Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ρωσία επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για πολιτική μετάβαση στη Συρία


Η συμφωνία για τις αρχές μιας μετάβασης στη Συρία υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη από την Ομάδα δράσης για τη Συρία. Δεν περιέχει καμιά έκκληση προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως ζητούν χώρες της Δύσης και ορισμένες αραβικές καθώς και η συριακή αντιπολίτευση.


Ο Λαβρόφ κάλεσε όλα τα μέλη της Ομάδας δράσης να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο κείμενο της συμφωνίας που συνιστά «τον μόνο γρήγορο τρόπο για τον τερματισμό» της σύγκρουσης, όπως τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετηθεί απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία της Γενεύης αλλά οι χώρες της Δύσης μπλόκαραν την πρόταση αυτή.

"Αυτοί που αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη», προειδοποίησε ο Λαβρόφ χωρίς να τους κατονομάσει. «Επιμένουν σε μια εκεχειρία που θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο στη συριακή κυβέρνηση και ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις εχθροπραξίες. Αυτό σπρώχνει τη Συρία ακόμη πιο βαθιά στον εμφύλιο πόλεμο».

"Ο αριθμός των εγκλημάτων πολέμου αυξάνεται τόσο στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και της αντιπολίτευσης"

Η Ρωσία «καταδικάζει τη βία απ΄όπου κι αν προέρχεται και είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για συνολική δράση προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη Συρία», υπογράμμισε ο Λαβρόφ επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στην αποστολή του διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει σε διάστημα 18 μηνών τη ζωή 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 1,2 εκατομμύριο Σύροι έχουν εκτοπιστεί και 300.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ωστόσο δεν διαφαίνεται διέξοδος στην κρίση καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των υποστηρικτών της απομάκρυνσης του προέδρου Μπασαρ αλ-Ασαντ, με τις ΗΠΑ επικεφαλής και των υποστηρικτών του καθεστώτος του (Ρωσία, Κίνα, Ιράν).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου