Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΔΤΝ: Δάνειο 224,9 εκατομμυρίων δολαρίων για την Τανζανία


Το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα μια δανειακή ροή συνολικώς 224,9 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων για την Τανζανία, για να θωρακιστεί το ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας της ανατολικής Αφρικής από την αναταραχή, που γνωρίζει σήμερα η διεθνής οικονομία και ειδικά η ευρωζώνη.


Στην εξέλιξη της αρνητικής συγκυρίας λόγω και της υποτίμησης του τανζανικού σελινιού, η τιμή πολλών ειδών πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί, με τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση να είναι πολύ υψηλός (περίπου 18%), την ώρα που τα συναλλαγματικά κρατικά αποθέματα φθίνουν και η Κεντρική Τράπεζα στο Νταρ ελ Σαλάμ είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων.


Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι «με το δάνειο αυτό θα διευκολυνθεί η τανζανική κυβέρνηση στην περίπτωση που η πρόσβαση της χώρας στις δανειακές διεθνείς αγορές δυσχερανθεί».

Η Τανζανίας το πρώτο ήμισυ του οικονομικού έτους 2011-2012 κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 6,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το ΔΝΤ.

Οι «χρόνιες ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας και η παρατεταμένη ξηρασία θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε αυτό το επίπεδο για καιρό», εκτιμά το τμήμα οικονομικών αναλύσεων στο ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου