Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

DOPING CONTROL

Το 2004 ξεκίνησε το γκρέμισμα και το άδειασμα μιας ολόκληρης ομάδας αθλητών, αλλά και μιας ολόκληρης ομοσπονδίας, αυτή της άρσης βαρών. Το 2008 η παράσταση ολοκληρώθηκε με λαμπρό τρόπο. Όχι μόνο κατέστρεψαν αθλητές, που ίσως και να λάμβαναν ουσίες, αθλητές που τόσες φορές μας είχε κάνει περήφανους και άλλες τόσες συνήθιζε σύσσωμη η πολιτική μας ηγεσία να φωτογραφίζεται μαζί τους, αλλά ενοχοποίησαν αθλητές που ουδέποτε πήραν ουσίες, σαν την πρωταθλήτρια των 20χλμ βάδην Αθανασία Τσουμελέκα ( την ξύπνησαν 2πμ την ημέρα του αγώνα της, για να την υποβάλουν σε έλεγχο, στον οποίο βρέθηκε «δήθεν» θετική μετά από 2 βδομάδες στην ουσία ερυθροποιητίνη, ουσία τόσο γνωστή όσο για να μην τη χρησιμοποιήσει αθλητής πριν τον αγώνα του).


Έφτασε το 2012, ολυμπιακή χρονιά και πάλι με την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Ξεκίνημα με την αποβολή της πρωταθλήτριας του τριπλούν Παρασκευής Παπαχρήστου για δήθεν ρατσιστικό σχόλιο – ανέκδοτο που κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό », και συνέχεια με τον πρωταθλητή του ύψους Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποίος φαίνεται να βρέθηκε θετικός στην ουσία ναδρολόνη, που είχε ανιχνευθεί και στον Μπεν Τζόνσον στο περιβόητο σκάνδαλο του 1988! Καλά κοροϊδευόμαστε; Αν ήταν να κάνει χρήση ουσιών ένας τέτοιος αθλητής, σίγουρα δεν θα επέλεγε μια ουσία ανιχνεύσιμη και γνωστή από το 1988! 

Σε ανακοίνωση του προπονητή και πατέρα του Δημήτρη Χονδροκούκη αναφέρεται ότι: «Το παράδοξο της χρήσης μιας τόσο εύκολα ανιχνεύσιμης απαγορευμένης ουσίας από έναν προσφάτως παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών, και μάλιστα προεόρτια των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ πως είναι εξόφθαλμα αυτονόητο».

« Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε την είδηση αυτή είναι εξωπραγματική, εντούτοις δεν έχουμε καμιά διάθεση να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα του εν λόγω ελέγχου. Απεναντίας δώσαμε ήδη εντολή να εξεταστεί και το β' δείγμα, διατηρώντας όμως την επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να στείλουμε τα δύο δείγματα προς εξέταση και σε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο » συνέχισε ο πατέρας του πρωταθλητή.

Το αστείο με τα τερτίπια της Αθλητικής ηγεσίας της χώρας έχει παραγίνει. Έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό από μικρό παιδάκι και ακόμη ασχολούμαι. Όλο αυτό που συμβαίνει στις πλάτες των αθλητών μας μου φαίνεται εξωφρενικό. Βεβαίως, είμαι ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και καταδικάζω κάθε τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο, είμαι το ίδιο ενάντια στα παιχνίδια που παίζουν στην πλάτη των αθλητών μας. Τα πρόσωπα από 2004 μέχρι και σήμερα που βρίσκονται στην Αθλητική ηγεσία της χώρας (υφυπουργός αθλητισμού, πρόεδρος ΕΟΕ, πρόεδρος ΣΕΓΑΣ) είναι σχεδόν ίδια. Αδυνατώ να κατανοήσω το λόγο που ενεργούν, όπως ενεργούν. Ναι να τιμωρηθούν όσοι έχουν κάνει χρήση, όχι όμως και όλοι οι αθλητές που έχουν ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίου μόνο και μόνο για να στερήσουν από τους Έλληνες την όποια χαρά. Σταθερό μοτίβο τους να πέσουμε όλοι σε βαθιά κατάθλιψη.

Προσωπικά πιστεύω ότι εάν όντως αυτοί οι άνθρωποι μάχονται για καθαρό αθλητισμό, και λόγω της σημασίας της χώρας μας για τον παγκόσμιο αθλητικό κίνημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έπρεπε να δηλώσουν δημοσίως ότι η Ελλάδα απέχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όποια άλλη αθλητική εκδήλωση, ότι δεν πρόκειται να δώσει ξανά την ολυμπιακή φλόγα και ότι απαγορεύει τη χρήση του ολυμπιακού ονόματος, έως ότου όλες οι χώρες αποφασίσουν και δραστηριοποιηθούν ενεργά στην μάχη για καθαρό αθλητισμό.

Τέλος, σημειώνω δεν είναι δυνατό να θεωρείς τον Usain Bolt που τρέχει τα 100μ σε 9,50” ολυμπιακό ήρωα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο άνθρωπος να τρέξει τόσο γρήγορα και να μην κάνεις τίποτε γι’ αυτό επειδή απλά δεν έχεις ανακαλύψει το είδος της ουσίας που λαμβάνει. Πόσο μάλλον όταν έχεις το παράδειγμα της Florence Griffith-Joyner με το 10,49” στα 100μ γυναικών το 1988, η οποία πέθανε μόλις στα 39 της χρόνια.  

Παναγιώτης Ι. Ψύλλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου