Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον αισιοδοξεί ότι η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία που διεξάγεται στη Γενεύη θα καταλήξει σε συμφωνία, όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους στο διάλειμμα ύστερα από δύο ώρες συνομιλιών.


Ερωτηθείς αν είναι και ο ίδιος αισιόδοξος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ που επίσης συμμετέχει στην διάσκεψη, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, απάντησε καταφατικά.


Από την πλευρά του ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα να συντάσσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας.

Σε ομιλία του που έγινε σε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών σήμερα στη Γενεύη και περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, ο Χέιγκ είπε ακόμη ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι στενοί συνεργάτες του δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια πολιτική μετάβαση και ότι η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.

«Τα βήματα στα οποία συμφωνούμε σήμερα και εδώ θα διαφωνήσω με τον (Ρώσο) συνάδελφό μου Σεργκέι Λαβρόφ θα απαιτούν την γρήγορη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης με βάση το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του Οργανισμού. Χωρίς αυτό και την προοπτική της επιβολής ποινών για μη συμμόρφωση, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερα αξιόπιστη πίεση προς το συριακό καθεστώς και άλλες πλευρές να αλλάξουν τακτική», είπε ο Χέιγκ.

Η διεθνής κοινότητα θα φέρει μερίδιο της ευθύνης για τους νεκρούς στη Συρία αν εξακολουθήσει να είναι διχασμένη στο θέμα της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη.»Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τους ακραίους κινδύνους που προκύπτουν από τη σύγκρουση -για τους Σύρους, για την περιοχή και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Άναν και κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις και τις χώρες της περιοχής με επιρροή να συμφωνήσουν στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία και να πιέσουν για μια πολιτική μετάβαση.

«Είτε θα ενωθείτε για να εξασφαλίσετε τα κοινά σας συμφέροντα, είτε θα διχαστείτε και σίγουρα θα αποτύχετε με τον δικό σας τρόπο. Χωρίς την ενότητα, την κοινή αποφασιστικότητα και την δράση τώρα... κανένας δεν μπορεί να κερδίσει και όλοι θα χάσουν με κάποιον τρόπο» .

Ο Άναν είπε στους εκπροσώπους χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Τουρκίας, του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ ότι πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν την ατομική τους πολιτική γιατί έτσι κινδυνεύει να εξαπλωθεί η συριακή κρίση στην περιοχή.

«Έτσι όμως που είναι μέχρι τώρα τα πράγματα--δεν βοηθάμε κανέναν. Ας σταματήσουμε αυτή την τάση και ας γίνουμε χρήσιμοι», είπε.

Ο Άναν επέμεινε ότι το σχέδιό του μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή προσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που «δεν είναι ανυπόληπτα», μια έμμεση αναφορά στη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ξεκίνησε στη Γενεύη-με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση- η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.Η διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11.00 πμ (ώρα Ελλάδος). Στη διάσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης για τη Συρία» αποτελεί μια ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο και έγινε δεκτό από τη Συρία, το οποίο όμως παραμένει ανενεργό.

Εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, στην διάσκεψη παρίστανται οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, το Ιράκ, το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και η Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στόχος της διάσκεψης είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές», όπως σημείωσε ο Άναν.

«Η Ομάδα Δράσης πρέπει επίσης να συμφωνήσει στις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα της οποίας θα ηγούνται οι Σύροι και που θα ικανοποιεί τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού», συνέχισε ο Άναν.

Έπειτα από μια τρίωρη προπαρασκευαστική συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη χθες Παρασκευή μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και της Αμερικανίδας ομολόγου του Χίλαρι Κλίντον, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν πρόοδοι στη σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Παρόλα αυτά ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες ότι στη διάσκεψη θα υπάρξει μια τελική συμφωνία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Ρωσία επέμεινε στη θέση της να παραμείνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ (στην εξουσία)», σημείωσε από την πλευρά του ένας Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Από τη Ρωσία, ο Λαβρόφ ζήτησε να συνεχιστεί η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία και κάλεσε τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και τις δυνάμεις των εξεγερμένων να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις της χώρας.

Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου να μην υπάρχουν προσδοκίες για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα, καθώς αυτή θα ήταν «αντιπαραγωγική». Διπλωμάτες στη Γενεύη σημειώνουν ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να υπάρχει στην ανακοίνωση της σημερινής διάσκεψης η προτροπή να παραιτηθεί ο Άσαντ, ενώ ο Λαβρόφ έχει επιμείνει ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν μέρος οι Σύροι.

Η απόφαση των διοργανωτών της διάσκεψης στη Γενεύη να μην καλέσουν «τόσο σημαντικές χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, γείτονες της Συρίας όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας» δεν ήταν «η καλύτερη», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχαμέντ Χαζαΐ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην επίλυση της συριακής κρίσης, ενώ κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τον αποκλεισμό του Ιράν από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Άναν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του Ιράν, συμμάχου του Άσαντ, στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, όμως σε αυτήν αντιτίθενται οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Η Ρωσία από την πλευρά της δεν δέχθηκε την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας της υποστήριξής της στη συριακή αντιπολίτευση, όπως επισημαίνουν διπλωμάτες.

Όμως ο Άναν έχει επιφορτιστεί να κρατά ενήμερους τους Ιρανούς για τα αποτελέσματα της διάσκεψης και να διατηρήσει την ανάμιξή τους στην εξεύρεση μιας λύσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο οι Ιρανοί μπορούν να ασκούν την επιρροή τους και να φαίνονται χρήσιμοι στη συριακή υπόθεση», εκτίμησε ο Χαζαΐ.

Μέλη της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα να ληφθούν «αποτελεσματικές αποφάσεις» στην διάσκεψη.

«Ελπίζουμε απλώς οι αποφάσεις στην διάσκεψη να είναι ισχυρές και να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Τζορτζ Σάμπρα.

Ο ίδιος είπε ότι η απουσία ενός «σαφούς χρονοδιαγράμματος» στο αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Άναν για τον τερματισμό της κρίσης είχε μεγάλο κόστος για τους Σύρους καθώς απέτυχε να προωθήσει την εφαρμογή της εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου