Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αποψη: Πλήγμα για τον Ερντογάν, ερωτηματικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μια περίοδος αβεβαιότητας ξεκινά από σήμερα στην Τουρκία μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Μετά από 13 χρόνια παντοδυναμίας, στη διάρκεια των οποίων το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν μονοπώλησε την εξουσία, το εκλογικό αποτέλεσμα επέφερε πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο και επιβάλλει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα πολιτικής σταθερότητας (και οικονομικής ευρωστίας) που με τόση έμφαση πρόβαλε ο κ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οφείλεται στην είσοδο στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που έλαβε το 13% των ψήφων και εκλέγει 79 βουλευτές.








Το αποτέλεσμα πιθανώς να πυροδοτήσει και μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και του διαδόχου του στην ηγεσία του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέλιξη που επίσης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Επικαλούμενος την πρωτιά και υποβαθμίζοντας τη σημαντική μείωση του ποσοστού και του αριθμού των εδρών του ΑΚΡ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κυβερνόν κόμμα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής και δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να μην πληγεί η πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.

Why the battle between Athens and Brussels matters to all of you

20150604-173141.jpg
Athens is a war zone. (AFP Photo / Louisa Gouliamaki)
There is a lot being written about the current negotiations between the Syriza government in Greece and the EU/IMF. The distance of most journalists from the Greek reality and atmosphere and the sheer volume of competing information, makes for a lot of white noise. I want to filter much of it out and boil the issues down to some very basic points. This is by no means a definitive list, but it is one which I think captures a number of “big ticket items” which I have not seen made clearly and explicitly.