Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αμυντικός προϋπολογισμός προ-Ιμίων εποχής


Χαμηλό εικοσαετίας θα καταγράψουν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το επόμενο έτος, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2013 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2013 θα ανέλθει σε €2.646 εκατ. , μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012 με τις πιστώσεις να καλύπτουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανελαστικές δαπάνες όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα.
 
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα σημάνει το τέλος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το σκέλος των εξοπλιστικών δαπανών που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αφορά αποκλειστικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιοτέρων προγραμμάτων προμηθειών ενώ ως “προμήθειες αμυντικού υλικού” λογίζονται οι προμήθειες ανταλλακτικών και λοιπών υλικών συντήρησης εξοπλισμού, πλέον των καυσίμων. Το γεγονός αυτό θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού και καταρρίπτει τα μυθεύματα περί εξοικονόμησης πόρων από την μείωση των (ανύπαρκτων) εξοπλιστικών δαπανών.

Bloomberg Backs Obama, Citing Climate Change


In a surprise announcement, Mayor Michael R. Bloomberg said Thursday that Hurricane Sandy had reshaped his thinking about the presidential campaign and that as a result he was endorsing President Obama.
Mr. Bloomberg, a political independent in his third term leading New York City, has been sharply critical of both Mr. Obama, a Democrat, and Mitt Romney, the president’s Republican rival, saying that both men have failed to candidly confront the problems afflicting the nation. But he said he had decided over the past several days that Mr. Obama was the best candidate to tackle the global climate change that the mayor believes contributed to the violent storm, which took the lives of at least 38 New Yorkers and caused billions of dollars in damage.

Διακοπή επιτηδεύματος και μαύρη εργασία


image


«Μπήκα στο 


επάγγελμα το 1984. Τότε δεν ήταν καν υποχρεωτική η εγγραφή στο ΤΕΒΕ. Δεν είχαμε ΦΠΑ, ούτε καταστάσεις πελατών - προμηθευτών. Οι υπολογιστές ήταν άγνωστοι. Οι φάκελοι στην εφορεία ήταν όλοι χειρόγραφοι. Η γραφειοκρατία, βεβαίως, μεγάλη. Τα βιβλία μου, κουτσά στραβά, τα κατάφερνα μόνος μου, χωρίς λογιστή. Έγραφα όλα μου τα έσοδα, τα δήλωνα όλα. Δε λάδωνα ποτέ, τους έλεγα ‘ορίστε ελέγξτε ό,τι θέλετε’. Καταλάβαιναν ότι δεν έχουν να βγάλουν τίποτα από μένα, δεν έλεγχαν τίποτα, πλήρωνα κανονικά το φόρο μου. Ακριβώς ό,τι μου αναλογούσε, ούτε πάνω, ούτε κάτω.

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει “βόμβα” στο 3ο Μνημόνιο – Αντισυνταγματικό το μαχαίρι σε συντάξεις και των δώρων


Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως από 5% έως 15%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους (1.1.2013) αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67-ο έτος της ηλικίας και από την ίδια χρονική στιγμή (1.1.2013) καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Και τώρα πλέον το Μαξίμου είναι σε κόκκινο συναγερμό, καθώς πέρα από τους κυβερνητικούς τριγμούς που κάνουν αμφίβολη την ψήφιση των μέτρων, πλέον έχει να αντιμετωπίσει και το γεγονός πως οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Κερδισμένοι και μη της παγκοσμιοποίησης


Πολύ σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύουν με ποιον τρόπο η παγκοσμιοποίηση άλλαξε άρδην τη δυναμική της παγκόσμιας παραγωγής εισοδήματος - εξέλιξη που πιθανότατα να μην αρέσει σε κάποιους.
Στη διαδικασία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς οικονομολόγους της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εικοσαετία 1988-2008, υπάρχουν οι πολύ κερδισμένοι, οι λιγότερο και οι καθόλου. Αυτοί οι τελευταίοι θεωρούνται και χαμένοι, χωρίς όμως να έχουν χάσει κάτι - εξάλλου, δεν είχαν και τίποτε για να χάσουν.

Lipsky: Η λιτότητα εμποδίζει την ανάκαμψη



Οι προσπάθειες για διάσωση της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της χώρας, δήλωσε στο Bloomberg το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, John Lipsky

«Είναι απογοητευτικό διότι ορισμένα από αυτά ήταν ξεκάθαρα από την αρχή με πολλούς τρόπους», δήλωσε. «Αισθάνομαι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα».

Αυξήθηκε το κόστος παραμονής στο ευρώ!



Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα γίνεται "επαίτις" είναι επόμενο να περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της και να υπακούει στα κελεύσματα των δανειστών της. 

Αν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει είτε να βρει άλλους, "πιο ευαίσθητους" χρηματοδότες είτε να τυπώσει δικό της νόμισμα με όλες τις δυσάρεστες συνέπειεςπου αυτό συνεπάγεται όταν τα δίδυμα ελλείμματά της, δημοσιονομικό και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν είναι υπό έλεγχο. 

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μεγάλο μέρος του κόσμου και του πολιτικού προσωπικού είτε πιστεύει στα θαύματα, π.χ. χρηματοδότηση από τρίτους με ευνοϊκούς όρους, είτε θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτύχει περισσότερα στη διαπραγμάτευση ποντάροντας στο υψηλό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ για τους δανειστές-εταίρους. 

Αντίθετα, μειοψηφία αποτελούν εκείνοι που θεωρούν ότι η χώρα θα έπρεπε ευθύς εξαρχής να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και κατόπιν να ζητήσει από τους δανειστές να γίνουν αλλαγές, επικαλούμενη αστοχίες και σφάλματα πολιτικής. 

Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα περάσουν τα μέτρα»


Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα περάσουν τα μέτρα»
Tην αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή και πως τα μέτρα θα υπερψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Eurogroup: Σενάριο επαναγοράς ομολόγων για βιωσιμότητα του χρέους


Eurogroup: Σενάριο επαναγοράς ομολόγων για βιωσιμότητα του χρέους
Η μάχη για τη διευθέτηση του πλέον περίπλοκου ζητήματος για την οριστικοποίηση της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, δηλαδή της βιωσιμότητας του χρέους της, άρχισε την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το σενάριο της επαναγοράς ομολόγων, το οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προβάλει ως η βασικότερη επιλογή, ενώ παράλληλα εξετάζεται σοβαρά η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων στο πλαίσιο του Μνημονίου Ι.

Δεν δεχόμαστε τις αλλαγές στα εργασιακά, λέει στον Independent o Φώτης Κουβέλης


Δεν δεχόμαστε τις αλλαγές στα εργασιακά, λέει στον Independent o Φώτης Κουβέλης
«Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να στηριχθούν από εξαντλημένους εργαζόμενους» τονίζει ο Φ.Κουβέλης      
Τη σκληρή γραμμή στο θέμα των εργασιακών διατηρεί η ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Τhe Independent, ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν γίνονται αποδεκτές, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν βοηθούν στο να πετύχει η χώρα τους στόχους της, καθώς δεν συμβάλουν στη μείωση του χρέους και των δαπανών. Όπως επισημαίνει, είναι ανυποχώρητος στο «όχι» απέναντι σε μέτρα που «συντρίβουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Credit Suisse: 40 δισ. ευρώ θα κοστίσει η διετής παράταση


image
Το χρηματοδοτικό χάσμα από τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Credit Suisse ενώ από το ποσό αυτό, τα 30 δισ. ευρώ είναι η καθαρή αύξηση από το αρχικό πρόγραμμα, έναντι των 25 δισ. ευρώ που φαίνεται να εκτιμά η ελληνική πλευρά.

Τα 40,4 δισ. ευρώ που εκτιμά η CS προϋποθέτουν ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι αρκετά, αφού οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανάγκη θα αυξήσει περαιτέρω το «άνοιγμα»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse τα 16 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από την ανακατανομή των κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος και άλλες εγχώριες πηγές, μειώνοντας το κενό της χρηματοδότησης στα 24 δισ. ευρώ.

Με Χρήμα από το Ισραήλ η Ενεργειακή Σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Το υποβρύχιο καλώδιο Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας (Eurasia Interconnector), μπορεί να αποτελέσει υποδομή για τη διασύνδεση του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού.



Αυτό τονίζουν στο euro2day πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών και η οποία στηρίζεται στην ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Τελ Αβίβ των ενεργειακών ρυθμιστών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι μορφές που μπορεί να λάβει η τριμερής συνεργασία προς όφελος των τριών κρατών.

Κίνα: Πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε μια νέα πρωτοβουλία για να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, η οποία προβλέπει μια σταδιακή και κατά περιοχές εκεχειρία και την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο προτάθηκε χθες στο διεθνή μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι, "αποτελεί προσπάθεια της Κίνας να πιέσει για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση", δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ Κομισιόν: Ασυμβίβαστες με την νομοθεσία της ΕΕ οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κας Συλβάνας Ράπτη, η Κομισιον παραδέχεται πως οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά στην Ελλάδα - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών - περιγράφουν "οριακές καταστάσεις" και είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ!

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως "ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ". Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει "να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ."

Έντονη επιδείνωση της ελληνικής μεταποίησης, τον Οκτώβριο, δείχνει ο PMI


Στις 41 μονάδες έκλεισε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) -ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία- τιμή χαμηλότερη από τις 42,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ακόμα μία έντονη επιδείνωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας.


Ο δείκτης κατέγραψε χαμηλό τεσσάρων μηνών, υποχωρώντας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, κυρίως λόγω τόσο της επιταχυνόμενης μείωσης της απασχόλησης όσο και της μικρής επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών.

Πως φτάσαμε σε Αρμαγεδδώνα 18,9 δισ. ευρώ μέτρων μέχρι... νεωτέρας



Μέτρα 18,9 δις ευρώ αποκάλυψε χθες ο προϋπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή. Τα 14,2 δις ευρώ έχουν ήδη βρεθεί αλλά για πρώτη φορά η κυβέρνηση δεσμεύεται ρητά για άλλα 4,7 δις ευρώ «μη προσδιορισμένων μέτρων». 

Όλα αυτά  σε μία Ελλάδα που έχασε περίπου το 25% του ΑΕΠ της  σε 6 χρόνια,   με ύφεση που  - ίσως συγκρατηθεί στο 4,5% το 2013 και με ανεργία καλπάζουσα.

Στο 184,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2016

Στο 184,9% του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος το 2016, αφού πρώτα έχει εκτοξευτεί στο 191,6% του ΑΕΠ το 2014, όταν για φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 175,6% του ΑΕΠ.


Η πορεία αυτή του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελεί το «καλό» σενάριο, που λαμβάνει υπόψη του την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 18,8 δις ευρώ από το 2013 έως και το 2016. Εάν τα μέτρα αυτά δεν υιοθετηθούν, τότε το χρέος θα φθάσει στο 220,4% του ΑΕΠ το 2016 (ή στα 411,9 δις ευρώ).