Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

India, China sign defense accord, but problems persist even as economic ties grow

Six months after a military standoff on their disputed border, the leaders of China and India met Wednesday and signed a defense cooperation agreement Wednesday to limit the risk of further confrontations.
Reuters - India's Prime Minister Manmohan Singh, left, and Chinese Premier Li Keqiang attend a signing ceremony at the Great Hall of the People in Beijing October 23, 2013.
A day of talks in Beijing between Chinese Premier Li Keqiang and Indian Prime Minister Manmohan Singh resulted in small pacts on river cooperation and counter terrorism but made little inroads into the deeper issues dogging the two Asian powers, such as the trade deficit, concerns about Pakistan and regional security.

Γερμανία: Πότε θα λήξει επιτέλους η Ostpolitik;

Η Ενωμένη Ευρώπη; Οι Βρυξέλλες; Ξεχάστε τους. Έχει δίκιο ο Brzezinski όταν περιγράφει την ΕΕ ως μια «γηριατρική πτέρυγα». Τουλάχιστον η πολιτική της ΕΕ αναφορικά με τη Ρωσία, είναι τέτοια, μιας γηριατρικής πτέρυγας. Για την ώρα, η επιλογή που θα κάνει η Γερμανία, είναι σημαντική για τη Ρωσία. Θα συνεχίσει να διατηρεί το ρόλο της ως «ένας οικονομικός γίγαντας και πολιτικός νάνος», όπως το έθεσε ένας άλλος πολιτικός γκουρού, ο Henry Kissinger; Ή ίσως το Βερολίνο θα τολμήσει να λάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή; Εάν συμβεί το τελευταίο, θα αλλάξει το Βερολίνο τη στάση του σε σχέση με τη Ρωσία;




Όταν ρωτώ τους Γερμανούς φίλους μου εάν η γερμανική στάση έναντι της Ρωσίας θα αλλάξει, μου λένε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάποια είδηση αναφορικά με αυτό. Οι διαπραγματεύσεις για έναν ευρύ συνασπισμό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του SPD βρίσκονται σε εξέλιξη, και δεν είναι καν σαφές ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική. Στο μεταξύ, η τρέχουσα γερμανική πολιτική αναφορικά με τη Ρωσία, η οποία δεν έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων ανεξαρτήτως από το ποιος είναι ο Καγκελάριος, μπορεί να συνοψιστεί ως ακολούθως: το Βερολίνο δεν πρέπει να εξοργίζει το Κρεμλίνο. Το Βερολίνο δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα».

880.000 «σκλάβοι» στην Ευρώπη!

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα σχεδόν 880.000 άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, ενώ 270 χιλιάδες εξ αυτών υφίστανται συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση.

880.000 «σκλάβοι» στην Ευρώπη!
Πρόκειται για μερικά από τα συνταρακτικά πορίσματα της έκθεσης της Επιτροπής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Διαφθοράς και του Ξεπλύματος Χρήματος (CRIM) του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακόμη 500 εκ. ευρώ θα εισπράξει η Ελλάδα από κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα

Στα 500 εκ. ευρώ ανέρχεται το υπόλοιπο ποσό που αναμένεται να αποδοθεί στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και αφορούν στα έσοδα από το πρόγραμμα SMP (security market program) της ΕΚΤ για τα Ελληνικά Ομόλογα.
500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ
Από τα 2 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποδοθεί στην Ελλάδα στις 31.7.2013 το 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποδοθούν έως τα τέλη του 2013.

Ο μύθος γα τον παρεοκρατικό καπιταλισμό

Καθώς το ποσό των χρημάτων που φέρνουν στο σπίτι τους τα κορυφαία εισοδήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το ίδιο, επίσης, έχει κάνει η λαϊκή ανησυχία για την οικονομική ανισότητα - κάτι που το κίνημα Occupy Wall Street υπενθύμισε δυνατά στους Αμερικανούς το 2011. Ένα μεγάλο μέρος της οργής έχει ως επίκεντρο τις αμοιβές των στελεχών των κορυφαίων επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι υποτίθεται ότι απολαμβάνουν διαρκώς αυξανόμενες αποδοχές, ενώ τα εισοδήματα του χαμηλότερου επιπέδου εργαζομένων έχουν παραμείνει στάσιμα. «Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι πρέπει να τα καταφέρουν με λιγότερα», κατήγγειλε μια υπάλληλος του AFL-CIO (στμ: το American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations, η μεγαλύτερη εθνική ομοσπονδία ενώσεων εργαζομένων στις ΗΠΑ) στην εφημερίδα The New York Times πέρσι, «ενώ οι CEO ποτέ δεν ήταν καλύτερα». (Οι Ευρωπαίοι επίσης ασχολήθηκαν με αυτά τα ζητήματα, με την ΕΕ να προτείνει κανόνες που θα θέσουν ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών).
Δωμάτιο με θέα: επιχειρηματίες βλέπουν τις διαδηλώσεις των Αμερικανών «αγανακτισμένων» (δηλαδή το κίνημα Occupy Wall Street) τον Μάιο του 2012. Mike Segar/Reuters

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, είναι ότι τα εταιρικά διοικητικά συμβούλια που καθορίζουν τα πακέτα αποδοχών των CEO έχουν διακόψει τη σχέση μεταξύ του μισθού και των επιτευγμάτων. Οι Lucian Bebchuk και Jesse Fried, οι συγγραφείς το 2004 του βιβλίου με τίτλο Pay Without Performance (Πληρωμή χωρίς Επιδόσεις), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι λανθασμένες ρυθμίσεις αμοιβών δεν περιορίζονται σε ένα μικρό αριθμό “σάπιων μήλων”. Είναι ευρέως διαδεδομένες, επίμονες και συστηματικές». Ο Mihir Desai του Harvard Business School, ισχυρίστηκε ότι τα στρεβλά κίνητρα για τα στελέχη έχουν τροφοδοτήσει «τις δίδυμες κρίσεις του σύγχρονου αμερικανικού καπιταλισμού: επανειλημμένες διοικητικές αποτυχίες … και αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας».