Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το Μαλί και η Συρία στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στο ενδεχόμενο στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία και στο Μαλί αναφέρθηκαν χθες από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ηγέτες των κρατών του κόσμου, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ εμφανίστηκε μετριοπαθής στην τελευταία του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη περιοριζόμενος στην έκφραση φιλοσοφικών και θρησκευτικών αναζητήσεων.


Στο ζήτημα της συριακής κρίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για «παράλυση» της διεθνούς κοινότητας και ζήτησε ακόμη μία φορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιχειρήσει να βρει ένα κοινό τόπο.


Ο πρόεδρος του Ιράν, που είχε χρησιμοποιήσει τα περασμένα χρόνια το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για να αρνηθεί το Ολοκαύτωμα ή για να διατυπώσει ιστορίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου, περιορίσθηκε να κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τη χώρα του με τις κυρώσεις και τις απειλές για προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα, αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην έκφραση φιλοσοφικών αναζητήσεων. Προέβλεψε με λυρισμό την έλευση του «Υπατου Σωτήρα», του ιμάμη Μάχντι που θα εξασφαλίσει ένα «αιώνια φωτεινό μέλλον» στην ανθρωπότητα.

Οι ΗΠΑ μποϊκοτάρισαν την ομιλία του.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατήγγειλε τις «ανεύθυνες πολιτικές, τις αυθαίρετες απειλές κατά των Παλαιστινίων και τη συνέχιση του εποικισμού της Δυτικής Οχθης επικρίνοντας εμμέσως το Ισραήλ.

Σε συνεδρίαση με θέμα την κρίση του Σάχελ, ο πρωθυπουργός του Μαλί επανέλαβε ότι το Μπαμακό ζητεί το πράσινο φως του ΟΗΕ για την ανάπτυξη δυτικοαφρικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Μαλί. Τη θέση του υποστήριξαν πολλοί ηγέτες αφρικανικών χωρών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που ζήτησε νέα σύγκληση του Συμβουλίου ασφαλείας με θέμα το Μαλί. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τους φόβους του για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα είχε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο βόρειο Μαλί.

Υπουργοί των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου συνεδρίασαν επίσης χθες για να συζητήσουν την πρόταση του Κατάρ για παναραβική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία «για να σταματήσει το λουτρό αίματος». Μέχρι την σε υπουργικό επίπεδο συνεδρίαση το απόγευμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το χάσμα ανάμεσα στις δυτικές και αραβικές χώρες, από τη μία πλευρά, και την Ρωσία και την Κίνα από την άλλη.

"Καθώς αυξάνονται οι αποτρόπαιες πράξεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει παράλυτο και ζητώ με επιμονή να προσπαθήσουμε για μία ακόμη φορά να βρούμε ένα μέσον για να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία για τον τερματισμό της βίας», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον συνεπικουρούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ που χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι οι 15 χώρες έχουν μέχρι σήμερα σταθεί ανίκανες να δραστηριοποιηθούν. Ολοι προσέκρουσαν στην αμετακίνητη θέση της Μόσχας. Ο Εώσος ομόλόγός τους Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο «σε εκείνους που ωθούν τους πολέμιους του Μπασάρ αλ Ασαντ να αρνούνται την εφαρμογή εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου...».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου