Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ SOYUZ-FG ΠΥΡΑΥΛΟ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ

Ρωσικός πύραυλος αερομεταφοράς Soyuz-FG με πέντε δορυφόρους φορτίο εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Baikonur του Καζακστάν, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos  την Κυριακή.


« Η εκτόξευση του Soyuz-FG έλαβε χώρα υπό κανονικές συνθήκες », είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πύραυλος θα παραδώσει τους ρωσικούς δορυφόρους Canopus-B & MKA-PN1, ένα δορυφόρο της Λευκορωσίας BKA, τον καναδικό ADS-1B και το γερμανικό TET-1 σε τροχιά.

Το διαστημικό σκάφος Fregat αναμένεται να διαχωριστεί από τον πύραυλο εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, είπε προηγουμένως ο εκπρόσωπος.

Οι πέντε δορυφόροι ήταν αρχικά σχεδιασμένο να εκτοξευθούν το πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά η αποστολή αναβλήθηκε αρκετές φορές, επειδή το Καζακστάν τρέναρε την απόφαση της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση του εδάφους του ως ζώνης ανάπτυξης του πρώτου σταδίου του πυραύλου Soyuz-FG.

Το Καζακστάν έδωσε άδεια στη Ρωσία για την απρογραμμάτιστη εκτόξευση των διαστημικών οχημάτων από το διαστημικό κέντρο του Baikonur, μετά από συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Karim Massimov και του Ρώσου ομολόγου του Dmitry Medvedev στα μέσα του Ιουνίου.

Ο δορυφόρος Canopus-B, που αναπτύχτηκε από το All-Russia Ερευνητικό Ινστιτούτο Ηλεκτρομαγνητικής (NPP VNIIEM), είναι σχεδιασμένο για τηλεπισκόπηση της γης. Ζυγίζει περίπου 400 κιλά και πρόκειται να δουλέψει σε κυκλική τροχιά σε ύψος 510 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος BKA της Λευκορωσίας είναι ανάλογος του Canopus-B.

Ο δορυφόρος MKA-PN1 έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τους μετεωρολόγους να χτίσουν πρότυπα της κυκλοφορίας του ωκεανού ( ιδιαίτερα των νερών της Αρκτικής και των ρωσικών ακτών ) και των δυναμικών του κλίματος. Ο δορυφόρος δημιουργήθηκε από την εταιρία αεροδιαστημικής της Ρωσίας NPO Lavochkin.

Ο γερμανικός δορυφόρος TET-1 θα εκτοξευθεί ως μέρος του προγράμματος του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής On-Orbit Verification (OOV) με σκοπό τη δοκιμή νέων διαστημικών τεχνολογιών.

Ο δορυφόρος ADS-1B θα αποτελέσει μέρος του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού πλοίων που αναπτύχθηκε από την εταιρία αεροδιαστημικής Com Dev με έδρα το Οντάριο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

ΠΗΓΗ: http://en.rian.ru/russia/20120722/174723455.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου