Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Εκλογές με τα βλέμματα στραμμένα στην ακροδεξιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό, αντισημιτικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Jobbik αναμένεται να λάβει υψηλά ποσοστά παρότι πρώτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Oρμπαν.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, ωστόσο κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό που θα κατακτήσει το ακροδεξιό Jobbik
Το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, ωστόσο κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό που θα κατακτήσει το ακροδεξιό Jobbik
Η ευρωπαϊκή αλλά και η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά την εκλογική αυτή αναμέτρηση αφού το ενδεχόμενο το Jobbik να βγει εξαιρετικά ενισχυμένο αποτελεί σημαντική ένδειξη και για την απόδοση εν γένει των ακροδεξιών κομμάτων στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Οι αγορές «αναβάθμισαν» την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν...

Μπορεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να μην προχώρησε χθες σε αλλαγή της βαθμολογίας του για την Ελλάδα, αλλά οι αγορές δεν περίμεναν ούτως ή άλλως την ανακοίνωσή της για να δείξουν την εμπιστοσύνης τους στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας ομολογιακής έκδοσης -που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα- η αγορά διατήρησε και χθες σε προ Μνημονίου επίπεδα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Γεγονός, το οποίο μεταφράζεται από αναλυτές ως ψήφος εμπιστοσύνης στα όσα έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα μας.





Ωστόσο, ερωτήματα δημιουργεί η στάση της Moody’s. Τελευταία φορά που άλλαξε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα ήταν στις 2 Μαρτίου 2012. Δηλαδή, την εποχή που πραγματοποιήθηκε το PSI, και τότε είχε αποφασίσει να χαρακτηρίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με «C», που αντιστοιχεί σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Κίνηση που τότε θεωρούνταν φυσιολογική λόγω του PSI, ενώ και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s και Fitch) είχαν πράξει το ίδιο.