Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επέμβαση, δια αντιπροσώπων στο Σιιτικό Ιράν και το καθεστών του Ασσάντ. The Turkish central news




Σύμφωνα με την Turkish Daily News το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία κερδίζει έδαφος. Η Washington Post ήδη από τα μέσα αυτού του μήνα αποκάλυψε ότι καλύτερης ποιότητας όπλα φτάνουν στα χέρια αντικαθεστωτικών στη Συρία από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως το συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς διαφαίνεται ότι η σύγκρουση είναι πια αναπόφευκτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μια ακόμη πηγή προμηθειών είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει αναπτύξει δίοδο επικοινωνίας με τους αντικαθεστωτικούς.

Η Post καταλήγει ότι μέσα στις προσφιλής επιλογές της Ουάσιγκτον είναι η καταστροφή της αεράμυνας της χώρας με εναέριες επιθέσεις.

Τι πρέπει ο Ολλάντ να πει στη Γερμανία Martin Wolf





Οι εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα φανερώνουν  τα πρώτα σημάδια εξουθένωσης από τη λιτότητα. Ο Πρόεδρος Ολλάντ διαλαλεί ότι η αποστολή του είναι να φροντίσει να ειδωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα της ανάπτυξης και της ευημερίας. Πόσο πιθανό είναι να επιτύχει;

Η δημοσιονομική αυστηρότητα δε βελτιώνει τους δείκτες στις οικονομίες σε ύφεση. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το εγχώριο προϊόν θα αυξάνεται από το 2008 έως το 2013 στις Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Θα μειωθεί λίγο στην Ελλάδα αλλά μονάχα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τα πιο τρομακτικά δεδομένα αφορούν στην ανεργία. Το ποσοστό των νέων μέχρι τα 25 που είναι άνεργοι αγγίζει το 51 τοις εκατό για την Ελλάδα, το 36 τοις εκατό στην Πορτογαλία και στην Ιταλία και το 30 τοις εκατό στην Ιρλανδία. Στη Γαλλία ένα στους πέντε νέους δε βρίσκει απασχόληση. Πόσο ακόμη θα ανέχονται οι πολίτες αυτές τις αποδόσεις της ηγεσίας τους; Ήδη έκανε την εμφάνιση του το φαινόμενο των ψήφων διαμαρτυρίας. Ο Σαρκοζύ ήταν ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που έχασε τις εκλογές μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Πόσο ισχυρή είναι η κινέζικη οικονομία; The economist




Αναμφίβολα, το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αξίζει της προσοχή μας. Όταν η βιομηχανική παραγωγή της, ο τομέας κατασκευών και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μειώνονται, οι διεθνείς αγορές ταλανίζονται. Όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας χαλαρώνει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της τα αποτελέσματα είναι ισότιμα με αυτά των ενεργειών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τσιαμπάο κάνει δηλώσεις για την παγκόσμια οικονομία η επιρροή του είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των Ευρωπαίων ηγετών μαζί.

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως φαίνονται. Παραδόξως, η κινέζικη οικονομία είναι αναποτελεσματική και σε κάποιους τομείς αρκετά δυσκίνητη. Ωστόσο, δε φαίνεται να δικαιώνονται αυτοί που προβλέπουν την κατάρρευση της εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Για την ώρα, αποδεικνύεται ανθεκτική. 

Η εύθραυστη Ευρώπη πρέπει να αλλάξει άμεσα Martin Wolf




Νιώθω μια συμπάθεια για του Γερμανούς. Όχι γιατί συμφωνώ με την οπτική τους για τα αίτια και το φάρμακο της κρίσης αλλά γιατί η Γερμανική ελίτ ήταν η μόνη που είχε κατανοήσει τι θα φέρει η ευρώ-εποχή. Γνώριζαν ότι η νομισματική ένωση δε μπορούσε να επιβιώσει δίχως την πολιτική ένωση. Οι Γάλλοι αντίθετα εκείνη την περίοδο επιζητούσαν να αποδεσμευτούν από τα δεσμά της νομισματικής πολιτικής της γερμανικής Bundesbank. Σήμερα, δυο δεκαετίες μετά οι εταίροι βιώνουν ένα επίπονο μάθημα.

Αναλογιστείτε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαν διατηρηθεί τα εθνικά νομίσματα. Τα επιτόκια δανεισμού των χωρών σε κρίση θα ήταν μάλλον υψηλότερα, οι φούσκες στο στεγαστικό τομέα και τα δημοσιονομικά ελλείμματα μικρότερα. Όταν θα ξεσπούσε η κρίση τα νομίσματα των χωρών της περιφέρειας θα υποτιμούνταν έναντι του μάρκου και για όποια ανισορροπία εμφανίζονταν στις οικονομίες από εκεί και πέρα θα κατηγορούνταν πρόσωπα στο εσωτερικό της εκάστοτε χώρας.  

Το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του για την απόκτηση εξελιγμένου οπλισμού από την Τουρκία. The Turkish Central News




Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό στον οποίο φαίνεται να εισέρχεται η περιοχή. Αφετηρία για το Ισραήλ είναι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει περισσότερο εξελιγμένα όπλα.

Ισραηλινές διπλωματικές πηγές φανερώνουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για απόκτηση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων μεταφοράς πυραύλων έχουν δυσαρεστήσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο θα βλάψει την υπεροχή των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων και θα εκκινήσει ένα σπιράλ εξοπλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.