Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΝΤΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και της Συρίας δεν έχουν βρει ακόμη τους πιλότους του τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο κατερρίφθη από τις δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας, την Παρασκευή, στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια των διήμερων δραστηριοτήτων αναζήτησης και διάσωσης, ανέφερε το Σαββάτο το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.


Ακόμη, αναφέρθηκε ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις βρήκαν θραύσματα του μαχητικού, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Το αεροσκάφος, ένα F-4  Phantom, εξαφανίστηκε πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στην ακτή της Συρίας, περίπου στις 09:00 GMT την Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul δήλωσε νωρίτερα το Σαββάτο ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να αγνοήσει το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε το τουρκικό μαχητικό. Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα μόλις διευκρινιστούν τα αίτια του συμβάντος.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας (χώρας μέλος του ΝΑΤΟ) και Συρίας έχουν αποδυναμωθεί δραματικά από το Μάρτιο όπου και ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό al Arabiya τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι «γεμάτα» με Σύριους πρόσφυγες και αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Συρίας Jihad Makdissi δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν είχε κανένα σχέδιο να καταρρίψει το τουρκικό μαχητικό και πως ότι έγινε ήταν απλά ένα «ατυχές συμβάν».

 « ότι συνέβη» δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια ενάντια στην Τουρκία. Ήταν μόνο η προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρόκειται για ένα περιστατικό και όχι μια επίθεση, δήλωσε ο Makdissi στον τηλεοπτικό σταθμό Haber της Τουρκίας.

« Το Κυριότερο είναι ότι οι ναυτικές δυνάμεις και των δύο χωρών ερευνούν σε συνεργασία για τους πιλότους. Ελπίζω ότι θα τους βρούμε σύντομα και το περιστατικό θα μείνει στο παρελθόν», προσέθεσε ο Makdissi.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

ΠΗΓΗ: http://en.rian.ru/world/20120623/174206262.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου