Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Der Spiegel: Πως η Ιταλία και η Ισπανία εκτόπισαν τη Μέρκελ.




Λίγο πριν τη Σύνοδο η Μέρκελ διατυμπάνιζε την πυγμή της ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρηση στις χώρες του Νότου. Μα η Ισπανία και η Ιταλία έσπασαν την ατσαλένια πυγμή της Καγκελαρίου στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου. Η Γερμανία τελικά συμβιβάστηκε σε ότι αφορά στην απευθείας βοήθεια στις τράπεζες και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των πακέτων διάσωσης προς τις χώρες σε ανάγκη.

Δικαίως ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε ο νικητής της Συνόδου. Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγματεύσεων ο Μάριο Μόντι μαζί με τον Ισπανό ομόλογο του Μαριάνο Ραχόι εξασφάλισαν ευκολότερη πρόσβαση στα πακέτα διάσωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Δηλαδή οι χώρες που επιτυγχάνουν τους στόχους του προϋπολογισμού τους (όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα έχουν δικαίωμα να μην επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας στους πολίτες τους. Παράλληλα θα παύει ο έλεγχος της Τρόικας.


Υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης οι τράπεζες θα απολαμβάνουν άμεσης βοήθειας στο μέλλον αφού όμως ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

Πρόκειται για μια επίπονη ήττα της Μέρκελ, η οποία λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις είχε ανακοινώσει πως δε θα αποδεχθεί τη χαλάρωση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Σήμερα η Μέρκελ απευθύνεται στη γερμανική βουλή για να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Η «επέλαση» του Μόντι ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έσπευσε να ενημερώσει τον Τύπο για την ομοφωνία επί της συμφωνίας ανάπτυξης. Θυμωμένα ο Μόντι ρώτησε τον Ρομπάι που πήγαινε και αν κατάλαβε ότι ο ίδιος δε θα υπέγραφε τη συμφωνία ανάπτυξης αν προηγουμένως δεν υπήρχε συμφωνία σχετικά με μέτρα που θα καταπολεμούσαν τα υψηλά επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Εκείνη τη στιγμή ο Ραχόι εκδήλωσε την υποστήριξη του στον Μόντι λέγοντας ότι ούτε αυτός θα υπέγραφε τη συμφωνία ανάπτυξης αν δε ξεκαθαρίζονταν ορισμένα ζητήματα.

Τελικά στις δέκα η ώρα ο Ρομπάι πήρε το δρόμο για την αίθουσα τύπου μετά από προτροπή της Μέρκελ να ανακοινώσει τη συμφωνία για την ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος Ολλάντ διέκοψε την πορεία του ζητώντας από τον Ραχόι να πει στον Τύπο όλη την αλήθεια για τα όσα διαδραματίστηκαν.

Έτσι και έγινε. Στις 10:30 o Ρομπάι ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους ότι σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκαν τα μέτρα για την  ανάπτυξη με εξαίρεση δυο χώρες που δε θέλησαν να υπογράψουν.

Μετά τα μεσάνυχτα οι εκπρόσωποι των χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη αποσύρθηκαν στα ξενοδοχεία τους. Οι υπόλοιποι ξεκίνησαν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Λίγες ώρες μετά η Μέρκελ αποδέχτηκε το αίτημα οι χώρες που επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης χωρίς να χρειάζεται να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Ο Μάριο Μόντι είπε ότι για την ώρα δε σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ήθελε μονάχα να στείλει κάποια μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έτσι ώστε να χαλαρώσει η πίεση στην Ιταλία.

Όμως προκύπτουν αρκετά ερωτήματα. Όπως τι θα γίνει με τις χώρες που έχουν ήδη δεχτεί πακέτα βοήθειας. Οι νέες αποφάσεις δεν αλλάζουν κάτι σε σχέση με τα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Όμως οι χώρες αυτές ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγή των όρων των μνημονίων τους.

Η Σύνοδος τελείωσε την Παρασκευή το πρωί στις 04:20. Στις 05:00 ο Μόντι φάνηκε στο κατώφλι του κτιρίου. Μέχρι το αμάξι έδωσε μια μίνι συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί στον τελικό του EURO, στο Κίεβο την Κυριακή.

Πηγή Der Spiegel: http://www.spiegel.de/international/europe/merkel-makes-concessions-at-eu-summit-a-841663.html

Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου