Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Αποψη: Νίκη Ερντογάν χωρίς τουρκικό αντίκρισμα

O Ερντογάν ώθησε το εκλογικό σώμα στο δίλημμα μεταξύ αυτοδυναμίας του AKP και παράτασης της ανασφάλειας.









Η απρόσμενη –βάσει δημοσκοπήσεων– αυτοδυναμία του AKP αποτελεί μία προσωπική νίκη του Τούρκου προέδρου. Επενδύοντας στην πόλωση, χειραγωγώντας τα ΜΜΕ και ενεργοποιώντας τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, κατάφερε τον σκοπό του. Μάλιστα, η πρόσφατη βομβιστική ενέργεια κατά Κούρδων στην Αγκυρα λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο, στη λογική πως υπό συνθήκες αβεβαιότητας έπρεπε να προκύψει μία επιλογή σταθερότητας. O Ερντογάν ώθησε το εκλογικό σώμα στο δίλημμα μεταξύ αυτοδυναμίας του AKP και παράτασης της ανασφάλειας, που δεν αντέχει και η κλυδωνιζόμενη οικονομία, εμφανιζόμενος –οξύμωρα– ως εγγυητής της επιστροφής στην ομαλότητα.

Το Κουαρτέτο της ΑΟΖ

Το κουαρτέτο της ΑΟΖ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το κουαρτέτο των δανειστών μια και είναι πολύ πιο πλούσιο κουαρτέτο. Αυτό το κουαρτέτο, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάθονται πάνω σε τρισεκκατομύρια δολάρια υδρογονανθράκων. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για καιρό τώρα, ψάχνουν τους κρυμμένους θησαυρούς που βρίσκονται στους βυθούς της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά εμείς, απλώς χαζεύουμε τους τρεις φίλους μας να ψάχνουν στις θάλασσές τους και δεν κάνουμε καμία κίνηση να ξυπνήσουμε και, επιτέλους, να τους μοιάσουμε και εμείς.
AOZ-KOUARTETO01-777x408Είναι πράγματι λυπηρό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και να παριστάνουμε ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη από γεωτρήσεις στην περιοχή μας, μια και καμία από τις τελευταίες τέσσερις ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έδωσε σημασία σε αυτό τον τομέα αλλά, ουσιαστικά, τον παραμέλησε.