Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η Γαλλία και η Γερμανία συγκρούονται στην αποφασιστική άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Τετάρτης. France24


Καθώς το ευρώ βυθιζόταν στο μεγαλύτερο χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, ο Φρανσουά Ολλάντ και η Άγκελα Μέρκελ διαφωνούσαν σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου, τόσο για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη όσο και για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε “Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε άμεσα αναφορικά με την ανάπτυξη, διαφορετικά θα διατηρηθούν οι αμφιβολίες στις αγορές... Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”.

Όσο εκτυλίσσονταν αυτές οι στιγμές, το ευρώ έπεφτε στα $1,2564 και τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη έκλειναν με σημαντικές απώλειες.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να φοβάται ότι τα ευρωομόλογα θα καταλήξουν να είναι απλά το μόνιμο “ξελάσπωμα” των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης από τους γερμανούς φορολογούμενους.

Έτσι, η Καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε αποφασιστικά την πρόταση του Προέδρου Ολλάντ για έκδοση ευρωομολόγου.


Από την άλλη, η Μεγάλη Βρετανία έφερε αντιρρήσεις και σε άλλες σημαντικές προτάσεις του Ολλάντ όπως είναι ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Το Λονδίνο κατέχει τα τρία τέταρτα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης.

Αφού η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” εν όψει ελληνικών εκλογών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να πεισθεί να σεβαστεί τους κανόνες που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε “δε νομίζω ότι έχουμε την ευχέρεια να αφήσουμε να διαιωνίζεται ή να αναβάλλεται το ζήτημα επ’αόριστον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να στηρίξει το κοινό νόμισμα”.

Λέγεται ότι αυτή την εβδομάδα ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς των 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης να εκτιμήσουν τι σημαίνει για τις οικονομίες τους η ελληνική έξοδος από το ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κατηγορηματικά αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Αναφορά του Fitch έλεγε ότι οι επενδυτές φεύγουν σωρηδόν τον τελευταίο καιρό από την Ισπανία και την Ιταλία. Τα επιτόκια δανεισμού των ισπανικών ομολόγων ξεπερνά πια το 6% ενώ το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, 1.39%.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό η Ισπανία να μην επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα της. Ανέφερε επίσης ότι η Ισπανία δε χρειάζεται βοήθεια από ταμεία διάσωσης καθώς υπάρχουν συντομότερα εργαλεία γι’ αυτό το σκοπό κάτι που ήταν υπαινιγμός προς την ΕΚΤ και τις πολιτικές της.

Οι συζητήσεις της Τετάρτης δεν στόχευαν σε άμεση λήψη αποφάσεων αλλά ήταν μια δοκιμή για την ιδέα του ευρωομολόγου, έτσι ώστε να προσελκυσθούν ιδιώτες επενδυτές στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων.

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει € 230 εκατ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αυτό και τον επόμενο χρόνο, με την ελπίδα να ξεκλειδώσει 4.5 δις ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Για τον ίδιο σκοπό κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν 10 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο 180 δις ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι ηγέτες παράλληλα θα αποφασίσουν αν για αυτούς τους σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν δομικά κεφάλαια αξίας 82 δις ευρώ που υπάρχουν ήδη στα εθνικά ταμεία, σύμφωνα με την Επιτροπή.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου