Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ο ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΑΝΑΧΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ

Ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad ξαναέχτισε τους πυλώνες της διοίκησης του την Τρίτη με το διορισμό πέντε υπαλλήλων ασφαλείας σε ευαίσθητες θέσεις, σε μια προσπάθειά του να ελέγξει την πολύμηνη κρίση, μια εβδομάδα μετά την έκρηξη που συγκλόνισε μια υψηλού προφίλ συνάντηση του εσωτερικού του κύκλου.


Μια πηγή είπε την Τρίτη στο Xinhua ότι ο υποστράτηγος Mohammad Deib Zaitoon διορίστηκε επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ ο υποστράτηγος Ali Yunus διορίστηκε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο υποστράτηγος Ali Mamlouk διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντικαθιστώντας τον Hisham Ikhtiar, ο οποίος σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Ο υποστράτηγος Abdulfattah Qudsieh διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο Rustom Ghazaleh, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας στο Λίβανο, διορίστηκε επικεφαλής της συριακής Πολιτικής Ασφάλειας.

Ο διορισμός ήρθε μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις αξιωματούχοι ασφαλείας από το στενό κύκλο του προέδρου Assad. Ο βομβαρδισμός έπληξε τη συριακή διοίκηση στον πυρήνα της.

Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Dawood Rajha, ο αναπληρωτής του Assef Shawkat, ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας Hisham Ikhtiar και ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Hassan Turkmani σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ τραυματίστηκε ο υπουργός εσωτερικών της Συρίας Mohammad Sha'ar. Ο Shawkat ήταν επίσης γαμπρός του προέδρου Assad.

Λίγο μετά το περιστατικό, ο Assad όρισε τον Fahad al-Freij υπουργό Αμύνης και τον υποστράτηγο Ali Abdullah Dayyoub επικεφαλή προσωπικού.

Ο διορισμός των υπαλλήλων ασφαλείας την Τρίτη ήρθε με φόντο την κλιμάκωση της βίας και τις διαμάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων ανταρτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τη βόρεια επαρχία Aleppo, το εμπορικό κέντρο της χώρας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου 10 ημέρες πριν σε διάφορες συνοικίες της Δαμασκού και πρόσφατα μετατοπίστηκε στο Aleppo , ως μέρος της απόφασης των επαναστατών να διαλύσουν τις δύο ζωτικής σημασίας για τη χώρα πόλεις, οι οποίες αποτελούν οχυρό της σημερινής ηγεσίας και πηγή της συνοχής της.

Τη Δευτέρα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι αρχές απέκρουσαν κάποιες ένοπλες ομάδες, οι οποίες προσπάθησαν να διεισδύσουν δια μήκους των συνόρων του Λιβάνου στη Συρία σε διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή του Talkalakh, ύπαιθρο της επαρχίας Homs, προσθέτοντας ότι βαρύ τίμημα πληρώθηκε από τους εισβολείς.

Το SANA, επίσης, ανέφερε ότι την Τρίτη ο συριακός στρατός κυνήγησε τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στη γειτονιά Nahr Isha της Δαμασκού αφότου τρομοκράτησαν τους πολίτες, κατέστρεψαν και έσπειραν χάος στην περιοχή.

Επίσης, στην ύπαιθρο της Δαμασκού, οι αρχές κυνήγησαν τους «τρομοκράτες» στις γειτονιές al-Sayida Zainab, Hajera and al-Diybia, προκαλώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ τους, ενώ πολλές από αυτές παραδόθηκαν στις αρχές, σύμφωνα με το SANA.

Στο Aleppo, οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ορισμένες ένοπλες ομάδες στις γειτονιές al- Sukari και Salah al-Din, είπε το SANA, προσθέτοντας ότι πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν και άλλοι παραδόθηκαν μαζί με τα όπλα τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν στο βόρειο Idlib, το κεντρικό Homs και τις παράκτιες επαρχίες της Latakia.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, δήλωσαν ότι 132 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε αρκετές πόλεις της Συρίας, αναφέροντας σφυροκόπημα από τα κυβερνητικά στρατεύματα σε μια σειρά από περιοχές πέραν των συγκρούσεων στην ανατολική επαρχία Deir al-Zour. Ωστόσο, ο απολογισμός της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα.

Ενώ η βία εξελίσσεται στο έδαφος, ο Herve Ladsous, υφιστάμενος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, έφτασε την  Τρίτη στη Συρία για να επιβλέψει την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή μετά την επέκταση της αποστολής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για άλλες 30 ημέρες.

Μετά την άφιξη του στο ξενοδοχείο Dama-Rose της πρωτεύουσας Δαμασκού, ο Ladsous είπε ότι το ταξίδι είναι συνέχεια του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ανανέωσε την Αποστολή Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών για τις τελευταίες 30 ημέρες, « εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το επίπεδο της βίας και της χρήσης βαρέων όπλων ».  

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι μια σειρά από συναντήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα τις επόμενες 3 ημέρες της δεύτερης επίσκεψης του στη χώρα που μαστίζεται από ταραχές τους τελευταίους δύο μήνες, προσθέτοντας ότι ο υποδιοικητής στρατηγός Babacar Gaye της Σενεγάλης θα φτάσει στη Συρία τη νύχτα της Τρίτης για να διευθύνει την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου