Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΦΟΒΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΛΥΣ ΦΟΒΟΣ…

Αμφισβητεί κανείς το ρόλο της σύγχρονης Τουρκίας, των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ως περιφερειακής υπερδύναμης; Αμφισβητεί κανείς την ευφυΐα του Δρ. Νταβούτογλου, ως ηγέτη της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος χώρας; Αμφισβητεί κανείς τη θεωρία του επεκτατισμού, ως γενικού γνώμονα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας (παρεμπιπτόντως μόνο τα νησιά του Ιονίου πελάγους δεν έχουν ακόμη προσθέσει στους «χάρτες» τους);


Ασφαλώς, τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως η απάντηση είναι, όχι. Τα πραγματικά ερωτήματα, λοιπόν, είναι γιατί η Τουρκία τα μαζεύει σιγά σιγά στο ζήτημα της «κατάρριψης» του μαχητικού της από την Συρία; Θα έχανε ποτέ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος χώρας την ευκαιρία μιας πολεμικής σύρραξης, ενώ μάλιστα έχει και το διεθνές περιβάλλον με το μέρος της, για να αναθεωρήσει-επεκτείνει τα σύνορά της; (Συγκεκριμένα, θα έκανε τη δουλεία για της ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ) Ή έγινε, εν μια πρωία, η Τουρκία, από αναθεωρητική δύναμη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, παράγων σταθερότητας για την περιοχή; 

Πιστεύω, πρώτον ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί για πολεμικές επεμβάσεις «τύπου Λιβύης», ειδικά μετά την επιστροφή του Τσάρου Πούτιν στον προεδρικό του θώκο. Δεύτερον, όσο δυνατή και να παρουσιάζεται η Τουρκία στην περιοχή (αδιαμφισβήτητα έχει μεγάλη δύναμη) δεν είναι τέτοιου βεληνεκούς η στρατιωτική της δύναμη ώστε να ανοίγει και να κλείνει πολεμικά μέτωπα επιτυχημένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τρίτον, φαινομενικά η Τουρκία προκαλεί τόσο σεβασμό όσο και φόβο στους άσπονδους φίλους της στην περιοχή. Σκεφτείτε ότι θα ήταν βούτυρο στο ψωμί όλων όσων την περιμένουν στη γωνία τόσα χρόνια (τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της), να αρχίσουν να χτυπάνε σε πολλά μέτωπα γύρω της, όσο εκείνη θα προσπαθεί να προσεταιριστεί τμήμα των εδαφών της Συρίας.

Αν παρατηρήσετε το χάρτη γύρω από την Τουρκία θα διαπιστώσετε χώρες σε κάμψη, που δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν σε μια πολεμική σύρραξη με αυτήν, παρά μόνο την φαινομενική τους ανεξαρτησία, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Και φυσικά, μην αναμένετε τους Νατοϊκούς συμμάχους να προστρέξουν σε βοήθεια, είναι το μεγάλο οικονομικό κόστος στη μέση. Από την άλλη, η νέα Ρωσία εξακολουθεί να θέλει ελεύθερα τα στενά των Δαρδανελίων ή έστω φιλικά προσκείμενα σε εκείνη, για να μπορεί να πουλάει ανενόχλητη τα όπλα της, συνεπώς θα ήταν καλοδεχούμενο ένα νέο status quo στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τι μας απομένει λοιπόν; Ο φόβος. Φόβος για την εμπλοκή σε έναν ανούσιο πόλεμο, φόβος μη γκρεμιστεί το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, φόβος γιατί ο μόνος που είναι δυνατόν να χάσει στην περιοχή, είναι μόνο αυτός που διαθέτει εθνικά κεφάλαια.

Αν με ρωτάτε, πόσο καλό είναι αυτό για την περιοχή, η απάντηση είναι ότι είναι πολύ καλό για όλους μας. Λίγος φόβος δεν βλάπτει, ίσα ίσα βάζει σε δεύτερες σκέψεις τις πολιτικό-στρατιωτικές ηγεσίες των χωρών και διασφαλίζει την ειρήνη. 

Παναγιώτης Ι. Ψύλλος 

3 σχόλια:

  1. Παρέλειψα να αναφέρω ότι την Ελλάδα δεν θα πρέπει να την χαροποιεί η δύσκολη θέση που πρόκειται (εάν δεν είναι ήδη) να βρεθεί η Τουρκία, όχι τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική-στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία. Οι απώλειες του αντίπαλου δέους στην περιοχή δεν θα μετατραπούν αυτόματα σε κέρδη για την Ελλάδα μας, πρέπει να κουνήσουμε κι εμείς το μικρό μας δαχτυλάκι (αυτό το αφήνω στην διακριτική σας ευχέρεια).

    Έναν ολόκληρο χρόνο άσκησης στο ΥΠΕΞ είδα και έμαθα πολλά για το πόσο βλακωδώς ενεργούμε. Η παθητικότητα μας σε όλα τα ζητήματα, ακόμη και σε αυτά που ορίζουμε ως μείζονα, ξεπερνά τα όρια της φαντασίας του κοινού νου. Και για όσους ακόμη δεν πείθονται σας αναφέρω χαρακτηρίστηκα δύο περιστατικά που έζησα. Περιστατικά απείρου κάλλους! 1) Το 2008 ασκούμενος αναζητούσε στα αρχεία του ΥΠΕΞ , με εντολή άνωθεν, εάν η χώρα μας είναι μέρος διεθνούς Συνθήκης στην οποία η ΠΓΔΜ είναι κι εκείνη μέρος με το όνομα Μακεδονία ( Φοβερό εεε! Ευτυχώς ο θεός είναι Έλληνας και δεν έχουμε κάνει τέτοια πατάτα, ακόμη τουλάχιστον). 2) Είχαμε την εντύπωση ότι υποβάλαμε επιφύλαξη σε Συνθήκη της οποίας είμαστε μέρος, ενώ ο θεματοφύλακας μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε πράξαμε κάτι τέτοιο. Φυσικά το χρονικό περιθώριο για να υποβάλουμε νέα επιφύλαξη είχε παρέλθει. ( Δεν παιζόμαστε λέμε…)

    Ζητώ συγνώμη για το ύφος, αλλά έχω υπηρετήσει την πατρίδα μου δις (αμισθί) και δεν ανέχομαι γελοίους, αμαθείς, αλαζόνες και ψώνια να εναλλάσσονται σε κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΕΔΥΝΑΜΗΣ!!
    -ΤΟ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.
    -ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΤΟ (ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΚΑΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΛΑΚΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΥΝ 6000 "ΑΝΔΡΕΣ" ΤΟΥ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ) ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.
    -ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ,
    ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ, ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙΣ ΝΑ ΗΓΕΘΕΙΣ (ΑΡΑΒΕΣ) ΣΟΥ ΓΥΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΟΤΑΝ ΟΜΙΛΕΙΣ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε. ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΤΣΑΪ.
    -ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΥΞΟΚΛΑΙΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ (ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ), ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.
    -ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΥΜΝΟΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΙ,ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.
    -ΤΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ Ή ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΛΟΓΟΜΑΧΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ, ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.
    -ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΖΩΤΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΤΙΚΑ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΑ ΦΩΚΛΑΝΤΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ....ΤΟΥΡΚΙΑ!!
    -------------------------
    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑΚΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΟΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΣΑΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ:
    "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΓ:
    ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ (βλ.ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΑΚΟ / ΙΡΑΝ-ΔΥΣΗ)
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΣΗΣ / ΙΣΛΑΜ.
    ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΣΙΙΤΙΚΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή