanese border crossing point of Masnaa, eastern Bekaa Valley, Lebanon on Oct. 1, 2013.
Twenty inspectors from a Netherlands-based chemical weapons watchdog crossed into Syria from neighboring Lebanon on their way to Damascus to begin their complex mission of finding, dismantling and ultimately destroying an estimated 1,000-ton chemical arsenal.

ADECCO: ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, Με το χαρτί της ανεργίας εκβιάζουν οι εργοδότες

Το κοκαλιάρικο χέρι της ανεργίας είναι το κοινό μοτίβο που χρησιμοποιούν οι εργοδοτικές ενώσεις και μεμονωμένα τα αφεντικά των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είτε για να μην πληρώνουν, είτε να καθυστερούν μήνα το μήνα μισθοδοσίες, είτε να ζητούν περικοπές αποδοχών, είτε να εκβιάζουν με κλεισίματα και απολύσεις, είτε όλα μαζί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ομίλου Adecco, που παρέχει υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείουΤο 68% όσων ερωτήθηκαν, εκτιμούν, ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, το 23%, ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9% ,ότι έχουν βελτιωθεί.

Επιδεινώνονται οι Σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Την απόφαση της Τουρκίας να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αγκυρα και να υποβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση των λεπτομερειών έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή εναντίον στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

ΟΡΓΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Επιμένουν οι Τούρκοι για κινεζικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε σήμερα της επιλογής της χώρας του να αποκτήσει πυραύλους μακρού βεληνεκούς που παράγονται από την Κίνα για να ενισχύσει την άμυνά της, μια απόφαση η οποία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους αμερικανούς συμμάχους της.

Επιμένουν οι Τούρκοι για κινεζικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
"Οι Κινέζοι μάς έκαναν την καλύτερη τιμή", διευκρίνισε ο Ισμέτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα "Βατάν" και δικαιολόγησε την επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης με το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία έχει δεχθεί να προχωρήσει στη συμπαραγωγή των όπλων αυτών με την Τουρκία.

Κρίσιμες ώρες για τις ΗΠΑ, στα άκρα η πίεση των Ρεπουμπλικανών στον Ομπάμα

Επειτα από τρία χρόνια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, τελικά συνέβη το απευκταίο: το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε χθες τα ξημερώματα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ομπάμα να αναστείλει μερικώς τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών της και να θέσει σε αργία περίπου 700 χιλιάδες υπαλλήλους της.


Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, διότι ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα διστάσουν να εμποδίσουν και την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού δημοσίου χρέους και τεχνικά να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε στάση πληρωμών με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η σταθερή απήχηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία είναι στη μέση μιας ακόμη υπαρξιακής πολιτικής κρίσης - και κατά κάποιο τρόπο, ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρωθυπουργός, βρίσκεται στο επίκεντρό της ακόμα φορά. Το Forza Italia, το κόμμα τού Μπερλουσκόνι, , την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς στην Ιταλία, εάν μια νομοθετική Επιτροπή ζητήσει από τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί από την έδρα του στο κοινοβούλιο, υποχρεώνοντάς τον έτσι να ξεκινήσει να εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους για φορολογική απάτη. Η πρόσφατη περίοδος πολιτικής αστάθειας δεν προκάλεσε μόνο έναν ακόμη κλασικό γύρο ύβρεων μεταξύ των μελών τής πολιτικής τάξης τής Ιταλίας. Έχει επιδεινώσει δραματικά τις προοπτικές τής ήδη εύθραυστης οικονομίας τής Ιταλίας, τρομοκρατώντας τους επενδυτές και οδηγώντας την οικονομική μεταρρύθμιση σε ημιπαράλυση. Η χρηματαγορά τού Μιλάνου υποχώρησε κατά 1,2%, την περασμένη Δευτέρα. Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να μην έχει κανέναν ενδοιασμό να διακινδυνεύσει το μέλλον τής χώρας του για να σώσει το κεφάλι του, ακόμη και αν είναι αυτό προσωρινό.
O Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο (Courtesy Reuters)

Φυσικά, τίθεται το ερώτημα γιατί μπορεί ακόμα και το κάνει. Με βάση όλες τις εκτιμήσεις, η πολιτική σταδιοδρομία τού Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι ο άνθρωπος του οποίου η πιο διακεκριμένη συμβολή στη χώρα του, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς του υπηρεσίας ως πρωθυπουργός, ήταν η εφευρετικότητα στις σεξουαλικές του περιπέτειες. Στα είκοσι χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη εκλογή τού Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα τής δυτικής Ευρώπης με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Τυγχάνει απροκάλυπτης περιφρόνησης - όχι μόνο από την πρώην γυναίκα του, που τελικά αντιτάχθηκε στην αμετανόητη τάση του για μοιχεία, αλλά και από τους περισσότερους ηγέτες διεθνώς (η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρρευση της τελευταίας κυβέρνησής του). Όταν το δικαστήριο τον καταδίκασε τελικά για φοροδιαφυγή, νωρίτερα φέτος , ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η μεγάλη εθνική περιπέτεια του Μπερλουσκόνι έφτανε στο τέλος της. Θα έκανε, όμως, για ακόμη μια φορά λάθος.