Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ 2020 ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Η ρωσική πολεμική αεροπορία ίσως να αποκτήσει το πρώτο της PAK DA, βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, το 2020 αντί του 2025 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, είπε ο υποστράτηγος Alexander Chernyayev, αναπληρωτής διοικητής της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.


« Νομίζω ότι τα πρώτα μοντέλα του αναμενόμενου αεροπορικού συγκροτήματος για αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς (PAK DA) θα παραδοθεί στην πολεμική αεροπορία περίπου μέχρι το 2020 », δήλωσε ο Chernyayev σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η γενική εικόνα του νέου βομβαρδιστικού έχει ήδη εκπονηθεί, και οι μηχανικοί επί του παρόντος επεξεργάζονται τις ειδικές επιχειρησιακές απαιτήσεις του αεροσκάφους, είπε ο Chernyayev.

« Έχουμε ότι χρειαζόμαστε σήμερα για να αναπτύξουμε το αεροπλάνο και να το θέσουμε σε επιχειρησιακή λειτουργία μαζί με το (Tupolev) Tu-95MS Bear, Tu-160 Blackjack and Tu-22M3 Backfire (στρατηγικά βομβαρδιστικά), τα οποία έχουν αποδείξει την υψηλή αξιοπιστία τους, προσέθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την επιτάχυνση της ανάπτυξης του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας στα μέσα Ιουνίου.

« Γνωρίζω πόσο δαπανηρό και πολύπλοκο είναι αυτό », δήλωσε ο Putin κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για τις παραγγελίες της άμυνας. « Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο από επιστημονικής απόψεως, αλλά πρέπει να αρχίσουμε δουλεία », είπε προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει το πλοίο.

Ο Υπουργός Αμύνης Anatoly Serdyukov έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μια νέα σειρά συναρμολόγησης αεροσκαφών στο σταθμό του Καζάν της Ρωσίας (Kapo) θα κατασκευάσει το PAK DA και το νέο Antonov An-70 μεταγωγικό αεροσκάφος. Ο ίδιος σταθμός στο παρελθόν κατασκεύασε τα Tu-95MS και Tu-160.


Επί του παρόντος, μόνο η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν βομβαρδιστικά διηπειρωτικού φάσματος. Η πλειοψηφία των άλλων πυρηνικών κρατών εξαρτώνται αποκλειστικά από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εγκατεστημένοι σε υποβρύχια ή σε χερσαία σιλό, ή σε πυραύλους cruise. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τα επόμενης γενιάς μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά της B-1, B-2 and B-52H.

Ο Chernyayev είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τα βομβαρδιστικά Tu-95MS, Tu-160 και Tu-22MS, καθώς και το εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο αεροσκαφών Ilyushin Il-78 Midas αέρος- αέρος.

Οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις λειτουργούν συνολικά 63 Tu-95MS και 13 Tu-160. Συνολικά, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 850 πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος




     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου