Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η GAZPROM ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ SOUTH STREAM

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αντί μελλοντικών πληρωμών διαμετακόμισης, σύμφωνα με πηγή κοντά στο έργο.

Χαρακτηρίστηκα αναφέρεται ότι η Gazprom μπορεί να καλύψει το κατασκευαστικό κόστος, τόσο του ρωσικού όσο και του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού και στη συνέχεια να καλύψει τις ζημιές της από τις πληρωμές διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός οικονομίας, ενέργειας και τουρισμούς της Βουλγαρίας Delyan, Dobrev, δήλωσε ότι η Σόφια ίσως να μην υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του South Stream μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, καθώς η Ρωσία προέβαλε νέες απαιτήσεις για το οικονομικό μοντέλο του έργου προτού συμφωνήσει να παράσχει 11,1% έκπτωση για το φυσικό αέριο του τρέχοντος έτους.

Η πηγή αναφέρει ότι οι δυσκολίες προέκυψαν λόγω του γεγονότος ότι η Βουλγαρία δεν διαθέτει αρκετούς πόρους ώστε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δικού της τμήματος.

Η τελική επενδυτική απόφαση έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο αγωγός South Stream πρόκειται να μεταφέρει έως 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην κεντρική και νότια Ευρώπη, διαφοροποιώντας τις οδούς διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου, από χώρες διαμετακόμισης όπως η Ουκρανία.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2012, ενώ η Ρωσία σχεδιάζει να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2015.

Οι βασικοί μέτοχοι του αγωγού είναι η Gazprom 50%, η Ιταλική ENI 20%, και η Γερμανική Holding και Γαλλική EDF με 15% η κάθε μια.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Παναγιώτης Ι. Ψύλλος


ΠΗΓΗ: http://en.rian.ru/business/20120609/173936233.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου