Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κατ' αρχήν «ναι» από το καθεστώς Άσαντ για εκεχειρία


«Ναι», υπό... προϋποθέσεις, είπε το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρόταση για εκεχειρία, κατά τη διάρκεια των ημερών της μουσουλμανικής εορτής Έιντ Αλ Αντχά.

Όπως ανακοίνωσε από τη συριακή κρατική τηλεόραση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο συριακός στρατός θα εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής μέχρι τη Δευτέρα.

ΥπΕΘΑ: Διερευνάται η αμερικανική πρόταση για τα άρματα μάχης M1A1 Abrams


Το ΥπΕΘΑ αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς για την αποδοχή ή μη της παραχώρησης 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams.

Με έγγραφό του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για προμήθεια αρμάτων μάχης, ενώ αναφέρει ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση πρότασης των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Abrams στον Ελληνικό Στρατό. Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, Θοδωρή Δρίτσα, Αγνής Καλογερή και Βασίλη Χατζηλάμπρου στην οποία καλούσαν τον υπουργό να εξηγήσει «πώς, ενώ παραμένει χωρίς δημοκρατική έγκριση από τη Βουλή ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εξοπλιστικών προγραμμάτων, προωθούνται διαδικασίες προμήθειας αρμάτων μάχης». 

Νέες αποκαλύψεις από το WikiLeaks


Ο ιστότοπος WikiLeaks άρχισε να δημοσιεύει σήμερα υλικό που όπως ανέφερε περιλαμβάνει περισσότερους από 100 φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας οι οποίοι αναφέρονται λεπτομερώς στις στρατιωτικές πολιτικές κράτησης σε στρατόπεδα στο Ιράκ και στη βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο τα έτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον αμερικανικών στόχων.


Σε ανακοίνωσή του το WikiLeaks επικρίνει τους κανονισμούς που, όπως αναφέρει, οδήγησαν σε καταχρήσεις και ατιμωρησία και κάλεσε τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα για την έρευνα αυτού που αποκάλεσε «πολιτικές ασυδοσίας».

Οι Έλληνες εφοπλιστές θα συμβάλουν στην προσπάθεια μέσα από φορολογικά έσοδα



Την υπογραφή συμφωνίας κατανόησης μεταξύ κυβέρνησης και πλοιοκτητών του εμπορικού στόλου ώστε να εξασφαλιστούν, μέσω της καταβολής φόρου φορτίου, επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, το διάστημα 2013-2016, προβλέπει το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ.Βενιάμης πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, θα συμβάλουν στην προσπάθεια μέσα από φορολογικά έσοδα, που έχει ανάγκη ο τόπος.

NY Times: "Ανασφάλιστος στην Ελλάδα"...


image
Ρεπορτάζ των New York Times κάνει λόγο για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες στη χώρας μας στο τομέα της υγείας.
«Εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος και σχολιάζει ίσως μία από τις πιο άγριες εικόνες που έχει αντιμετωπίσει στη καριέρα του.
Πρόκειται για μία 58χρονη καρκινοπαθή γυναίκα που όταν επισκέφθηκε τον κ. Συρίγο, ο όγκος είχε πλέον το μέγεθος πορτοκαλιού, είχε σκίσει το δέρμα της και είχε δημιουργήσει μία πληγή που η γυναίκα την κάλυπτε με χαρτοπετσέτες.

«Όταν την είδαμε μείναμε άφωνοι. Όλοι έκλαιγαν. Αυτές οι καταστάσεις περιγράφονται στα ιατρικά βιβλία, αλλά ποτέ δεν τις αντιμετώπιζες γιατί, μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σε αυτή τη χώρα μπορούσε να λάβει βοήθεια».

Συμφωνία για 18 μαχητικά F-16 υπέγραψε το Ιράκ

Το Ιράκ υπέγραψε με τις Η.Π.Α νέα συμφωνία για την αγορά επιπλέον 18 αεροσκαφών F-16, μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για την αγορά συνολικά 36 αεροσκαφών.



Η αρχική συμφωνία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2011, και αφορούσε στην αγορά 18 μαχητικών, αξίας $3 δις. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η δεύτερη παρτίδα θα είναι έτοιμη μετά από 4 χρόνια. 

Ο Ιρακινός Υπ. Άμυνας, Sadoun al-Dulaimi, δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στην Βαγδάτη ότι το νέο συμβόλαιο δεν διαφέρει από το πρώτο και η υλοποίησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.
Ο Duliami επίσης ανέφερε ότι το Ιράκ συνομιλεί με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά συστημάτων αεράμυνας, καθώς επίσης και ελικοπτέρων Apache.

Την εμφάνισή του έκανε το πρώτο άρμα μάχης τουρκικής κατασκευής

Πρόκειται για το Altay, το πρώτο άρμα μάχης, τουρκικής κατασκευής, το οποίο έκανε την εμφάνισή του την εβδομάδα που μας πέρασε.



Το Altay είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Koç Holding's Otokar, με τη Hyundai Rotem και τη γερμανική MTU.
Η φάση του σχεδιασμού ολοκληρώθηκε και οι πρώτες δοκιμές έλαβαν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή στην επαρχία Sakarya's Arifiye, όπου εδρεύει το πρώτο κέντρο δοκιμών αρμάτων της Otokar. Παρόντες, ήταν και Τούρκοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμφωνία «πακέτο» με πρωτοφανείς όρους


Την «ουρά» των πρόσφατων δηλώσεων Σόιμπλε περί νέων μηχανισμών ελέγχου και της αιχμής Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» φέρνει στην επιφάνεια αναλυτικό δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Ξένους τεχνοκράτες επιβάλλουν στην Αθήνα», που αναδημοσιεύει πλήρως το Euro2day.gr . 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της πολυαναμενόμενης δόσης, επίκειται συμφωνία που θα διασφαλίζει 2ετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 16-18 δισ. ευρώ. 

Φόρος στα τσιγάρα και στις ανθυγιεινές τροφές


Την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στις ανθυγιεινές τροφές που «κολυμπάνε» στο λίπος και στο αλάτι προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ετήσια έσοδα από το μέτρο αυτό θα άγγιζαν ακόμη και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας οικονομική ανάσα στον υπό... πτώχευση ΕΟΠΥΥ. 

Τον δρόμο άλλωστε άνοιξε πέρυσι η Δανία, που υιοθέτησε πρώτη σε επίπεδο κρατών τη θέσπιση φόρου στα κορεσμένα λίπη. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο που χαιρέτησαν τη «γενναία» αυτή απόφαση, όπως τη χαρακτήρισαν, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν δίνεται λύση στο διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Το παράδειγμα όμως δίνει και η Γαλλία, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στην μπίρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Οι επιστήμονες της ΕΣΔΥ επισημαίνουν ότι πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του τομέα της Υγείας και κυρίως του ΕΟΠΥΥ, η επιβολή ειδικού φόρου στο κάπνισμα και στα λιπαρά θα συμβάλουν σημαντικά στην υγεία των Ελλήνων.

ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ BBC «Δαγκωτό» Ομπάμα ψηφίζει ο πλανήτης

Μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για τους διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με γκάλοπ του BBC σε 21 χώρες, ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει σαφή προτίμηση στον Μπαράκ Ομπάμα και αν είχε την δυνατότητα θα τον ψήφιζε για μια δεύτερη θητεία.
«Δαγκωτό» Ομπάμα ψηφίζει ο πλανήτης
Κατά μέσο όρο το 50% προτιμά τον Ομπάμα, ενώ μόλις το 9% τάσσεται υπέρ του Μιτ Ρόμνεϊ. O Oμπάμα αναδεικνύεται νικητής στις 20 από τις 21 χώρες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση. Μοναδική εξαίρεση το Πακιστάν, όπου οι περισσότεροι προτιμούν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Σκληρές μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Αφγανιστάν

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 25 μαχητές των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένου του «σκιώδους κυβερνήτη» της επαρχίας Φαριάμπ, σε συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας οι οποίες στοίχισαν επίσης τη ζωή σε πέντε αστυνομικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.


Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους οι άνδρες του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, επικεφαλής των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ, επιτέθηκαν χθες στην αγορά ενός χωριού. «Σκότωσαν πέντε αστυνομικούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Σατάρ Μπαρέζ, αντικυβερνήτης της επαρχίας, προσθέτοντας ότι αφού ενημερώθηκαν για το επεισόδιο οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και «25 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν περιλαμβανομένου του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, του σκιώδους κυβερνήτη τους στην Φαριάμπ».

Could drug decriminalization save Brazil’s slums?

Brazil has been struggling with drug violence for years. The problem got so bad that the country passed a law in 2006 to distinguish between dealers and users in handing out sentences, meant to reduce the overwhelming pressure on the justice and jail systems and to better single out dealers. But since then, the number of Brazilians in prison for drug charges has more than doubled and its total prison population has grown by 37 percent, according to official statistics.
Brazilian troops patrol a shantytown in Rio de Janeiro. (CHRISTOPHE SIMON/AFP/Getty Images)

Now, a prominent Brazilian think tank called the Igrapé Institute has released a surprising list of policy proposals to address the problem. The think tank had organized a special committee called Pense Livre (“think free” in Portuguese) to rethink the country’s drug policy. Its four-point plan, translated by the folks at Riorealblog and flagged today by GlobalVoices, starts with drug decriminalization:

FT: Ο ελληνικός προϋπολογισμός «υπό διεθνή έλεγχο»


Για «υποχρεωτική πρόσληψη» ξένων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στη συλλογή φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις πιέζει, σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική πλευρά την Αθήνα σε αντάλλαγμα της διετούς επιμήκυνσης. 

Τα μέτρα «θα ξεπερνούν τον μέχρι τώρα διεθνή έλεγχο» στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, αναφέρει η εφημερίδα.

Dallara (IIF): Δεν είμαστε υπέρ της επαναγοράς χρέους


Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει με το IIF σχετικά με την πιθανότητα να επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων στις τρέχουσες τιμές της αγοράς για να μειώσει το επίπεδο χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το IIF, δεν θα ήταν υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dallara.

Der Handelsblatt: Βοήθεια 16- 18 δισ. θα προσφέρει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη


Νέα οικονομική βοήθεια, ύψους 16-18 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζει να προσφέρει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βοήθεια δεν αποκλείεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, ενώ επισημαίνεται ότι το νέο δάνειο θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το δημοσίευμα, η ευρωζώνη προτίθεται να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους, πιθανόν με μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων ή και με επιμήκυνση της διάρκειάς τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Handelsblatt», η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει ελληνικό χρέος, θέμα που επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ.