Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η Ευρώπη βυθίζεται στη διαφθορά.




Με νομισματική πολιτική βαθιά χαρακωμένη, τράπεζες υπό κατάρρευση και δυσαρεστημένους πολίτες, το τελευταίο πράγμα που αντέχει να ακούσει η Ευρώπη είναι ότι πάσχει και από τη μεγάλη ασθένεια της διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της τομέα.

Και όμως σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η αναφορά του Transparency International. «Τα κόμματα, η δημόσια διοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας θεωρούνται ως οι πλέον αδύναμες δυνάμεις υπέρ της διαφάνειας στην Ευρώπη». Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται με τρόπο που δύσκολα ελέγχεται, η δημιουργία λόμπι γίνεται στη σκιά και οι εκλεγμένοι πολιτικοί αποτυγχάνουν να υψώσουν ηθικό ανάστημα.


Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο υπόλοιπος κόσμος απηύδησε με τα μαθήματα που κατά καιρούς η Ευρώπη προσπαθεί να του δώσει.

Δεν εκπλήσσει ότι η διαφθορά συναντάται σε μικρότερο βαθμό στις Σουηδία, Δανία και Νορβηγία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία μέσα στην Ε.Ε. και οι Ρουμανία και Βουλγαρία που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Ανησυχητικό είναι ότι χώρες που έκαναν έντονη προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη διαφθορά τα τελευταία χρόνια αναδιπλώνονται και καταφεύγουν σε αυτή καθώς βαθαίνει η κρίση.

Επισημαίνεται ότι και στις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης η διαφθορά έχει προσβάλει μεγάλα κομμάτια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι η Ελλάδα αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα διαφθοράς στην Ευρώπη.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου