Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Turkey confirms Syria's Assad asked Venezuela for asylum


Syrian President Bashar al-Assad, left, and Venezuelan President Hugo Chavez, right, review the honor guards at the Syrian presidential palace, in Damascus, Dyria, on Oct. 21, 2010.(Photo: AP, Hussein Malla)
/ TODAYSZAMAN.COM, İSTANBUL,
Turkey has confirmed that Syria's embattled president Bashar al-Assad has asked Venezuela for asylum for his family as opposition forces continue to make military gains on the ground.

New Japanese government to reconsider zero-nuclear policy

Fukushima Dai-Ichi nuclear power plant in Okuma Town.(AFP Photo / Tomohiro Ohsumi)
Fukushima Dai-Ichi nuclear power plant in Okuma Town.(AFP Photo / Tomohiro Ohsumi)
Japanese PM Shinzo Abe’s cabinet is set to unveil the new energy policy early next month by dismantling plans to eliminate nuclear power in the country by 2040. The pro-business Liberal Democratic Party-led government also plans to restart reactors.
Thus Japan’s new leaders intend to change plans of the previous cabinet regarding a post-Fukushima policy.

«Εως δύο δεκαετίες» για να συνέλθει η Ελλάδα από την κρίση, λέει ο επικεφαλής της ΕΤΕπ

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ


Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν μία με δύο δεκαετίες για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις συνέπειες της κρίσης εκφράζει ο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ σε συνέντευξή στην Berliner Zeitung που δημοσιεύεται την Πέμπτη. 

«Η διαδικαδία θα χρειαστεί μία με δύο δεκαετίες» ανέφερε ο Χόγερ. Ο ίδιος επέκρινε επίσης ως άτολμες τις μέχρι τώρα κινήσεις των ευρωπαϊκών ηγεσιών στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Προϊστάμενοι εφοριών: τι έγινε;

Photo: gardinergirl@Flickr
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν προχθές με τον υφυπουργό Οικονομικών κ Γιώργο Μαυραγάνη εξεπλάγησαν όταν του είπαν πως δεν θα του υποδείξουν ποιοί προϊστάμενοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μετατεθούν αλλά  του ζήτησαν τα αριθμητικά κριτήρια με τα οποία κρίνονται και εκείνος τους είπε ότι δεν αρκούν τα νούμερα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν λένε την αλήθεια.
Το πράγμα έμοιαζε ως ένας ακόμα παραλογισμός της πολιτικής πολύ περισσότερο που χθες ανακοινώθηκε ότι τελικά θα φύγουν οι μισοί από εκείνους που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Το ερώτημα παραμένει ωστόσο: με ποια κριτήρια φεύγουν ή μένουν;
Τα ποσοτικά  κριτήρια που είχαν καθορισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και είχαν αποδεχθεί αρκετοί από τους προϊστάμενους που διαμαρτύρονται σήμερα ήταν:

Το Ιράν απειλεί ανοικτά την Κίνα για το φυσικό αέριο!


Ασφυκτική πίεση ασκεί πλέον το Ιράν στην Κίνα, απειλώντας να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφτηκε διμερώς το 2009 για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο South Pars, το οποίο θεωρείται ότι περιέχει το 8% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου!

Το Ιράν ξανά αντιμέτωπο με τον ιό Stuxnet

Ο ηλεκτρονικός ιός Stuxnet χτύπησε ξανά το Ιράν, όμως αυτή τη φορά οι επιθέσεις «αποκρούστηκαν» επιτυχώς, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του.


Σύμφωνα με το Reuters, η ηλεκτρονική επίθεση, που διακόπτει τη λειτουργία των δικτύων, στόχευε σε βιομηχανίες στη νότια επαρχία Hormozgan.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, ανέφερε πως το «σκουλήκι» επιτέθηκε σε τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού και φέρεται να προήλθε από το Ντάλλας, μέσω δικτύων της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Should Central Banks Target Employment?

Portrait of Kemal Derviş



WASHINGTON, DC – On December 12, US Federal Reserve Chairman Ben Bernanke announced that the Fed will keep interest rates at close to zero until the unemployment rate falls to 6.5%, provided inflation expectations remain subdued. While the Fed’s governing statutes, unlike those of the European Central Bank, explicitly include a mandate to support employment, the announcement marked the first time that the Fed tied its interest-rate policy to a numerical employment target. It is a welcome breakthrough, and one that should be emulated by others – not least the ECB.

This illustration is by Paul Lachine and comes from <a href="http://www.newsart.com">NewsArt.com</a>, and is the property of the NewsArt organization and of its artist. Reproducing this image is a violation of copyright law.
 

Central banks’ statutes differ in terms of the objectives that they set for monetary policy. All include price stability. Many add a reference to general economic conditions, including growth and employment or financial stability. Some give the central bank the authority to set an inflation target unilaterally; others stipulate coordination with the government in setting the target.

Μείωση 19,5% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

Μείωση 19,5% παρουσίασε στο 10μηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφούμενο στα 11.243,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Μείωση 19,5% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 ανήλθε στο ποσό των 25.258,7 εκατ. ευρώ (32.330,2 εκατ. δολάρια) έναντι 27.138,9 εκατ. ευρώ (37.951,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 6,9%.

Έχει δρόμο ακόμα η Γεωργία

Ένας ηγέτης έρχεται στην εξουσία στη Γεωργία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή και οι πολίτες της βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Οι άνθρωποι τον καλωσορίζουν ως μεσσία. Σταδιακά, κινητοποιεί μια ομάδα ταλαντούχων αξιωματούχων και βάζει τη χώρα και πάλι στο προσκήνιο. Παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό περιπλέκεται από μια δηλητηριώδη σχέση με τη Ρωσία, έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον και λαμβάνει μεγάλη βοήθεια από τις ΗΠΑ και πολιτική στήριξη. Με τον καιρό όμως, χάνει την επαφή με το λαό της Γεωργίας και ολοένα απομακρύνεται. Πολλά μέλη της κυβέρνησής του τον κατηγορούν για απολυταρχικές τάσεις και αυτομολία στην αντιπολίτευση. Τελικά, οι εκλογές πραγματοποιούνται και η λαϊκή ψήφος πηγαίνει εναντίον του. Μη όντας ούτε ένας ενστικτώδης δημοκράτης ούτε ένας αιμοδιψής τύραννος, παραδέχεται την ήττα – έστω και μόνο για να προστατεύσει τη φήμη του στη Δύση.

Ο πρωθυπουργός Bidzina Ivanishvili. (David Mdzinarishvili / Reuters)

Παραδόξως, αυτή η ιστορία δεν έχει συμβεί μία φορά στην σύγχρονη Γεωργία, αλλά δύο φορές. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της πορείας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία στην ειρηνική Ροζ Επανάσταση του 2003. Ο Σαακασβίλι έχασε παταγωδώς στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας, ο οποίος είναι σήμερα πρωθυπουργός της χώρας και πρόκειται να γίνει ο πιο ισχυρός πολιτικός άνδρας όταν το σύνταγμα αλλάξει το επόμενο έτος. (Ο Σαακασβίλι, ωστόσο, θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι να λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο του 2013.) Αλλά είναι επίσης και η ιστορία του ανθρώπου Σαακασβίλι που το 2003 νίκησε τον Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Το 1992, ο Σεβαρντνάτζε – ευνοημένος από την Δύση λόγω της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών των Σοβιετικών, στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου – ανέλαβε μια Γεωργία που μαστιζόταν από εμφύλιο πόλεμο και κυριαρχείτο από πολέμαρχους. Αρχικά, έφερε πρόοδο στην πατρίδα του σε διάφορους τομείς, αλλά μετά από μερικά χρόνια έχασε το δρόμο του, επιτρέποντας στη χώρα να διολισθήσει στην διαφθορά και την αδράνεια. Τελικά, η Ροζ Επανάσταση τον ανέτρεψε.

Ιράν: Θα επιτραπεί η είσοδος των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε «ύποπτη» βάση

Το Ιράν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την είσοδο στη στρατιωτική βάση που υποπτεύονται ότι χρησιμοποιήθηκε για εργασίες που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, αν σταματήσουν οι απειλές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, φέρεται ότι δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πιστεύει ότι το Ιράν έκανε δοκιμές σε εκρηκτικά για πιθανές πυρηνικές εφαρμογές στη μονάδα του Παρσίν, μια εκτεταμένη στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, και έχει επανειλημμένα ζητήσει να την επιθεωρήσει.

Σάλος για τους «κοριούς» στο γραφείο του Ερντογάν

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «κοριών» που εντοπίστηκαν στο γραφείο του στην Άγκυρα. Η ταυτότητα των δραστών παραμένει...μυστήριο, αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός «δείχνει» το «βαθύ κράτος».
Σάλος για τους «κοριούς» στο γραφείο του Ερντογάν
Σε ζωντανή του συνέντευξη στις 22 Δεκεμβρίου, ο ίδιος ο Ερντογάν προχώρησε στα...αποκαλυπτήρια: «Δεν μπορείς να ξέρεις αν κάποιος έβαλε ή δεν έβαλε κοριό στο γραφείο μου, αλλά σχετικές συσκευές βρέθηκαν κατά την διάρκεια έρευνας στο γραφείο μου, κάτω από το σπίτι μου. Ποιος τις έβαλε εκεί;». 

Η Κίνα και το 2013 ρυθμιστής της ναυλαγοράς

Οποιαδήποτε «βοήθεια» στη ναυλαγορά το 2013, που εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την υπερπροσφορά τονάζ, θα προέλθει για άλλη μία φορά από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και ιδιαίτερα την Κίνα, όπου οι τελευταίες αναλύσεις κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση εμπορευμάτων την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Μουνδρέα, ιδιαίτερα για τις εισαγωγές Iron Ore, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μία αύξηση της τάξης των 4 εκ. Τόνων μηνιαίως από την Κίνα, μεταφραζόμενη σε ετήσια αύξηση 7,5% από 6,4% το 2012.

Φέτος οι Τράπεζες του κόσμου έχουν πληρώσει πρόστιμα ρεκόρ

Το 2012, για τις τράπεζες του κόσμου αποδείχτηκε αποτυχημένο από την άποψη των δικαστικών προστίμων και αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έντυπης έκδοσης RBC Daily, το περασμένο έτος οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων κατάφεραν να πάρουν μέσω του δικαστηρίου από τους τραπεζίτες ένα ποσό ρεκόρ - πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χτύπημα» καταφέρθηκε στις αμερικανικές τράπεζες.
банк банки
Το τρέχον έτος αποδείχτηκε ιδιαίτερα πλούσιο σε σκάνδαλα και έρευνες στον τραπεζικό τομέα. Το σκάνδαλο, που είχε ξεσπάσει φέτος την άνοιξη γύρω από την βρετανική τράπεζα (Barclays Bank) στο Λονδίνο, στοίχισε στον διευθυντή της τη θέση του. Ύστερα απ’ αυτό σαν χάρτινο σπιτάκι έπεσε όλο το σχήμα,στο οποίο είχαν εμπλακεί τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη μας και συγκεκριμένα τα ιδρύματα HSBC, Citigroup, Credit Suisse, JP Morgan και άλλα. Όμως όλα τους συμφώνησαν να διευθετήσουν τη σύγκρουση και να τακτοποιήσουν την κατάσταση, όπως λένε «επί τόπου». Η πρακτική αυτή θεωρείται στον σύγχρονο τραπεζικό κόσμο πολύ κανονική,- είπε ο Αλεξέι Βιαζόφσκι, ανώτατος αναλυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Kalita-Finance.

Brazilian cities hit by crack epidemic

Glassy-eyed, rail-thin and filthy, hundreds of addicts emerged from doorways and alleys as dusk came to the once-grand Luz district in the heart of this city.
After quick transactions with crack dealers, they scrambled for a little privacy to light up their pipes and inhale tiny, highly addictive rocks that go for about $5 each. The image was reminiscent of Washington or New York in the 1980s, when crack cocaine engulfed whole neighborhoods and sparked a dizzying cycle of violence.
But this time, the crack epidemic is happening in Brazil, alarming officials and tarnishing the country’s carefully cultivated image ahead of two major sporting events to be staged here: soccer’s 2014 World Cup and the 2016 Summer Olympics.

Στην τελική ευθεία για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας

Αρχίζει, σήμερα, η εκστρατεία πληροφόρησης για το επικείμενο δημοψήφισμα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου του 2013 και το ερώτημα που θα τεθεί στους Βούλγαρους ψηφοφόρους είναι εάν θέλουν να αναπτύξει η χώρα τους την πυρηνική ενέργεια με τη δημιουργία νέων πυρηνικών μονάδων.
Στην τελική ευθεία για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας
Δύο πολιτικές ομάδες πρωτοστατούν στην προσπάθεια για να πειστούν οι Βούλγαροι να ψηφίσουν υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων. Η μία είναι μία επιτροπή που συγκροτούν μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, και η άλλη είναι μία ομάδα από 76 βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος GERB.

Που βρίσκονται τα 181 μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ ύψους 13,6 δισ. ευρώ

Ένα έργο ακυρωθέν (σύμβουλος μέτρων κατά της φοροδιαφυγής),  5 «κόκκινα» ως έργα σε κίνδυνο (περιλαμβανομένου του κτηματολογίου) και άλλα  62 στο «πορτοκαλί» για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση (μεταξύ των οποίων οι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες, τα δάνεια από το Jeremie και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας,  επενδύσεις του ΟΣΕ, ενεργειακές παρεμβάσεις  και κρίσιμα έργα  πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο).  Ακόμη  107 έργα είναι «πράσινα», δηλαδή  με ομαλή πορεία υλοποίησης και 6 είναι ολοκληρωμένα.
Αυτός είναι ο απολογισμός των  181 έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Ο λόγος για τα πιο μεγάλα έργα αξίας 13,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια με  11,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 20,6 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΕΣΠΑ την περίοδο 2007- 2013). 

Ισραήλ: Εξασθενούν οι Ελπίδες για Φυσικό Αέριο στο Οικόπεδο Ισάι

Απογοήτευση προκλήθηκε στο Ισραήλ από την είδηση ότι το οικόπεδο Ισάι δεν περιέχει φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες, όπως αρχικά εκτιμούσαν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξή του.
Η οικονομική εφημερίδα Globesεπικαλείται πηγές από τον κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες οι προκαταρκτικές ενδείξεις φανέρωσαν την ύπαρξη αερίου, αλλά όχι σε συγκεντρώσεις σαν αυτές που αναμένονταν.

Ισραήλ: Ο στρατός αναπτύσσει νέα ταξιαρχία κοντά στο Εϊλάτ

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε μια νέα ταξιαρχία απέναντι από την αιγυπτιακή έρημο του Σινά στον τομέα του παραθαλάσσιου θέρετρου Εϊλάτ, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
«Αυτή η περιφερειακή ταξιαρχία εγκαταστάθηκε επισήμως την Τετάρτη για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από το Εϊλάτ και θα υποστηρίζει τις ταξιαρχίες Σαγκί και Αράβα». Όλες μαζί συγκροτούν το τάγμα «Αντομ» που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά μήκος των 250 χλμ. της μεθορίου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, διευκρίνισε ο στρατός.

Ισραήλ: Νέος, ασφαλέστερος φράχτης προστασίας στα σύνορα με Συρία

Το Ισραήλ οικοδομεί ένα νέο και καλύτερο φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία, για την προετοιμασία μιας πιθανής αστάθειας μετά την αναμενόμενη πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τετάρτη.
Νέο φράκτη στα σύνορα με Συρία ετοιμάζει το Ισραήλ
Το νέο τεχνητό εμπόδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση του υπάρχοντος φράγματος κατά μήκος των 90 χιλιομέτρων της γραμμής ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας του ελεγχόμενου τμήματος των Υψωμάτων του Γκολάν, είπε ο ταγματάρχης Άριε Σάλικαρ. Το προστατευτικό φράγμα θα περιλαμβάνει κάμερες και χαρακώματα.

Βουλγαρία: Ξεπερνά το 30% η «γκρίζα» οικονομία

Ξεπερνά το 30% ο «γκρίζος» τομέας της βουλγαρικής οικονομίας και, μάλιστα, στην αγορά εργασίας το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλγαρικής Ένωσης Βιομηχανιών (ΒΙΑ) Κάμεν Κόλεφ.
Ο κ. Κόλεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, δήλωσε ότι οι «γκρίζες» πρακτικές στην αγορά εργασίας αφορούν κυρίως την απασχόληση εργαζομένων χωρίς συμβόλαιο, την καταβολή χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, τα «φακελάκια», κ.ο.κ.